Плодовете са източник на ценни витамини и минерали, но не

...
Плодовете са източник на ценни витамини и минерали, но не
Коментари Харесай

Внимавайте, това са 10-те плода, които могат да убият кучето ви

Плодовете са източник на скъпи витамини и минерали, само че не постоянно са подобаващи за храна на домашните ви любимци. Някои са мощно токсични за животните и потреблението им може да докара до отравяне на кучето, а в крайни случаи даже и до неговата гибел.

Какво вреди най-вече на кучетата? Ще ви срещнем с 10-те плода, които са нездравословни за четириногия ви любим и е по-добре да не му ги давате, с цел да не се случи най-лошото с него.

Всеки собственик на домакински любим би трябвало да е наясно какво не могат да употребяват кучетата, с цел да не навреди инцидентно на животното, като му даде неразрешен артикул.

 куче

Но по какъв начин тъкмо наподобява отравянето при кучетата?

Отравянето при кучето е положение, което заплашва здравето и живота на домашния любим. Дори в случай че считаме, че животното не е било изложено на токсични субстанции, би трябвало неотложно да го заведем на ветеринар, в случай че наподобява депресирано или държанието му е извънредно.

Ето най-честите признаци на тежко хранително отравяне при куче:

- липса на апетит;
- по-голяма жажда;
- повишение на телесната температура;
- повръщане;
- диария;
- обособяване на слюнка;
- задух;
- повишение на сърдечната честота;
- гърчове;
- проблеми с мобилността;
- заспалост или хиперактивност на животното;
- кръв в урината или изпражненията на вашия домакински любимец;
- загуба на схващане.

Естествено, не във всеки случай появяването на тези признаци би трябвало неотложно да значи опасност за живота, породена от хранително отравяне. Струва си обаче да се свържете със експерт, който ще ви съветва дали вашият домакински любим е в сигурност. Може да не сте забелязали, когато кучето е яло нездравословни за здравето му плодове или други отровни артикули по време на разходката му.

Какъв тип плодове не може да яде кучето?

Ето лист с плодовете, които са нездравословни за кучето:

Грозде

 грозде

Това несъмнено е един от най-лошите плодове, които можете да дадете на кучето си. Никога не оставяйте четириногото си самотно покрай лоза, защото това може да докара до съдбовно отравяне. Симптомите се появяват след към 6 часа и се разпознават по повръщане и интензивна диария.

Стафиди

 стафиди

Това са сушени гроздови зърна, тъй че не би трябвало да се учудвате, че стафидите са нездравословни за кучетата. Трябва да го пазите освен от чистия артикул, само че и от ястия с добавка на стафиди, да вземем за пример чийзкейкове или сладки рула, защото това може да аргументи отравяне на кучето. След като ги изяде, домашният любим ще се почувства слаб, може да повърне и да има диария.

Лимон

 лимон

Друг плод, който кучетата не трябва да ядат, е лимонът, чиято киселина е постоянно срещана причина за увреждане на черния дроб и предизвиква стомашно-чревни разстройства. Ако кучето яде прекалено много от този плод, това може да докара до дехидратация и даже да аргументи гибел. 

Мандарина

 мандарина

Плодът е нездравословен за кучето заради наличието на псорален, вещество, което нервира стомаха, дихателните пътища и очите на кучето. Ако вашият домакински любим яде прекалено много мандарини, това може да е повода за съдбовен край. Отравянето може да се разпознае по повръщане и кървава диария.

Портокал

 мандарина

Разбира се, портокалите съдържат скъпи витамини: С, А и Е, както и етерични масла, които нервират зрението и обонянието на животното. Ако се употребяват в огромни количества, те също могат да разстроят пикочната система на кучето ви и да доведат до тежка диария.

Авокадо

 авокадо

Въпреки че месото му не е токсично, семето и кората на авокадото съдържат съединяване, което е смъртоносно за кучетата – персин.

Вишни

 вишни

Техните костилки и дръжки са това, което може да убие кучето, освен заради риска от задавяне, само че и заради наличието на цианид. Самият плод може да се дава на вашите четириноги единствено след изчистване на костилките и деликатно обелване, само че е по-добре да не рискувате, с цел да не му докарате съществени проблеми с червата.

Череши

 череши

Черешите също са нездравословни, тъй че ги избягвайте.

Райска ябълка

 райска ябълка

Семената на плода въздействат отрицателно на храносмилателната система на четириногото, може да доведат до съществени тапи, а също по този начин да провокират диария и тресчица.

Ревен

 ревен

Ревенът също е в листата на плодовете, нездравословни за кучето. Това се дължи на оксаловата киселина, която въздейства отрицателно на действието на бъбреците на четириногите, а в рискови случаи може да аргументи уролитиаза или органна непълнота. В допълнение, листата от ревен отслабват нервната система на кучето, способстват за сърдечни проблеми и припадъци.

Гореизброените плодове са отровни за кучетата, само че това не е всичко. Можем да отличим и доста други артикули, които е по-добре да не даваме на домашни любимци, а те са:

- шоколад;
- какао;
- чесън;
- лук;
- див лук;
- ксилитол;
- мляко;
- макадамия;
- алкохол;
- кофеин.

 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР