Площта, покрита с морски лед, в Антарктика, където в момента

...
Площта, покрита с морски лед, в Антарктика, където в момента
Коментари Харесай

Площта, покрита с антарктически морски лед, е стигнала до рекордно ниско ниво през януари

Площта, покрита с морски лед, в Антарктика, където сега е лято, е достигнала до рекордно ниско равнище през месец януари, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира Европейската работа за климатичните промени " Коперник ".

Тя е много под предходния връх, регистриран пред януари 2017 година, означават учените. 

Морският лед постоянно се топи през лятото и се образува още веднъж през зимата, само че климатичните промени и други фактори въздействат върху равнищата му в другите сезони.  

На южния континент, който претърпя рекордно високи температури през 2022 година, площта с морския лед през януари е била с 31 % под междинната и е най-ниската, достигана в миналото в първия месец на годината, показват от Европейската работа за климатичните промени " Коперник ".

За 44 години сателитни наблюдения на антарктическия морски лед върхът за най-ниско равнище за всички месеци беше измерен през февруари 2022 година, като площта тогава спадна под два милиона квадратни километра, сочат данните на американски учени.

От другата страна на земното кълбо - на Северния полюс, също се следи стесняване на площта на морския лед в Арктика, който е с четири % под естественото, споделят от европейската работа, написа Българска телеграфна агенция. Топенето на морския лед няма видим резултат върху покачването на морското ниво, защото ледът към този момент е в океанската вода. Това обаче форсира световното стопляне, означават специалистите.

Бялото ледено парче, настоящо като огледало, отразява по-голямата част от слънчевата сила. При топенето остава тъмна морска повърхнина, абсорбираща топлината и по този метод спомага за повишението на температурите на планетата.

В Европа януари 2023 година беше третият най-горещ първи месец на годината в историята, оповестиха от Европейската работа за климатичните промени " Коперник ".

По време на новогодишните празници температурите доближиха исторически максимуми на Балканите и в източната част на континента, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР