Плевнелиев: Тито няма място в ЕС; Първанов: Пътищата не решават

...
Плевнелиев: Тито няма място в ЕС; Първанов: Пътищата не решават
Коментари Харесай

Плевнелиев: Тито няма място в ЕС; Първанов: Пътищата не решават проблемите


Плевнелиев: Тито няма място в ЕС; Първанов: Пътищата не вземат решение проблемите

„ В районен съд Македония не са осъществени нужните промени, с цел да стартира договаряния с Европейския съюз. Македонските секрети служби са филиал на сръбските, а сръбските са филиал на съветските. Ние не желаеме да вкараме Тито и Сталин в Европейски Съюз “ - това съобщи някогашният президент Росен Плевнелиев, отговаряйки на въпроса на БГНЕС по отношение на резултатите от неотдавнашната аудиенция на премиера Кирил Петков в Скопие.

Президентът Плевнелиев даде за образец Албания, която дружно с РСМ е претендент за започване на договаряния, само че за разлика от Скопие, Тирана е осъществила огромни промени през последните години.

Снимка: БГНЕС


„ Албания е подготвена, тъй като през последните години тя направи огромни промени, такива каквито в Скопие не направиха. По тази причина България с цялостно право съобщи, че тя е по-напред. Албания направи почтено броене на популацията и даде права на българското малцинство. Тя направи смяна в учебниците и там по различен метод се приказва за комунистическата идеология и минало. Службите на Албания са доста по-интегрирани със службите на НАТО и Европейски Съюз, за разлика от службите в РСМ “, сподели Плевнелиев.

Той акцентира, че това е верният метод, само че нито една „ сходна промяна не сме видели в РСМ “.

Снимка: БГНЕС


Президентът Плевнелиев прикани: „ Важно е нашите другари в Скопие да схванат, че единствено с лобиране няма да стане. Скъпи другари в Скопие нужни са промени, нужни са дейности. Това се ще отключи вратата за мечтаното европейско участие “.

Президентът Георги Първанов съобщи, че всеки има право да бъде оптимист, изключително в случай че е в първите седмици на своето ръководство. Така той разяснява оптимистични сигнали, които министър председателят Кирил Петков излъчи след визитата си в Скопие.

„ Смущава ме скептичното отношение на някои от неговите македонски домакини, в това число на президента Стево Пендаровски, който сподели някои думи, които прозвучаха недомакински “, добави Първанов.

Той пожела триумф на Петков, само че акцентира, че „ единствено с Коридор №8 или някой инфраструктурен план нещата сред двете страни няма да се разрешат “.

„ Темата за общата история би трябвало да получи своето позволение. Най-важното е да се върнем на ситуацията, че ние сме най-братските нации на Балканите, а не най-вражески както е сега “, безапелационен е Георги Първанов. Росен Плевнелиев също е склонен с тази позиция на своя сътрудник.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР