Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува на днешното

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува на днешното
Коментари Харесай

Единодушно решение: ВСС е против бюджета за съдебната власт на служебния кабинет

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) не съгласува на днешното си съвещание плана за бюджет на правосъдната власт за 2023 година , препоръчан от служебния кабинет. Решението беше взето единомислещо.

Причината е, че Пленумът поддържа своето решение от септември 2022 година, с което е утвърдил избрани параметри по бюджета.



Проектът на бюджет не дава отговор на оферти от Висш съдебен съвет , в частта за разноските за правосъдна власт. От Висш съдебен съвет упорстват за 1 милиарда 192 млн. и 646 хиляди лева, до момента в който от държавното управление са заложили 1 милиарда 87 млн. и 529 хиляди лева, което е със 105 млн. 117 хиляди лева по-малко. Капиталовите разноски са понижени с 46,9 млн. лева
При препоръчаните от Министерски съвет параметри за бюджета на правосъдната власт ще могат да бъдат увеличени възнагражденията на младшите магистрати от 01.01.2023 година с 15,6%; възнагражденията на магистратите и правосъдните чиновници с 10% от 01.04.2023 година, както и да се направи доплащане на разликата в изплатените средства за облекло на правосъдните чиновници.

Също по този начин, според Закона за правосъдната власт, са обезпечени средства за осъществяването на мярка „ Укрепване на ролята на Инспектората към Висш съдебен съвет за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната система " от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР