Плодови кисели млека, бисквити, пасти, кексчета, бонбони, сокове… Какво е

...
Плодови кисели млека, бисквити, пасти, кексчета, бонбони, сокове… Какво е
Коментари Харесай

7 признака, че ядете твърде много захар

Плодови кисели млека, бисквити, пасти, кексчета, бонбони, сокове… Какво е общото посред им? Захарта. Много обичаме сладко, само че дали то е положително за нас? Може да ви се коства, че не ядете доста захар, тъй като оценявате количеството ѝ единствено по броя изядени бонбони, без да обръщате внимание на други сладки артикули. И това е неприятно. В даден миг организмът стопира да се оправя с всичката поета захар и стартира да дава сигнали за това. На какво би трябвало да обърнете внимание?

1. Напълнявате

Наднорменото тегло е задоволително публикуван проблем по целия свят. Един от главните виновници за напълняването несъмнено е захарта. Тя ни влияе изключително незабележимо, когато я консумираме със сладки питиета – сокове, газирани питиета, подсладени чайове. Всичките те са наситени със захар и/или фруктоза. Прекомерната консумация на захари може да докара до струпване на висцерални тлъстини.

2. Често ви излизат пъпки и обриви

За никого не е загадка, че потреблението на захар в огромни количества се отразява доста зле на кожата. При това може да пострада освен лицето ви, само че и зоната на деколтето, кожата на гърба.

3. Често се уморявате

Запомнете един път и вечно, че в случай че сте привикнали да закусвате с нещо сладко (било то кекс, подсладена извара или разтворима каша), резултатът постоянно ще е бързо повишение на кръвната захар с последвал бърз спад на същата. Така скоро още веднъж ще се почувствате гладни, изтощени и потиснати. Сладката закуска няма да ви обезпечи нужната сила.

4. Изпитвате „ вълчи “ апетит

Причина за това е дефицитът на инсулин, който може да се дължи на диабет от първи или втори вид. При дефицит на инсулин организмът не е в положение да придвижва обикновено молекулите на глюкозата от кръвоносния поток към клетките, в които тя се употребява като гориво за клетъчните процеси.

5. Вие сте по-раздразнителни от нормално

Високото равнище на кръвната захар, колкото и да е необичайно това, провокира меланхолия. На човек му е по-трудно да мисли ясно, той се уморява по-бързо, равнодушен е, не демонстрира самодейност.

6. Страдате по-често от настинки и други болести

Когато равнището на кръвната захар е непрекъснато високо, се утежнява работата на левкоцитите, които са главно звено в имунитета. В резултат организмът губи способността си да се бори с инфекциите. Може да започнете да боледувате по-често от настинки и грипове и те все по-често да завършват с бактериални затруднения. При това другите пострадвания ще се възпаляват елементарно и ще заздравяват по-бавно.

7. Чревни нарушавания, постоянно обостряне на продължителен цистит и гинекологични проблеми

Какво сплотява всички тези, на пръв взор нямащи нищо общо болести? Микрофлората! Тя се образува в чревния тракт и е формирана от потребни микроорганизми (бифидо и лактобактерии) и условно-патогенни микроорганизми (дрожди и бактерии). Ще се изненадате, само че бактериите и дрождите обичат да се хранят със захар. Колкото повече захар имате в чревния си тракт, толкоз по-активно ще се развива условно-патогенната микрофлора, което ще докара до нарушаване на естествената биоценоза на червата. Впоследствие ще се наруши и съотношението сред потребните и нездравословните микроорганизми по лигавиците на пикочните пътища, което ще аргументи чести обостряния на хроничните болести на пикочно-половата система (цистит, кандидоза).

Какво още може да е симптом на нараснала кръвна захар?

- продължителен запек или хронична диария;
- главоболие;
- суха и сензитивна кожа;
- чревни нарушавания, чести обостряния на продължителен цистит и гинекологични заболявания;
- постепенно укрепване на порязвания и рани;
- затруднено намаляване даже при съществуването на физическа интензивност.

Какви рискове крие несъразмерната консумация на захар?

- покачва се рискът от пораждане на ракови заболявания;
- покачва се рискът от пораждане и усложняване на съществуващи сърдечно-съдови заболявания;
- покачва се рискът от пораждане на диабет;
- форсира се процесът на стареене на кожата;
- утежнява се положението на зъбите.

Как да намалите потреблението на захар?

* Откажете сладките питиета.
* Подслаждайте киселото мляко и изварата с плодове, а не със захар.
* Яжте плодове и ядки вместо бонбони.
* Ползвайте зехтин и оцет вместо подготвени сосове и дресинги за салати.
* Откажете разтворимите каши, подсладените мюсли и бързите закуски. Заместете ги с елементарна овесена каша. Можете да я подсладите с плодове.

Ако ядете прекалено много захар, добре е да се замислите дали тълкувате вярно сигналите на организма си. Според правилата на интуитивното хранене би трябвало да умеете да разбирате от какво тъкмо имате потребност, преди да го заместите с порция сладкиши. Например, в случай че доста ви се яде нещо абстрактно-сладко, изцяло допустимо е тялото ви да се нуждае от избрани витамини и от „ хормони на щастието “. Можете да заместите бонбоните и кексовете с броколи или царевица. Винаги, когато ви се прииска нещо нездравословно, отделете няколко минути, с цел да му намерите потребна и здравословна опция. Тялото ви ще ви се отблагодари за това! /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР