Пловдив. На 3 април зърнопроизводителите ще изразят недоволството си от

...
Пловдив. На 3 април зърнопроизводителите ще изразят недоволството си от
Коментари Харесай

Людмил Работов, Съюз на зърнопроизводителите-Пловдив: На 3 април ще изразим недоволството си от факта, че държавата не иска да ни защити, а да ни ощети

Пловдив. На 3 април зърнопроизводителите ще изразят недоволството си от обстоятелството, че страната не желае да ги отбрани, а да ги ощети. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Людмил Работов, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, във връзка недоволството против готвените промени в Закона за горивата и идния митинг. По думите му, две парламентарни комисии са на мнение, че този проектозакон ощетява по всевъзможен метод земеделския производител – това са Комисията по стопанска система и Комисията по финанси. „ Този закон не би следвало да е в тази форма, а ние би трябвало да бъдем изключени от обсега на проектозакона, тъй като нашите доставки се контролират от друга разпоредба – Н-18, която е работеща. Целта на закона е да се бори против незаконния импорт и търговия на горива, само че за какво се върви тъкмо против земеделските стопанства. Тълкувам това като неразбирателство от страна на народните представители, които се стремят да създадат закон, с който да се ограничи оптимално сивата стопанска система и контрабанда. Ние също сме „ за “ това страната да има по-големи приходи в бюджета “, разяснява Работов. Той уточни, че доста зърнопроизводители от Пловдив ще се включат в митинга на 3 април. „ Хората схванаха, че няма дребни и огромни производители – всеки ще бъде ощетен от проектозакона в тази негова форма. Всички са нагласени да се включат в митинг за да показват недоволството си. Надявам се да реализираме триумф “, сподели Работов. Той авансово сервира извиненията си на жителите за неудобството по отношение на придвижването, което зърнопроизводителите ще причинят по време на митинга. „ Налага се като последна мярка. Надявам се, че ще бъдем разбрани. Всички ние се храним от това произвеждане “, уточни ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.
Според него в всекидневието си земеделецът няма време за злоупотреби, с цел да бъде третиран като контрабандист или консуматор на горива с неразбираем генезис. По думи на Работов контрабандата, която политиците търсят и желаят да преустановят, няма нищо общо със земеделските производители. „ За да се изгубят всевъзможни подозрения към земеделците, предлагаме оцветяване на горивото, което се употребява единствено за селскостопанската техника “, сподели Работов. Той акцентира, че в тази му форма проектозаконът натоварва извънредно доста земеделския производител във финансов и административен аспект.
„ По-малките стопанства и компании няма да имат опция да изпълнят изискванията, заложени с измененията в Закона за горивата. Едно от тези условия е всяко едно стопанство, без значение от размер на площта, която обработва, би трябвало да си направи лична бензиностанция по всички условия на Закон за устройство на територията, ДНСК, противопожарни условия или да върви да зарежда на други бензиностанции. Ако всяко едно стопанство си направи бензиностанция, разходът е най-малко към 40 000 лева на компания. Другото, което ни тормози и е причина за неодобрение е това, че нямаме право да транспортираме повече от 20 литра гориво за лични потребности, т.е. да си закараме гориво на полето и да заредим трактор, комбайна или друга машина при потребност. Това е нещо неуместно и немислимо. Имаме продължен работен ден и цикъл когато сме в акция и прибираме реколтата – работим по 14-15 часа, според от това какви са изискванията. Понякога се постанова да дозареждаме резервоарите на машините, с цел да може оптимално да се оползотворяват. Санкциите са от 20 000 до 200 000 лв., в случай че возиш гориво над 20 литра “, разяснява Людмил Работов. По думите му, земеделците заявяват горивата, които им се доставят, и активността им се управлява посредством Наредба Н-18, като няма потребност от спомагателни контролни механизми. „ Всички използваме съвременни машини и никой няма да си разреши лукса да поставя горива с неразбираем генезис и да злоупотребява “, безапелационен е Работов.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР