Пловдив кандидатства и в конкуренция с други седем града от

...
Пловдив кандидатства и в конкуренция с други седем града от
Коментари Харесай

Пловдив ще приеме Европейското първенство по гребане догодина

Пловдив кандидатства и в конкуренция с други седем града от Стария континент и завоюва правото да провежда Европейското състезание по гребане през 2025 година. То ще се организира на гребния канал под тепетата от 29 май до 1 юни. Решението е на Европейския клон на Световната федерация.

Президентът на Европейската централа Анамари Фелпс поздрави България и изрази своята убеденост, че в Пловдив ще има отлични условия за надпреварата, заяви ръководителят на Организационния комитет Иван Попов. Той напомни, че това е второто съревнование от този сан, което градът провежда след 2011 година.

" За европейските тимове надпреварата е значимо, тъй като тук вземат участие международни водачи в спорта като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това дистанциите и положителните пътни връзки на Стария континент са такива, че всеки тим може да си разреши да докара лични лодки. Очакваме, че през 2025 година в Пловдив ще дойдат сред 750 и 950 гребци от съвсем всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 " университетски " лодки ", съобщи Попов.

Досегашната процедура на Европейските шампионати демонстрира, че в тях вземат присъединяване и тимове от други континенти. Те обаче се състезават отвън класирането и не могат да се борят за оценки.

Провеждането на това европейско съревнование е предоставено на Организационния комитет в Пловдив. Партньори са Община Пловдив и Министерството на спорта посредством Българската федерация по гребане.

" Ние сме длъжни и ще осигурим гребното трасе, настаняването и храненето на тимовете, здравното обслужване и допинг надзор. Отборите имат грижа за своите лодки, само че при потребност тук ще има представители на най-големите производители на " университетски " лодки и гребла като италианската " Филипи " и немската " Емпахер ", а при потребност тимовете ще могат да наемат от тях. С работата си по организация на това елитно съревнование ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на международното гребане. Да не забравяме и финансовата страна на шампионата – то носи положителни доходи на града ", изясни Иван Попов.

На Европейското състезание всички състезатели ще вземат участие на отдалеченост 2000 метра в шест коридора плюс два аварийни. В академичното гребане не се слагат върхове, тъй като спортът мощно се въздейства от естествените условия. Неофициално обаче се записват най-хубави достижения. Дванадесет от най-хубавите международни достижения са регистрирани точно в Пловдив, тъй като тук водата е доста " бърза ". Каналът е издигнат по този начин, че да няма срещуположен вятър. Дълбочината е 3-3,5 метра и няма подводни течения, по биологичен път са изчистени всички водорасли.

" Подготовката за най-голямото европейско съревнование ще стартира през месец септември, само че трасето е готово още в този момент ", разяснява ръководителят на Организационния комитет на Европейското състезание през 2025 година Иван Попов.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР