Пленумът на Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор
Коментари Харесай

С 14 гласа „За“, ВСС реши: Искането за освобождаване на Гешев е допустимо

Пленумът на Висшия правосъден съвет за освобождение на основния прокурор Иван Гешев взе решение, че предлагането на Прокурорската гилдия е възможно.

Предложението бе признато с 14 гласа „ за “ и 4 „ срещу “. Предстои гледане всъщност, което ще се организира след седмица.

На 12 май шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет подадоха предложение за предварително освобождение от служба на висшия обвинител поради „ тежко нарушаване “.

Позицията им се основаваше на неразрешена интервенция на Гешев в следствието на атентата против него от 1 май – а точно директните разпоредби израелският специалист да направи оглед на място. Главният прокурор отхвърли да е направил нарушаване, защото тогава бил в отпуск, а длъжността му изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов.

Главният прокурор съобщи на съвещанието на Висш съдебен съвет, че е прекъснал отпуска си за част от днешния ден и ще се запознае с второто предложение.

По-късно го подписа.

Добави, че за настояването на Прокурорската гилдия ще употребява услугите на юрист, който да го пази.

Другата процедура против основния прокурор, която Висш съдебен съвет би трябвало да гледа, е чуване по сигнала на заместника на основния прокурор Борислав Сарафов против самия висш обвинител.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР