Пловдив - богат на наследство, беден на памет 10 емблематични

...
Пловдив - богат на наследство, беден на памет 10 емблематични
Коментари Харесай

Къщите на Златю и Борис Христов губят битката с времето

Пловдив - богат на завещание, безпаричен наизуст 10 емблематични места в Пловдив, които не са за проявление Забравихме къде Вазов написа "Епопея на забравените "

Много от къщите, в които са живели знакови персони от историята и културата на Пловдив, се разрушават. Вместо да набират известност измежду туристите през основната 2019 година, огромна част от постройките са забравени и губят борбата с времето.

Малцина знаят, че в центъра на града се намира домът на словенеца с пловдивско сърце проф. Антон Безеншек. Мъжът, който основава българската бързопис и певческото сдружение под тепетата, е живял чартърен на улица „ Велико Търново “ 67 от 1884 година до 1905 година За това през днешния ден свидетелства единствено дребен барелеф, който се намира на фасадата на къщата, която била благосъстоятелност на Димитър Молле. Мястото не участва в нито един културен указател, липсва и интерес към дома, който сега е частен. Фасадата на постройката се разрушава, на доста места мазилката е опадала, а през нея се подават тухлите, опасани с жици.

Подобна е и ориста на родната къща на огромния ни оперен артист Борис Христов, която също се намира на улица „ Велико Търново “, на към 300 метра от вкъщи на Безеншек. И тук мазилката се рони на огромни части в двора, а по цялата фасада са плъзнали кабели. „ Семейство Христови са били тук чартърен, мисля, че са имали няколко стаи в сутерена, само че скоро след раждането на Борис отпътуват за София. Тук няма техни живи наследници. Няма и интерес от страна на туристите “, описа пред „ Марица “ мъж, който сега населява остарялата постройка. Той добави, че допреди 10 години кметът на региона е водил пенсионери на годишнините, с цел да се поклонят пред огромния реализатор. Днес обаче никой не идва пред барелефа на световноизвестния бас.

Не се радва на огромен интерес и една от емблематичните остарели здания в Пловдив - къщата на Христо Г. Данов. Въпреки че музеят посреща пловдивчани с нова експозиция, служителката Весела Маринова не е забелязала вълна от туристи в знаковата за града 2019-а. Домът на създателя на модерното книгоиздаване в нашата татковина претърпя дълъг ремонт и все още е в чудесно положение.

В съсипия тъне и домът на майстора на четката Златю Бояджиев, която се намира на едноименната улица в квартал „ Кършияка “. Едва ли инцидентен минувач би предположил, че там е прекарал последните си години великият художник. Триетажната тухлена сграда, която се намира на номер 28, едвам се вижда от тротоара, потънала в шубраци. Табелка от рода " Тук е живял и творил... " няма. Първото, което се набива на очи, са два претъпкани контейнера с отпадъци, сложени тъкмо пред оградата на призрачния през днешния ден дом. Около желязната врата е намотана верига с катанец. Къщата е необитаема от средата на 90-те години, когато се е разцепила при градеж на залепената за нея съвременна кооперация. Въпреки направените укрепителни действия никой от наследниците на художника не живее там.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР