Плевен. Медицински университет – Плевен бе представен от проф. д-р

...
Плевен. Медицински университет – Плевен бе представен от проф. д-р
Коментари Харесай

Медицински университет – Плевен спечели награда за принос в развитието на персонализираната медицина в България за изграждане на капацитет и обучение на кадри

Плевен. Медицински университет – Плевен бе показан от проф. доктор Савелина Поповска, зам.-ректор и началник катедра „ Клинична патология “, по време на Втората Балканска конференция по персонализирана медицина в интервала 24 - 25 октомври 2019 година в София. Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Плевен . Проф. Поповска заяви, че по време на конференцията в сесията „ Патологията на персонализираната медицина “ вниманието ще бъде фокусирано върху молекулярната патология – новите достижения и приложението им в клиничната процедура, както и прецизираната образна диагностика на модерното опазване на здравето. „ Персонализираната медицина не е нова дисциплинираност, а метод на мислене – ориентиране на интереса към нови технологии, ново мислене “, сподели проф. доктор Савелина Поповска. Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) удостои Медицински университет – Плевен с премия за принос в развиването на персонализираната медицина в България в Категория „ Научни и образователни структури “ за създаване на потенциал и образование на фрагменти.
Форумът се провежда от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) в съдействие с Европейски алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ), Медицински университет - Плевен и Българското научно сдружение по геномика и генетика на индивида. Балканската конференция има за цел да бъде конгрес за шерване на положителни практики в персонализираната медицина и разискване на опциите за партньорство и районно съдействие сред страните от Балканския район, които да послужат за модел и на останалите европейски страни. Експертите се концентрираха върху намирането на оптимални пътища за консолидираното на персонализираната медицина в здравните системи на страните от Европейския съюз. Те разискаха опциите за ускорение на въвеждането на новаторските медикаменти и диагностични средства в клиничната процедура, построяването на нужната за това правна и регулаторна рамка и подобряването на достъпа на пациентите до новаторско лекуване.
Специален посетител на научната конференция по персонализирана медицина бе еврокомисарят по въпросите на цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, която произнесе тирада на формалното разкриване, оценявайки високо тематиката за трансграничното съдействие като доста значима освен за балканските страни, само че и за цяла Европа. Тя акцентира значимостта на персонализираната медицина и нуждата от повече нововъведения за използване на нейните правила.
По време на форума бяха сложени основите на Балканска мрежа за персонализирана медицина. На откриването на Втората Балканска конференция участваха представители от Словения, Кипър, Хърватска, Съединени американски щати, Полша, Люксембург, Европейската комисия и Финландското председателство на Европейския съвет. В двата дни на форума взеха присъединяване голям брой изтъкнати лектори, които показаха другите гледни точки на обособените заинтригувани страни, експертния си опит и най-новите си хрумвания по какъв начин можем и би трябвало да вървим напред в този въодушевяващ нов свят на персонализирана, прицелна медицина. „ Пробивите в генетиката, апелите за повече и по-добър скрининг, развиването на техниката за образна диагностика и появяването на това, което в този момент назоваваме „ Big data “, към този момент трансформираха вечно света на опазването на здравето. Всичко това е в интерес на пациентите. Но ние би трябвало да споделяме повече от тези нови научни способи и да реализираме по-високи равнища на съдействие “, сподели доктор Коева-Балабанова, ръководител на Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ).
Изпълнителният шеф на Европейския алианс за персонализирана медицина Денис Хорган добави, че са нужни политики, които разрешават внедряването на нововъведенията в медицината. По думите му нито една страна не може да се оправи с това сама, по тази причина е належащо да се подтиква колаборацията посред им.
Пленарните сесии на конференцията бяха отдадени на тематиките за геномиката, патологията на персонализираната медицина и персонализираната медицина в онкологията, неврологията, психиатрията и при редките заболявания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР