Пловдив. От 10 до 12 май 2019 година Пловдив е

...
Пловдив. От 10 до 12 май 2019 година Пловдив е
Коментари Харесай

Пловдив: Градът ще бъде домакин на първия кръг от Световната купа по гребане от 10 до 12 май

Пловдив. От 10 до 12 май 2019 година Пловдив е хазаин на първия кръг от Световната купа по гребане. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ - Пловдив от Организационния комитет. Според разпоредбите на FISA /Световната федерация по гребане/ всяка година има общо 3 кръга за Световната купа и след Пловдив са надпреварите в Познан и Люцерн. Правото да бъдем домакини спечелихме преди 2 години в Съединени американски щати. Досега Пловдив не е провел това съревнование. „ Уверен съм, че след Световното състезание в Пловдив през 2018 година, което е най-голямото в календара на FISA, сегашната организация няма да бъде проблем за нас “, споделя Иван Попов, ръководител на Организационния комитет. По думите му, в Пловдив имат добър опит, тъй като през последните 6 години дружно са организирали най-големите вероятни надпревари по гребане. В Организационния комитет няма промени – хората си знаят работата, даже задграничните доброволци, ангажирани със съдийството, са същите. Единствените им терзания са свързани с времето – надпреварата е доста малко и не могат да се отсрочват сериите. „ Програмата е толкоз плътна, че някои състезатели, които ще се борят за влизане във финала може да се случат и две гонки в петък и събота. В трите спортни дни ще има общо 20 дисциплини – 6 за гребците от леката категория и 14 – за гребците от тежката категория. Вече имаме първите поръчки. Очакванията ни са през май в Пловдив да дойдат към 800 гребци от близо 40 страни “, споделя още Иван Попов.
Състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив е значимо за тимовете, тъй като е първата им инспекция за сезона. Голямата цел на всички е Световното състезание по гребане през септември, а Пловдив ще бъде стартов тест за него. По предварителна информация българският тим по гребане се готви да взе участие с 5 единични лодки /скиф/, като в надпреварата ще вземат присъединяване една жена и четирима мъже. Практиката е да се събират точките от трите кръга за Световната купа по гребане, с цел да се излъчат спечелилите за 2019 година в гребните дисциплини. За Пловдив надпреварата ще значи с изключение на интернационален авторитет, само че също и доходи от 1200-1500 чужденци, които ще бъдат в града ни от 5 до 7 дни. Състезанията ще се предават онлайн по Eurosport и Българска национална телевизия.
Най-голямата група гребци ще дойде от Китай. Заявката на Китайската федерация по гребане е за група от 100 души, само че тук са включени също треньори и други експерти. Другата огромна мощ в гребния спорт – Съединени американски щати – също ще тества в Пловдив своите лодки в първото огромно съревнование за сезона. За страдание няма да посрещнем гребците на Австралия и Нова Зеландия.
Подготовката за надпреварата – кръг от Световната купа към този момент стартира. На гребния канал се правят дребни ремонтни действия, а организационният комитет прави предварителната работа по настаняването, превоза и храната на тимовете. Предстои подготовката на доброволците, които ще оказват помощ по време на надпреварата. Поставено е стартовото устройство, а по-късно ще бъде конфигурирана и buble line, която за първи път на Световното състезание през 2018 година онагледяваше за гребците и публиката по кое време лодките пресичат финалната линия. Преди надпреварата гребният канал ще бъде овехован с новите бели бочки, които обрисуват гребните коридори. В трите спортни дни гребният канал ще бъде разполагаем на състезателите по 12 часа всеки ден – от 7 до 19 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР