Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица

...
Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица
Коментари Харесай

Plovdiv24.bg представя пълната програма за старта на ЕСК 2019

Пловдив е първият български град, определен да бъде Европейска столица на културата, програмата включва над 300 плана с към 500 събития. Градът се готви за грандиозното разкриване, обхващащо 11 - 12 и 13 януари. Plovdiv24.bg показва цялостната стратегия по дни, с цел да може всеки да направи своя проект за празника. 

Част II - 12 януари, събота: 

В съботния ден е кулминацията и формалното разкриване на Пловдив - Европейска столица на културата. Спектакълът " Ние сме всички цветове " е с начален час 19 часа, сцената ще е по протежението на бул. " Цар Борис Трети Обединител ". 

Площад " Стефан Стамболов " пред постройката на Общината също ще място, на което ще се случва доста през съботния ден. 

От 16,30 часа точно там се открива изложбата " Изкуството на свободата - от берлинската стена до уличното изкуство ", която гостува в Пловдив във връзка 30 години от рухването на Берлинската стена, което се отбелязва през 2019-та година в Пловдив. Това е единствената пътуваща сбирка от стената. Изложбата показва прародители на берлинското улично изкуство от 80-те години на 20 век и модерни улични артисти, придружена е от прожекции на повече от 30 късометражни кино лентата, документални фотографии, турове, диспути, срещи с някой от създателите и концерти. Проектът се реализира от фондация " Пловдив 2019 " с партньорството на Френски институт България.

На сцената на площада пък среща си дават читалищата. От 12 до 13 часа пловдивските читалища ще показват палитра от танци и музика, пресъздаваща благосъстоянието и хубостта на българските обичаи и фолклор. 

От 14 до 16 часа програмата на сцената продължава с плана " РегионалЕ ", който се реализира от читалища от целия Южен-Централен район. " Родопа планина слиза на сцената на Тракия и дружно пресъздават с танци и песни български ритуали и обичаи ", описват уредниците. 

От 17 часа на сцената излизат гостите от италианския град Матера, който ще е Европейска столица на културата през 2019 година дружно с Пловдив. Музикантите от " Д`Амброзио " ще внесат раздвижване и разноцветност, на тях се пада и задачата да увлекат множеството пловдивчани и посетители на града към сцената за главния театър за откриването. 

19 часа е кулминационната точка на откриването " НИЕ съдебномедицинска експертиза ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ " .

От 21 часа  Жар спектакъл и Театър на огъня и сенките заедно ще показват огнен театър в Пеещите фонтани на Цар Симеоновата градина.

Програмата в Стария град:

От 16 часа в Балабановата къща Общински институт " Старинен Пловдив " показва камерен симфоничен концерт, от 17 часа ще има прожекция на кино лентата " Старият албум ", отдаден на живота и творчеството на академик проф. Николай Стойков – композитор, професор по комбинация и естетика, почетен жител на Пловдив. В 18 часа пък пловдивчани ще се насладят на музикално-лазарен театър " Български мистерии ", който ще оживее на фасадата на къща-музей " Залтю Бояджиев ". 

С съботния ден програмата на сцената в квартал " Капана " - Ядрото , стартира в 12 часа и включва изявени български реализатори, кулминационната точка й е в 21,30 часа с група " АКАГА ". 

От 11 до 21 часа тече специфичната съпътстваща кино стратегия на Дома на киното и клуб " Фарго " .
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР