Пловдив. 12 питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали

...
Пловдив. 12 питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали
Коментари Харесай

12 питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали в общинския приют в Пловдив

Пловдив. 12 питбула, употребявани за незаконни кучешки боеве, са умряли в общинския подслон в Пловдив. Това заяви за Радио Фокус – Пловдив Георги Божев, шефът на Общинско дружество „ Зооветеринарен комплекс “. Животните бяха настанени в приюта до момента в който траеше делото против някогашните им притежатели, защото бяха материални доказателства по него. Там те престояват повече от три години. След като делото завърши с неоправдателна присъда за притежателите, организирали противозаконните боеве, животните бяха предадени на страната, а законният техен собственик стана Българската организация по сигурност на храните. „ Въпреки, че в приюта в Пловдив се грижим добре за тях, 12 от 50-те настанени при нас животни починаха “, сподели Божев. Той посочи, че когато животните са били оставени в приюта, най-малките са били на по 10 дни, а най-възрастните никой не може да каже на каква възраст са.
„ Докато са били обучавани за кървави битки със себеподобните им, кучетата са били третирани с много неразрешени лекарства “, уточни Божев. Възможно е точно това да е повода за тяхната гибел. Със сигурност сред умрелите има две-три, които са имали рак, някои от тях са умрели от инфаркт или инсулт. „ Сърцето на едното от кучетата беше много уголемено, преди да почине. Тези аномалии най-вероятно са провокирани от прекалено натоварване с анаболни лекарства “, добави Божев. Възможно е също по този начин някои от кучетата да са умряли и от естествена гибел. По думите на шефа на приюта, сега останалите 32 питбула са в съвършено положение, охранени, няма неточност в тяхното развъждане, което да докара до гибелта им, потвърждава съдебно-медицинската експертиза.
Във вторник ще има среща в Областната дирекция по храните в Пловдив, на която са поканени и неправителствени организации и експерти, които да си кажат мнението какво да се прави с тези животни. „ При диалога ни от прокуратурата показаха опасението, че животните може да попаднат в ръцете на недоброжелателни жители, които още веднъж да ги пуснат на арената на боевете. Те са селектирани и обучавани за такива боеве. Така, че прекомерно рисково е и да се отглеждат с други кучета. Всички тези опасения би трябвало да се обсъдят добре и да се вземат верните решения “, сподели още Георги Божев и добави, че няма различен сходен случай у нас, с цел да се вземе образеца от него.
До момента за питбулите се харчат единствено общински средства, изхарчени са над 200000 лв. “, уточни още Георги Божев. Те престояват в Приюта в Пловдив, защото Агенцията по храните няма къде да ги държи, няма и средства за прехраната им.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР