Пловдив. Най-късно в средата на 2019 г. трябва да започне

...
Пловдив. Най-късно в средата на 2019 г. трябва да започне
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Най-късно в средата на 2019 г. трябва да започне изграждането на обходния път край Кресна

Пловдив. Най-късно в средата на 2019 година би трябвало да стартира построяването на обходния път край Кресна. Това заяви пред публицисти министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос по кое време ще стартират дейностите по инфраструктурния план, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив. По думите му в случай че до месец юни 2019 година няма строително позволение и определен реализатор, това значи че планът няма да може да се осъществя с европейско финансиране. „ Ако това се случи, има възможност да изгубим цялото европейско финансиране за всички останали построени ЛОТ-ове на Автомагистрала „ Струма “. Това ще е национално изменничество, в случай че не използваме европейския запас да осъществяваме цялата част на Автомагистрала „ Струма “, който апропо няма да е задоволителен. Ще имаме една не дребна част национално финансиране, защото финансирането по Оперативна стратегия „ Транспорт и превоза инфраструктура “ също е лимитиран и стеснен “, добави Николай Нанков. Министърът напомни, че планът за реализация на Лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “ планува опазване на едната част на трасето през Кресненското дефиле със съответните екологични ограничения по уреди, които да защищават биоразнообразието в обсега на пътя, и изнасянето на придвижването в противоположна посока източно от дефилето с две ленти в посока София – Солун, като при изкачването е планувана и трета лента.
На 11 септември следва публично разискване на оценката за въздействието на околната среда (ОВОС) с жителите на общините Симитли и Кресна. Пред Министерство на регионалното развитие не стои вид за създаване на тунел, защото това ще оскъпи плана с близо 3 милиарда лв.. „ По отношение на сигурността тунелът е най-небезопасният вид, тъй като регионът край Кресна е най-сеизмичният в страната “, сподели още Нанков. Той акцентира, че с изключение на стопански, обществен и екологичен резултат инфраструктурният план има значение и за сигурността и сигурността на пътуващите.
Трасето от в този момент съществуващия път през Кресненското дефиле е най-тежкото от републиканската пътна мрежа, разяснява Нанков. По сектора с дължина над 20 км приблизително годишно 6 души губят живота си, като през предходната година те са били седем.
Кристиян ГАРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР