Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира за последното

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира за последното
Коментари Харесай

Съдебният съвет се събира за последно в пълен състав

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) се събира за последното си съвещание. Мандатът на кадровците на Темида изтича на 3 октомври. Новите членове на съвета от професионалната и парламентарната квота към този момент са определени.

Малко над 30 точки са записани в дневния ред на пленума, които той ще опита да прегледа. Едни от тях са плана за антикорупционен закон на ГЕРБ, както и оферти за промени и актуализация на ограниченията от тактиката за правосъдна промяна.

Сравнение сред двата плана за антикорупционен закон - на ГЕРБ и Българска социалистическа партия четете тук.

Вчера бе последното съвещание на прокурорската гилдия. На него основният прокурор Сотир Цацаров благодари на членовете ѝ и отбрани своята и тяхната работа, макар по думите му " кофите мръсотия ", излети върху тях. Той връчи на всеки знак на прокуратурата и грамота - не от негово име, а от името на държавното обвиняване и на сътрудниците им поради положителната работа на колегията.

" През цялото това време върху прокуратурата и прокурорската гилдия бяха изсипани доста упреци и доста кофи мръсотия, говореше се и за излизане от правосъдната система. Времето сподели кой е прав. Истината е, че просто би трябвало да се работи, а ние това го правихме ", сподели още Цацаров.

Повече четете тук.

Интересен миг в края на мандата на този състав на съвета е обвързван с двата бонуса, на които те имат право - паричен и кариерен.

За какво става въпрос

С решение от 16 март Висш съдебен съвет призна на членовете си и на правосъдните инспектори право да получат парични компенсации като магистрати, откакто приключат мандатите им. По този метод съветът самичък разтълкува текст от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), съгласно който при освобождение от служба магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20. Това се отнася и за магистратите, които излизат от правосъдната система с избирането им за членове на Висш съдебен съвет.Нормата в закона обаче ясно споделя кой има право на това обезщетение - арбитър, прокурор или следовател, а не член на Висш съдебен съвет или контрольор, като завърши мандатът им.

Тълкуването на Висш съдебен съвет, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им,

визира тези от тях, които не са били магистрати все още на избора им за правосъдни кадровици

- Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.

То е в изгода и на тези членове на Висш съдебен съвет, които идват от системата, само че

не са си получили компенсацията при избирането им в съвета

А защото възнаграждението във Висш съдебен съвет е по-високо от заплатите на магистрати, ще им е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена в края на мандата на Висш съдебен съвет въз основа на възнаграждението им като правосъдни кадровици.

Повече четете тук.

Въпросът за кариерните
бонуси пък се повдигна след последните промени, които депутатите записаха в правосъдния закон. С тях след края на мандата си членовете на Висш съдебен съвет могат да се върнат на работа в правосъден орган, еднакъв по степен, на този в който са работили преди да бъдат определени в съвета. Т.е. този, който е бил арбитър в окръжния съд в Пловдив, в този момент може да си избере да бъде върнат на работа в Софийския градски съд или в профилирания углавен съд. Промяна може да става и от съд в прокуратура и противоположното, когато те са равни по степен.

До момента по тематиката за кариерни
бонуси публично се е изказал единствено представляващият Висш съдебен съвет Димитър Узунов, който съобщи, че след края на мандата си ще се върне да правораздава в районния съд в Сандански.

" Дневник " чака отговори за това кои членове на съвета от кой
бонус ще се възползват и по какъв начин.

Иначе новият състав на Висш съдебен съвет е към този момент образуван и след 3 октомври, през идващите пет години - до 2022 година - той ще ръководи съдиите, прокурорите и следователите. Още през лятото магистратите избраха членовете от професионалната квота. За пръв път на тези избори магистратите избираха своите представители посредством директни избори - един магистрат е еднакъв на един глас. Не както до момента посредством делегати.

Миналата седмица съставът бе запълнен и с представителите на парламентарната квота.

Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Трима от тях - основният прокурор и ръководителите на двете висши съдилища, са членове по право. 11 са определени от Народното събрание и 11 от квотата на магистратите. Те са разпределени в две колегии - на съдиите и на прокурорите, които вземат поотделно множеството решения. Ето кои са новите членове на двете колегии:

Съдийска гилдия - висши съдии, ръководител и един юрист

Цветинка Пашкунова, углавен арбитър от Върховния касационен съд, квота на съдиите

Тя беше определена с рекордна поддръжка от своите сътрудници. За да стигне до висшия съд тя мина през всички равнища на системата, в която влиза през 1992 година. Във Върховен касационен съд е от 2006 година. Тя е и учител в Софийски универсистет и в Националния институт по правораздаване.

Олга Керелска, цивилен арбитър от Върховния касационен съд, квота на съдиите

В концепцията си тя подлага на критика отиващия си правосъден съвет, а по време на чуването й на общото заседание се разгласи против шуробаджанащината при назначенията в съвета.Започва работа през 1990 година в Районен съд - Кюстендил. През 1995 година, откакто е прекарала една година в Окръжния съд в града е преназначена в Софийския градски съд. От 2001 до 2010 година е арбитър в Софийския апелативен съд, след това - арбитър в гражданската гилдия на Върховен касационен съд.

Атанаска Дишева, арбитър Върховен административен съд, квота на съдиите

Работи във Върховен административен съд от 2005 годин, кариерата й стартира в Районен съд Варна през 1992 година. " Капитал " писа, че измежду сътрудниците си арбитър Дишева е известна като част от малцинството магистрати във Върховен административен съд, които не държат " правата " линия, наложена от управлението на съда.

Красимир Шекерджиев, углавен арбитър, Върховен касационен съд, квота на съдиите

Започва кариерата си през 1998 година в Софийския областен съд. Минава през всички равнища, до момента в който доближи Върховен касационен съд през 2013 година " Капитал " цитира негови сътрудници, които го дефинират като магистрат, който не се тормози намерено да отстоява мнението си. Съпругата му е арбитър във Върховния административен съд.

Севдалин Мавров, углавен арбитър, Върховен касационен съд, квота на съдиите

Мавров е съдията, който се самономинира за член на съвета. Бил е основен секретар на Министерския съвет (правителствата на Сакскобургготски и Станишев). През 2008 година още веднъж се връща в системата като арбитър във Върховен касационен съд. Кариерата му стартира от Районния съд в Бургас.

Боряна Димитрова, ръководител Окръжен съд - Бургас, квота на съдиите

От 2009 година управлява окръжния съд в Бургас. Преди това е работила в Районния съд в града, на който е била и заместник-председател. Завършва право през 1997 година в Нов български университет.

Вероника Имова, арбитър от Върховен касационен съд, номинирана от ГЕРБ
Имова е с над 34 години съдийски стаж и над 36 години в правосъдната система. Преминала е през всички степени на йерархията на съдилищата - от младши арбитър до висшата правосъдна инстанция. През 2016 година тя бе излъчена от Върховен касационен съд за член на Комисията по атестациите и състезанията - мандатен съвещателен орган към Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, а след това бе определена от сътрудниците си за ръководител на комисията.

Даниела Марчева, арбитър от Софийския апелативен съд, издигната от Българска социалистическа партия
Това е единственият претендент, който по време на чуването в комисията, влезе на няколко пъти в борба с ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов.
Марчева приключва право през 1995 г.работи като юрист в частния бранш и във Висшия правосъден съвет до 2005 година, когато е назначена за арбитър в Софийския областен съд. През 2010 година е нараснала в Търговското поделение на Софийския градски съд, а от 2012 година е командирована в Софийския апелативен съд, където е търговски арбитър.
Драгомир Кояджиков, арбитър в Апелативния профилиран углавен съд, повдигнат от Българска социалистическа партия
Кояджиков е арбитър в Апелативния профилиран углавен съд от 2011 година Преди това е бил арбитър за две години в Русенския областен съд и пет в Софийския областен съд. Пет години е работил и като следовател. Завършил е право в Бургаския свободен университет.

Стефан Грозев, заместник-председател на Софийския апелативен съд, повдигнат от Движение за права и свободи

Съдия Стефан Гроздев е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и началник на комерсиалната гилдия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността ръководител, откакто правосъдният съвет не съумя няколко пъти да организира избор, след отстраняването на някогашния ръководител Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, само че не съумя да събере задоволително гласове и да оглави основната правосъдна инстанция. Името на Гроздев се свързва с Движение за права и свободи, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за Висш съдебен съвет. При издигането на кандидатурата му, " Капитал " писа, че той се свързва с произнасяния в интерес на придвижването и Делян Пеевски.

Боян Новански, юрист, номиниран от Волен Сидеров
Боян Новански е единственият юрист, който влиза в съдийската гилдия. Новански стана прочут преди десетина години, когато беше бранител по делото против притежателя на торент уеб страницата " Арена " Елиан Гешев. Боян Новански е взел участие в две компании - " Браво мюзик " и " Уеб медиа ", напомня " Капитал ". Към предлагането за юрист Новански има писмена рекомендация, подписана от 13 съдии, юристи, частни правосъдни реализатори и нотариус.

Сред тях са някогашният зам.-директор на Националната следствена работа Свилен Тормаков, който е юрист, някогашният краткотраен началник на Софийския областен съд Стефан Милев, съдията от Софийския градски съд Петър Гунчев и други Дали е подходящо настоящи магистрати да поддържат номинация, издигната от наказано лице (Сидеров още изтърпява присъдата си " пробация ", наложена по няколко каузи за безчинство - бел.ред.), е въпрос на преценка.

Според източници на " Капитал " от прокуратурата Новански е непосредствен до някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут с прякора Петьо Еврото. През 2006 година в имотния указател е вписано, че Петров му подарява парцел край Созопол. Сега той не попада в имотната му декларация

Прокурорска гилдия

Гергана Мутафова, областен прокурор на Пловдив, издигната от ГЕРБ

Мутафова цитира в концепцията Жан Жак Русо с мисълта, че един от подводните камъни, в които по този начин постоянно се разрушава правораздаването, е предубеждението. Тя беше претендент от квотата на магистратите, само че не съумя да събере гласовете на сътрудниците си. В концепцията си застъпва тезата, че е нужна единна държавна политика за осъвременяване на наказателните закони, тъй като до момента законотворците са се поддавали на публичното мнение за промени в Наказателния кодекс, което е довело до загуба на мярата за правдивост. Тя счита, че прокуратурите би трябвало да бъдат понижени и да се разиска намаляването и на съдилищата в по-малка степен.

От 2013 година тя е зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България, краткотраен учител е в Националния институт по правораздаване (НИП), била е част и от гражданския съвет към Висш съдебен съвет. Завършила право и магистратури по финанси, правна и правосъдна система на Европейски Съюз и интернационалните връзки и право на Европейски Съюз. Общият триумф от семестриални и държавни изпити по право е 5.54. Професор доктор Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " е подкрепил Мутафова.

Калина Чапкънова, областен прокурор на Бургас, номинирана от ГЕРБ Чапкънова научи, че е определена по време на следващия опит делото за атентата в Сарафово да стартира.
Калина Чапкънова наблюдаваше делото за атентата в Сарафово, което към този момент година и половина не може да тръгне в съда. При гласуването на номинацията й тя беше в залата при следващия опит за началото на процеса и разбра от публицисти, че е определена.

Завършила е право в Бургаския свободен университет. Има юридически стаж над 20 години като е била помощник в университета, който е приключила. В системата на прокуратурата постъпва две години след довеждане докрай на образованието си - 1997 година като последователно е минала всичките ѝ равнища. От 2010 година е определена за за повторно за областен прокурор на Бургас. " Капитал " писа, че към работата на Окръжна прокуратура - Бургас, от години има рецензии, главно свързани с корупционните каузи против представители на локалната власт, доколкото сходни обвинявания няма импортирани в съда.

Йордан Стоев, прокурор в Софийска апелативна прокуратура, номиниран от Волен Сидеров
Стоев е прокурорът, отказал да проверява Делян Пеевски. Той е приключил Академията на Министерство на вътрешните работи и стартира кариерта си като следовател. За шест години сред 1994 и 2000 година напуща системата и става юрист, след което още веднъж се връща като следовател. Две години по-късно е нараснал като прокурор в Софийската апелативна прокуратура. През 2011 година става зам.-админстративен началник, а от април 2013 година до края на годината е изпълняващ длъжността началник на същата конструкция, след това още веднъж е зам. апелативен прокурор на София, на който пост е и досега.
Стоев стана прочут с отхвърли си да проверява депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски по сигнал на " Протестна мрежа ". Сигналът бе за проведена незаконна група, взаимно с Цветан Василев и Николай Бареков, за разминаване сред заявеното и фактическото имотно положение на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, за огромния брой заеми към свързани лица, отпускани от към този момент банкрутиралата КТБ, и така нататък

Тогава той одобри, че жалбата на организацията против отхвърли на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да проверява Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, особено пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за премахване на Иван Тотев от кметската му служба.

Пламена Апостолова, началник на Столичното разследване, издигната от Движение за права и свободи

Пламена Апостолова има 23-годишен стаж като следовател. От 2014 година тя е завеждащ профилиран отдел " Стопански " в Националната следствена работа. А от лятото на предходната година е командирована в Софийска Градска прокуратура за завеждащ следствения отдел, откакто неговия началник и петима следователи се занимаваха с делото КТБ.

Преди време уеб сайтът Defakto.bg писа, че Апостолова е считана за близка до някогашния началник на следствието Ангел Александров. Тя разследваше делото " Фронтиер ", по което свидетелства против колежката си Татяна Шарланджиева, че е разпънала " чадър " над шефа на консултантската компания " Фронтиер " Красимир Георгиев, с цел да го избави от следствие за пране на пари. Именно с Шарланджиева преди този момент Апостолова водеше следствието против някогашния началник на " Топлофикация " Валентин Димитров, прочут като Вальо Топлото.

Светлана Бошнакова, прокурор Върховна касационна прокуратура, издигната от Българска социалистическа партия

Прокурор Светлана Бошнакова приключва право в СУ. Работи като арбитър в Районен съд Кюстендил (1990 - 1994), а по-късно година и половина правораздава в Окръжен съд - Кюстендил. През 2005 година напуща съда и става прокурор, като първо работи в Окръжна прокуратура - Кюстендил, а след това от 1998 до 2002 е в Софийската апелативна прокуратура. След това е нараснала във Върховната административна прокуратура, където остава до 2009 година и се реалокира във Върховна касационна прокуратура. Бошнакова за повторно е номинирана в Народното събрание от Българска социалистическа партия за изборна служба в ръководството на правосъдната система. През декември 2011 година тя бе номинирана, а след това и определена за контрольор в Инспектората към Висш съдебен съвет, в неговия втори състав. След края на мандата през 2015 година тя се върна на работа във ВКП, отдел " Специализиран "
Евгени Диков, шеф на Националната следствена работа, повдигнат от следователите

Диков беше първият станал прочут член на новия правосъден съвет и беше единствен претендент за единственото място, което следователите имат във Висш съдебен съвет. Той беше и.д. началник на Софийската градска прокуратура след оставката на Николай Кокинов през 2013 година

Даниела Машева, Върховна касационна прокуратура, квота на прокурорите

Бивш заместител министър на правораздаването от екипа на правосъдния министър Маргарита Попова. От 2011 до 2013 година завежда разнообразни отдели във ВКП, само че след избора на Сотир Цацаров за основен прокурор още веднъж става редови обвинител. Завършва право в Софийския университет, а от 1993 година е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2001 година е нараснала в Софийската градска прокуратура, през 2006 година е командирована във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Номинацията й беше издигната от висши прокурори

Пламен Найденов, административен началник, Окръжна прокуратура - Перник, квота на прокурорите

Ръководи окръжната прокуратура в Перник от 2008 година. Преди това е бил началник и на районната прокуратура в града. Работи като следовател от 1992 до 1996 година Завършва право във Висшия институт на Министерство на вътрешните работи през 1992 година

Георги Кузманов, Апелативна прокуратура - Бургас, квота на прокурорите

Завършва право в Бургаския свободен университет през 1999 година Влиза в системата като следовател, само че след една година е назначен за прокурор в Районната прокуратура - Бургас. През 2005 година става областен прокурор в Бургас, само че през 2007 година е командирован в Софийската градска прокуратура, където остава две години. От 2009 до 2010 година е командирован като народен специалист в " Евроджъст ", Хага. През 2012 година е назначен в Апелативна прокуратура - Бургас.

Огнян Дамянов, прокурор в Окръжна прокуратура - Разград, квота на прокурорите

Завършва право през 1995 година в Софийския университет. От 1998 до 2005 година е прокурор в Районна прокуратура - Разград, а от 2006 година до момента е областен прокурор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР