Пловдив има около 8000 легла за туристи - 6664 в

...
Пловдив има около 8000 легла за туристи - 6664 в
Коментари Харесай

Приходите от туризъм в Пловдив растат главоломно

Пловдив има към 8000 кревати за туристи - 6664 в хотели, хостели и къщи за посетители с над 10 кревати и още близо 1200 по частни жилища, съответно регистрирани с туристическа цел. И колкото и да е чудно, от време на време наподобява, че са незадоволителни.

По време на огромни събития - като фестивала Hills of rock да вземем за пример - приходящите се разпръскват из близките села и градчета, тъй като „ на никое място няма места “. Това не е истина на 100 %, просто не всеки екскурзиант може да откри „ своето място “ като цена и локация. Иначе междинната годишна претовареност на местата за настаняване в града за 2022 година е била 27%, излиза наяве от отчетните данни в Програмата за развиване на туризма на Община Пловдив. А приходите от нощувки са 33.5 милиона лв. - 18 милиона от българи, а останалото от чужденци.

Туризмът доближи точка на заледяване през 2020-а с идването на Covid-19. Оттам нататък всяка година беше по-добра от предходната, а тази се обрисува като по-успешна и от 2019 година, когато нямаше пандемия, а Пловдив бе Европейска столица на културата и упованията бяха големи.

Забелязва се все по-устойчива наклонност градът да стане целогодишна туристическа дестинация, е усещането на Марияна Томова, която менажира два парцела на основни места в града. И градският туризъм, като всеки различен вид, има своите пикове и деен сезон - пролетта, лятото, ранна есен. В Пловдив обаче те последователно се размиват. И в случай че за цялата предишна година приходите от нощувки са 33.5 милиона, единствено за месец юни в региона оборотът е 8.5 милиона, или с близо 23% повече от същия месец на 2022 година Най-големият дял в този оборот държат, естествено, хотелите и местата за настаняване в регионалния град. Което дава обещание върхове. Ако би трябвало да бъдем почтени обаче, растежът в приходите се дължи в най-голяма степен на повишаването на услугите в хотелите, а не на някаква свръхестествена частна самодейност. При броя на туристите обаче тълкования няма. Общият брой на записаните нощувки през предходната година под тепетата възлизат на съвсем 518 хиляди - растеж с 57% над тези през 2021-ва и 1% повече от 2019 г. 

И като брой, и като пари, които оставят в града, българските туристи в Пловдив са №1. Те обаче „ хранят “ единствено хотелите и заведенията за хранене в града, само че не и туроператорските компании, тъй като провеждат пътуванията си сами. Според данните за предходната година нашите оставят приблизително за нощувка в града по 59 лв.. Чужденците пък се бъркат с по 75 лв. основно тъй като избират по-висока категория хотели. Чисто статистически, българите прекарват в Пловдив приблизително 1,6 дни, до момента в който чужденците - 2,3 дни. Да, няма го това препускане и бързане при непознатите посетители, удостоверява Марияна Томова. Те авансово са проучили забележителностите във и към Пловдив, създали са си проект и го съблюдават. Не стоят в границите на града през целия си престой. Пътуват до Асеновград, Бачково, Перущица, вървят по фестивали, културни мероприятия, винени турове. В този смисъл нашенци са по-обрани - в случай че задачата на пътуването е Пловдив, целият престой се изкарва тук. А в случай че са младежи - карето в " Капана " е обичано място.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР