Площад Свети Петър, 13 май 1981 г. Докато преминава сред

...
Площад Свети Петър, 13 май 1981 г. Докато преминава сред
Коментари Харесай

Преди 40 години Мехмет Али Агджа стреля по папа Йоан-Павел Втори

Площад " Свети Петър ", 13 май 1981 година Докато минава измежду събралите се 20 000 вярващи, Йоан-Павел Втори се свлича в открития си автомобил, станал жертва на опит за ликвидиране от турски екстремист, чиито претекстове не престават да са мистерия.

 След 29 година в пандиза: Виж още

В 17.41 ч. излиза " мълнията " на Франс прес: " Папа Йоан-Павел Втори ранен с два изстрела ".

Незабавно закараният в болничното заведение " Джемели " 60-годишен Карол Войтила е ранен в стомаха , лявата ръка и дясната мишница. Ранени са и две дами.

Линейки, полиция и публицисти бързо се струпват на площад " Свети Петър " и пред входа на болничното заведение.

Новината за задържането на причинителя на атентата, 23-годишния турски мохамеданин Мехмет Али Агджа, бързо е доказана.

 Снимка: Getty Images

Предполагаемият му съизвършител Орал Челик е избягал и е арестуван едвам няколко години по-късно за наркотрафик във Франция. Екстрадиран е в Италия.

На разпитите мургавият чернокос Али Агджа декларира само: " Все ми е едно дали ще умра. "

" Папата е мъртъв "

Веднага след новината за атентата вярващи от целия свят стартират да се молят за " явлението Войтила ", първия славянски папа в историята, който оставя отпечатъка си върху католическия свят от избирането си на 16 октомври 1978 година

Харизматичният папа от две години и половина обикаля света, трансформирайки визитите си в медийни събития. Още в самото начало той влиза в контакт с присъстващите, взема деца на ръце и разрешава на хората да го допират, което затруднява задачата за обезпечаване на сигурността му.

На площад " Свети Петър " атмосферата бързо става " нереална и шокираща ", написа публицист на Агенция Франс Прес: поклонници " повтарят непрекъснато предаваните по високоговорителите на Ватикана молебствия ", до момента в който " хеликоптери на полицията и карабинерите прелитат на дребна височина ".

45-годишният колумбийски мисионер Мануел Гутиерес споделя: " Внезапно чух, че проехтяха два или три изстрела. Видях по какъв начин папата се присви и се свлече на седалката " на папамобила и по расото му имаше кръв. Друг свидетел продължава: " Разнесоха се крясъци и след това всичко утихна. "

Наблизо шокирани дами плачат и викат нещо, което тогава никой не смее да си показа: " Папата е мъртъв! "

В болница " Джемели " Йоан-Павел Втори, който няма наранени жизненоважни органи, претърпява близо шестчасова тежка интервенция , само че издръжливият му организъм му оказва помощ да преодолее тестването.

Прошка

През нощта в Рим стартира молитвено бдение. На другата заран хора поставят рози на мястото на покушението против папата.

В петък и събота се чуват обнадеждаващи вести от болница " Джемели ", само че в този миг единствено ясно доказателство за живот може да успокои разтревожената навалица. То идва в неделя сутринта, когато Йоан-Павел Втори прави послание към поклонниците от болничното си легло, за пръв път в историята на папската институция със записано аудиопослание.

Тогава времето като че ли стопира за няколко секунди. " На Виа делла Кончилиационе (Улицата на помирението), която върви от река Тибър до площад " Свети Петър ", всичко спря за няколко мига. Хората излизаха от рейсове, кафенета, магазини за сувенири, с цел да чуят слабия, само че успокоителен глас на Светия отец ", оповестява Агенция Франс Прес.

" Развълнувано ви благодаря за молитвите ви и ви възвеличавам всички. Моля се за нашия брат, който ме рани и на който откровено съм дал прошка ", декларира малко Йоан-Павел Втори.

На 3 юни папата още веднъж е на крайник и е по-популярен от всеки път.

Посещение в пандиза

До гибелта си през 2005 година Йоан-Павел Втори изпитва изключително страхопочитание към Богородицата от Фатима, тъй като е уверен, че тя му е избавила живота на този ден, на който са се навършили 64 години от хипотетичната поява на Дева Мария пред две овчарчета в Централна Португалия.

Една година след атентата той подарява на светилището патрона , който го е улучил, и който през днешния ден е вграден в короната на статуята на Богородицата.

На 27 декември 1983 година той посещава Мехмет Али Агджа в пандиза. След диалога папата му подарява кехлибарена броеница и споделя, че Али Агджа се е покаял за действието си, а той е удостоверил, че му прости.

Бившият мюсюлмански екстремист, член на ултранационалистичната формация " Сивите вълци ", е освободен от затвор в Анкара през 2010 година след близо 30 години, прекарани в италиански и турски затвор за този опит за ликвидиране и за осъществени в Турция закононарушения.

Мехмет Али Агджа е давал доста пояснения за постъпката си, чийто претекст остава неуточнен макар десетки следствия.

В последната си книга - " Памет и еднаквост ", оповестена на 22 февруари 2005 година, Йоан-Павел Втори показва убедеността си, че атентатът е бил поръчков.

Сред постоянно споменаваните версии е вероятното въвличане в него на Съветския съюз и тогавашната комунистическа България поради поддръжката на Йоан-Павел Втори за новозародилото се в Полша дисидентско придвижване " Солидарност ", само че тя в никакъв случай не бе потвърдена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР