Пловдив достигна епидемичното ниво на заболеваемост от остри респираторни болести

...
Пловдив достигна епидемичното ниво на заболеваемост от остри респираторни болести
Коментари Харесай

Пловдив достигна епидемичното ниво на заболеваемост

Пловдив доближи епидемиологичното равнище на заболеваемост от остри респираторни заболявания - 178.62 на 10 000 души. Това заяви доктор Милена Панайотова от РЗИ.

" Но има и други критерии, които се съблюдават - потвърдени циркулиращи грипни вируси, лежащи заболели пациенти и други индикатори, които се съблюдават, преди да се разгласи зараза ", сподели доктор Панайотова.

Реално, в Националната референтна лаборатория има единствено 3 серологично потвърдени случая на грип А в Пловдив. Всички останали са потвърдени с бързи проби, които могат да се купят от аптечната мрежа и те са комбинирани с коронавирус. Днес в София са изпратени още 25 проби, за на следващия ден ще има още толкоз. 

" Малко ми е необичайно за какво обществото асоциира грипната вълна с почивка за учениците. Техните отсъствия не постоянно може да се дължат на грипа, още повече в този момент са в края на периода, когато се оформят бележките, " сподели доктор Милена Панайотова.

Тя уточни, че мнението на всички експерти е, че този грип протича леко, без затруднения, единствено с висока температура и изнемощялост, и минава бързо.

" Спомням си предходната година по това време по какъв начин треперехме и бяхме в потрес и стрес поради ковида. Грипът в този момент е нещо всекидневно за географските ни ширини. Има задоволително противогрипни лекарства в аптеките ", добави доктор Панайотова. 

Днес, в 14 часа заседава Областният медицински щаб в Пловдив. На него ще се разбере броят на отсъстващите възпитаници и дали ще се афишира грипна почивка. По всичко проличава, че експертите от РЗИ няма да я предлагат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР