Плеяда народни представители от „БСП за България“ посетиха област Смолян

...
Плеяда народни представители от „БСП за България“ посетиха област Смолян
Коментари Харесай

БСП: Ако частно лечебно заведение иска публичен ресурс, да не е търговско дружество

Плеяда народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “ посетиха област Смолян през вчерашния ден. Почти половината парламентарна група – над 37 депутати, разграничени на групи, се срещнаха с локални поданици по общини, с цел да им разяснят „ Визия за България “.
Навсякъде депутатите са се изказали по тематиката опазване на здравето, по която левицата внася избор на съмнение на държавното управление.
Ние предлагаме решение на проблемите в опазването на здравето: унищожаване на статута на лечебните заведения като търговски дружества; в случай че частно лечебно заведение желае да употребява обществени средства, то да не бъде комерсиално дружество; ; развиването на опазването на здравето да бъде на районен принцип; смяна на Данък добавена стойност за медикаментите “, декларирал проф. доктор Георги Михайлов на срещата в Смолян.
Той обяснил, че страната ни има потребност от нова система за финансиране и ръководство на опазването на здравето, а освен от здравно обезпечаване. Професорът счита, че ръководещите залагат единствено на промяна на обезпечаването.
„ Според него вместо в разговор със експертите в областта на опазването на здравето, сегашните модели са правени на мрачно, без разискване и част от тях са почнали да изтичат в медиите, и то касаещи финансиране на системата за сметка на жителите, без да се усъвършенства качеството на здравната услуга. Той акцентира, че това е повода левицата да възнамерява избор на съмнение точно в тази сфера “, се споделя в прессъобщение, изпратено до медиите.
В Смолян жители сложили въпроси за неналичието на профилирана високотехнологична помощ в региона на болничното опазване на здравето в района, сериозният дисбаланс във връзка с развиването на доболничната помощ, както и тежките кадрови проблеми, пред които е сложена регионалната болница.
„ Чувствителността по тематиката е изключително мощна. Проблемите в опазването на здравето би трябвало да се разискват надпартийно. Предлаганата идея от министър Ананиев сега не съставлява смяна, а дофинансиране на досегашната система. В същото време липсва разговорът за качеството на услугите “, декларирала в Чепеларе депутатката Теодора Халачева.
По думите й в плана „ Визия за България “ се предлага здравноосигурените лица да имат 24 часа достъп до гратис обслужване, а неосигурените - базов пакет с медицински услуги.
„ Когато се приказва за опазване на здравето, би трябвало да се има поради, че тук проблемите са доста “, е представен да споделя доктор от Рудозем на срещата там. Медикът обяснил, че от една страна са клиничните пътеки, които са „ врата в полето “ и те са основата на разделянето и опълчването в лекарското съсловие, а от другата е финансирането за медикаменти и консумативи.
„ Парите в системата на опазването на здравето не са малко. 10 милиарда лева се превъртат годишно в бранша. Истината е, че моделът е изопачен. Затова във Визията залагаме водещо присъединяване на страната в ръководството, регулацията и контрола на здравето на хората ", декларирал националният представител Иван Ибришимов .
Той добавил, че лекарствената политика би трябвало да е в интерес на пациента, заради което би трябвало ставката за Данък добавена стойност на медикаментите да бъде понижена.
„ Ние сме срещу демонополизация на НЗОК и срещу това лечебните заведения да са търговски сдружения. Искаме, също като вас, почтено възнаграждение на труда на всички работещи в системата на опазването на здравето “, споделил още депутатът от левицата.
„ Здравеопазването у нас не би трябвало да е машина за пари. То би трябвало да е обърнато към хората. При настоящия модел то е по посока на цялостната комерсиализация и по тази причина носи отрицателни последици за хората, няма нито тъждество, нито взаимност. Финансовият резултат стана водещ критерий”, показал националният представител Георги Свиленски в Златоград.
Той изтъкнал, че съществена цел на левицата е да върнат страната в ръководството, регулацията и контрола на опазването на здравето, с цел да подсигуряват на всеки достъп до него.
Според доцент Георги Йорданов препоръчаният модел не може да работи за хората, защото е заложен на порочна концепция.
„ Ние желаеме обезпечен достъп до гратис и навременно здравно обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието за здравноосигурените лица, както и държавно обезпечен базов пакет от медицински услуги, заплащан с обществени финансови ресурси”, споделил доцентът в Златоград.
В Доспат проф. Анелия Клисарова съобщила, че левицата желае да даде достъп на всеки български жител до опазване на здравето. Тя успокоила присъстващите, че Българска социалистическа партия е срещу концепцията жителите да си доплащат за здраве, в случай, че се отделя подобен огромен бюджет от страната.
„ Ние желаеме да премахнем комерсиалния статут на държавните лечебни заведения и да го сменяем с нов, който да дава отговор на обществения темперамент, същина и устременост на опазването на здравето. Нужна е нова система за надзор на разноските, обвързана с качество и резултати”, обяснила проф. Клисарова.
Според депутата Пенчо Милков политиката за майчино опазване на здравето има потребност от незабавна смяна.
„ Високата детска смъртност, преждевременните раждания и недоносените деца имат тясна връзка с качеството на майчиното опазване на здравето и достъпа до съответна акушеро-гинекологична помощ “, споделил Милков.
Според прессъобщението хора Мадан подкрепили концепциите на левицата като настояли да няма търговски сдружения в опазването на здравето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР