Пловдив и другите 5 големи града трябва да последват пример

...
Пловдив и другите 5 големи града трябва да последват пример
Коментари Харесай

60% от колите на Община Пловдив - над 15-годишни, а трябва да ограничи цапащите МПС-та

Пловдив и другите 5 огромни града би трябвало да последват образец на София и да вкарат Зона с ниски излъчвания и да забрани цапащите коли в централните градски елементи.
Прочетете още
Задължението идва от поправките в регламента за TEN-T мрежата, за които се споразумяха Европейският парламент и Съветът на Европа. Според тях обитаемоте места, които попадат във въпросната мрежа, включваща европейски автомагистрали и по-големи пътища, са задължени да имат проекти за устойчива градска подвижност за реализиране на ниски и даже нулеви излъчвания. В Пловдив има призната такава стратегия още от предходната година, за която общината заплати 150 000 лв. на компанията „ Соколовски’с Енвиронмент ”.

Крайният период за въвеждането на зоните е 2040 година, само че Община Пловдив мисли по-рано да вкара рестрикциите, които ще обиден хиляди водачи. Оказва се обаче, че не е ясно и по какъв начин Община Пловдив ще действа, защото се оказва, че автопаркът на градската администрация е много стар. В това число влизат освен леките служебни коли, само че и профилираната техника.  От лист, който е прибавен към социална поръчка за поддръжка на общинските коли се вижда, че те са 282 броя, а 166 от тях са създадени преди 2009 година.  Нещо повече -  51 от тях са създадени преди 1999 година, които са избрани като най-големите замърсители.

Друг любопитен факт е, че най-старата записана кола, която явно се поддържа е „ Фиат Уно ” създаден през 1983 година. Новите коли в автопарка на Община  Пловдив се броят на пръсти. От техниката това са закупените МПС-та от 10-милионния заем на Здравко Димитров за двете предприятия.  Нови коли има и в звеното на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране ” – 7 броя „ Дачия ” създадени сред 2021 и 2023 година.

От служебните коли на властта най-новата е точно не шефа на ОП-то,  отговарящо за паркирането – Ненко Калакунов със „ Шкода Супер Б ”. Другите две са „ Шкода Кодиак ”, която някогашният зам.-кмет Георги Титюков също бе присвоил, както и „ Волво ”, закупено като представителна кола за Пловдив – ЕСК 2019.

Припомняме, че съгласно програмата на „ Соколовски’с Енвиронмент ” се дава предложение всички бензинови коли, създадени до 1998 година и дизелови -  до 2007 година да бъдат неразрешени за влизане в Централна градска част на Пловдив с въвеждането на Зони с ниски излъчвания. 

Тя предлага два разновидността за обсег на  зоните, като рестриктивните мерки в тях да са с началото на отоплителния сезон – 15 октомври до края му – 15 март.

Първият вид е да се обхване суперцентъра на града с граници   бул. „ България ”, бул. „ Цар Борис III Обединител ”, бул. „ Васил Априлов ” и бул. „ Източен ”. Вторият е северната част да бъде бул. „ 6 септември ”, с което да се понижи зоната и да се основават предпоставки за тапи в периферията на централна градска част.

Първоначалната концепция бе всички коли с българската еко категория 1 да не бъдат допускани до зоните с ниски излъчвания. Според компанията, която е изготвила отчета обаче това няма да докара до сериозен резултат и за това оферират, че към нея би трябвало да се прибавят и колите с еко категория 2.

Това значи, че бензинови коли с Евро 1,2 и част от Евро 3 да бъдат лимитирани от централна градска част – създадени до 01.01.1998 година. По-голямата резачка обаче ще бъде за дизеловите коли там отпадат коли даже до Евро 4 – създадени до 01.01.2007 година.

Според отчетите това са близо 40% от колите в Пловдив. Ако  бъдат неразрешени единствено еко клас 1, то това са 24% от записаните коли на територията на Община Пловдив.  Наред със възбраната на тези класове, специалистите оферират да се вдигне и цената на Синя зона, което да откаже още повече хора да се придвижват с коли.

За да се следи спазването на рестриктивните мерки в Зоните с ниски излъчвания са нужни към 3 млн. лв. за закупуването на хардуер и програмен продукт. Той би трябвало да следи резултатите от въвеждането на зоните, с които да се вършат корекции по рестриктивните мерки.  

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР