Плодотворно начало на археологическия сезон в крепостта Русокастро край Бургас.

...
Плодотворно начало на археологическия сезон в крепостта Русокастро край Бургас.
Коментари Харесай

Уникална находка откриха в крепост край Бургас

Плодотворно начало на археологическия сезон в крепостта Русокастро край Бургас. При разкопките на постройката със зидани каменни стълбове в замъка е открита скъпа находка. Тя съставлява статуетка на кон в придвижване напред.

Десният крайник на коня е вдигнат и в същото време прегънат в коляното, а главата на животното е извита надясно. Изключително изтънчено са завършени главата, тялото и гривата на коня. Част от опашката и задните крайници са отчупени.



Според археолози, сходни находки се датират от II - III в. и са от интервала на Римската ера. Обикновено са били правени, с цел да са част от даровете за светилища и храмове. Миниатюрната статуя е лята и направена от изявен занаятчия. Височината и е 4.8 см., а дължината 5 сантиметра. Находката е доказателство, че покрай крепостта Русокастро е имало светилище от римско време, което към момента не е намерено, само че експертите не престават да търсят. Екип на Регионален исторически музей в Бургас взе участие в разкопките на крепостта Русокастро. Дейността се финансира от Община Камено и Министерството на културата.

Източник: actualno.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР