Пловдив годишно надвишава показателите за замърсен въздух с над три

...
Пловдив годишно надвишава показателите за замърсен въздух с над три
Коментари Харесай

Министър посочи в Пловдив отоплението на твърдо гориво като причина за мръсния въздух

Пловдив годишно надвишава индикаторите за нечист въздух с над три пъти. Именно поради това е значимо той да бъде бенефициент по програмата за запазване на атмосферния въздух. Това съобщи в Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . По думите му в Северозападна България нещата са най-тежки - Видин и Монтана.

" Благодарение на интензивностите, които имаха тук общинските съветници на Вътрешна македонска революционна организация, към този момент има стратегия точно за запазване на въздуха. При всички положения битовото отопление е проблем и главните старания би трябвало да са ориентирани там. Това е една от посоките, по които ще има ограничения ", разяснява министърът.

Той обясни, че ще има заложени разнообразни разновидности за подмяна на отоплението на твърдо гориво с газификация, топлофикация, електрификация. Всяко едно от тези неща е възможно и може да бъде финансирано.

" Програмата към момента не е отворена, само че ние водихме диалози с Брюксел, с цел да се уточнят критериите, по които могат да се правят оценка общините. Ресурсът е много дребен. С него по-скоро ще се създадат няколко пилотни града, които да покажат резултат и на тази база да има поръчка за идващия програмен интервал, когато ресурсът ще е по-голям ", сподели още министър Димов.

По програмата общините ще имат главната роля. Те ще би трябвало да разпознават регионите, семействата и опциите и да финансират тъкмо това. Най-гъсто обитаемоте места ще са първите бенефициенти.

Министърът на околната среда и водите посети Пловдив, където заедно с кмета на регион Южен Борислав Инчев, дадоха началото на строителните действия по построяването на нова фитнес площадка.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР