Пленумът на Висшия съдебен съвет прегласува избора на зам.-главния прокурор

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет прегласува избора на зам.-главния прокурор
Коментари Харесай

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет прегласува избора на зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов основен прокурор. Това стана със 17 гласа от 24 дали своят вот, при общо 25 членове на Висш съдебен съвет. За избора бяха нужни най-малко 17 гласа.
" Трябва да чуем рецензиите на президента и да се вслушаме с тях. Напълно съм склонен с него. Ако неглижираме президентската институция, рискуваме тя да се трансформира в просто слагаща щемпел, това е обезстойностяване на дейностите на президентството. Никой на тази маса не е бил подсилен и определен от над 2 млн. гласоподаватели. Предлагам нова процедура за избор на основен прокурор ". Това съобщи ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на съвещанието.
Основният въпрос, който би трябвало да решим е по какъв начин да действаме. Президентството и Висш съдебен съвет имат идентични пълномощия, поделена подготвеност. Целта е да се обезпечи нужната легитимност на този избор, по тази причина би трябвало да се пази салдото сред институциите, с цел да се резервира и доверието. Хипотезата, че Висш съдебен съвет би трябвало единствено да прегласува решението лишава президента от властта му, предоставена по Конституция. Президентът въплъщава националният суверенитет, той е определен от народа. За да има смисъл ветото на президента е належащо да се зачете неговата власт такава, каквато му дава конституцията. Единственият метод е да се открие нова процедура, съобщи от своя страна Атанаска Дишева , която настоя, че това е единственият метод да бъде уверено обществото, че новият основен прокурор ще пази само публичните ползи и закона.
" Вие за кого работите - кой Ви написа със същия шрифт като на господин Панов това, което четете ", атакува правосъдният министър Данаил Кирилов. " Ако 20 гласоподават под политически напън, за какво си мислим, че 3-4 не гласоподават по този начин ", намеси се основният прокурор Сотир Цацаров, който видя само " сюжет " да се провали актуалното съвещание на Висш съдебен съвет. " ", отвърна Дишева на Кирилов, откакто той си разреши да каже, че тя желае да изкаже протестна имитация, очевидно " по протестни инструкции ". Дишева подсети, че не е политическа кандидатура във Висш съдебен съвет, а е определена от съдиите в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. " Има сътрудници, които би трябвало да заплътнят тайминга на митинга. И ние не би трябвало да приключваме по-рано, в сравнение с да изтече времето на митинга. Не са внушения, това е непосредствено. Който в който митинг се припознае, тъй като сте свободни хора ", продължи Кирилов с намеците.
Ако би трябвало да сме прецизни юридически - претекстове няма в указа на президента, все пак заслужава почитание. Никой не омаловажава изявлението му, в него имаше позиция, само че дано не спекулираме, че има претекстове, безапелационен беше Сотир Цацаров. Той напомни избора на Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд през 2017 година и съобщи, че и тогава обстановката е била същата, тъй че смисъл от нова процедура няма. В последна сметка Висш съдебен съвет реши да не открива нова процедура и в този момент - детайлности научете в този материал!
Не се мина и без дежурните нападки по остта Сотир Цацаров/Боян Магдалинчев (де факто ръководителят на ВСС) - Лозан Панов. Магдалинчев отново подсети, както стори Цацаров в края на октомври - на първото съвещание на Висш съдебен съвет за избор на нов основен прокурор, избора на Панов за ръководител на Върховен касационен съд и попита дали там е нямало политическа интервенция. " Нямам никакво желание да вардя престижа на Панов - знам какво значи Върховен съд ", дълбокосмислен беше и Цацаров.
" Оставам с усещането, че изборът не е за основен прокурор, а на мен ", сподели в отговор Панов. Да, същият е като, при Вас, разяснява Цацаров, който преди този момент съобщи, че откакто в медийно изявление ръководителят на Върховен касационен съд показал постройката на президента като връзка към избора си, то и самият Цацаров нямало да отхвърли. Панов обаче върна, като съобщи, че два пъти е дал своя вот като член на Висш съдебен съвет в избор за административна служба и го е правил по съвест, както и, че когато е бил избиран за ръководител на Върховен касационен съд, не е бил избиращ, а избиран. " Всеки би трябвало да носи своята отговорност - който е посещавал някакви здания, да ги каже ", приключи ръководителят на Върховен касационен съд. Той съобщи категорично и, че Цацаров пристигнал на крайници във Върховен административен съд да пита Панов желае ли да стане ръководител на Върховен касационен съд, както и че пристигнал и в " Пирогов " да желае от Панов да не си отдръпва кандидатурата. Припомняме, че той го направи за малко, откакто беше блъснат на пешеходна пътека при Южния парк.
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обясни, че е посещавал три здания - тази на Висш съдебен съвет, тази на Върховен административен съд и тази на Президентството, когато е публикуван указът за назначението му. " Г-н Чолаков, Вас не са ви питали ", намеси се правосъдният министър Данаил Кирилов.
" Прокурорите не са втора употреба адвокати и им изискуем почитание на техните мнения и мнение, както и на съдиите. Смятате ли, че прокурор би си разрешил да разяснява дали решение на даден съд е взето под напън ", съобщи Борислав Дамянов , член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, който беше зам.-районен прокурор в Районна прокуратура – Плевен. Служител в прокуратурата, поискал анонимност, съобщи пред Actualno.com, че декларацията за поддръжка на Иван Гешев е била дадена на всички работещи в плевенското държавно обвиняване, с цел да я подпишат. Дамянов изиска и някой, който упреква, да каже кой упражнява напън, с цел да желаят прокурорите Иван Гешев да заеме поста на основен обвинител. Стигна се и до иронично изказване на Панов, че всички в Прокурорската гилдия, с изключение на Сотир Цацаров, който повдигна въпроса кой в коя постройка ходел, се пазят.
Мотиви за поддръжка и претекстове срещу Иван Гешев

Избраният от ГЕРБ представляващ Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев поддържа Гешев за повторно и не видя никакво нарушение на процедурата по избора. " Дали в случай че беше издигната една втора, сламена кандидатура, щеше да е по-добре ", попита той. Магдалинчев видя, че се е намерил един заслужен претендент и незабавно бил изкаран за най-черния. " При Вас, господин Панов, трима заместници напуснаха ", подсети той по отношение на припомняне на Панов какво стана с някогашния зам.-главен прокурор Камен Ситнилски. Припомняме, че Ситнилски се обърна към съда в Страсбург, когато беше освободен от Висш съдебен съвет, само че малко по-късно умря ненадейно.
Също разумно, основният прокурор Сотир Цацаров за повторно поддържа кандидатурата на Иван Гешев за негов правоприемник. Той обърна внимание на позициите на членовете на Прокурорската гилдия - че е пристигнало време отпред на прокуратурата да застане прокурор. " Ако би трябвало да предпочитам дали да бъда подсилен от сътрудниците си или от няколко нарекли себе си български комитета, финансирани с непознати средства, сигурно ще избера сътрудниците си ", сподели актуалният обвинител номер едно.
Без никаква изненада, ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов съобщи, че няма да поддържа кандидатурата на Иван Гешев - поради това, че е бил единствен претендент, поради " проведената обществена поддръжка " в прокуратурата, която " удавила " дебата за професионалните и личностни качества на претендента, поради това, че съгласно Панов, " така наречен професионални триумфи на претендента " не се базират на съответстващи критерии, както и поради медийните си изяви във връзка с обезпечени от Конституцията права. " Той има податливост за разпра със своите съперници и считам, че е изцяло основателно да си помислим, че сътрудниците са се тормозили от това ", акцентира Панов.
В последна сметка членът на Съдийската гилдия Боян Новански , който е там като претендент на " Обединени патриоти ", съобщи, че в случай че някой не харесва процедурата за избор, да търси метод да я промени, само че Висш съдебен съвет няма законодателна самодейност. И на мен не ми харесва, сподели той, като разгласи, че ще поддържа за повторно Гешев. Политическата квота на ГЕРБ в Съдийската гилдия Вероника Имова също гласоподава " за " Иван Гешев, тъй като той е получил необятна поддръжка от сътрудниците си в прокуратурата и напомни, че Висш съдебен съвет не е задължен да се води в избора си от публичното мнение, от подозрения и чувства, пък и те не били еднородни. Единственият представител на следователите във Висш съдебен съвет Евгени Диков пък подсети, че и в предишното е имало избор на основен прокурор при една показана кандидатура и че не вижда в този момент да е по-различно - че има някаква процедурна бъркотия. А Пламена Цветанова , избор на Движение за права и свободи в Прокурорската гилдия, похвали Иван Гешев като административен началник в държавното обвиняване и посочи, че при чуването в края на октомври е посочил отговорност, откакто е декларирал, че ще продължи да влиза в правосъдна зала, защото е главен обвинител по делото " КТБ ". Избраният от прокурорите в Прокурорската гилдия Пламен Найденов поддържа Гешев с претекста, че е време основен прокурор да стане човек от колегията, като посочи, че го познава добре и няма подозрение в професионалните и нравствените му качества. Колегата му Огнян Дамянов също поддържа Иван Гешев и обърна вниманието на разделянето на управляващите, като сподели, че прочел в концепцията на Лозан Панов като претендент за Върховен касационен съд, че единствено с колаборация сред трите управляващи може да се реализира положителна смяна в правосъдната система. Г-н Гешев сподели същото, само че доста по-елегантно, добави Дамянов.
Съдия Атанаска Дишева още веднъж гласоподава " срещу ", като разгласи, че Иван Гешев не познава съществени конституционни права, измежду които презумпцията за невиновност. Тя добави, че при чуването в края на ноември Гешев не е отговарял на въпроси, които не са му комфортни и че си е разрешил очевидно обидно отношение към някои сътрудници от Висш съдебен съвет. Дишева сподели и, че в наличието на господин Цацаров, в коридора извън доскоро, " господин Гешев ми съобщи следното: " ". Попитах " Заплашвате ли ме? ", а той сподели: " Не, не! " и се изсмя. Заявявам, че одобрявам това като откровна опасност и подстрекателство пред моето бъдеще - и като член на Висш съдебен съвет, и като арбитър ", акцентира тя, визирайки ориста на " един различен арбитър ", разрешавал си рецензии за правосъдната система. Дишева не уточни име, само че очевидно става въпрос за арбитър Методи Лалов, който стана общински консултант в Столичния общински съвет (СОС) като претендент на " Демократична България ". Лалов напусна правосъдната система с прочувствено изказване - вижте какво беше то в този материал!
" Не пазя Гешев по никакъв метод ", отвърна Цацаров на Дишева и уточни, че Дишева била говорила по същия метод " в избрана медия ". Атанаска Дишева отговори, че не е желала пояснение от Цацаров и от ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и добави, че " ". Моментално се намеси Данаил Кирилов, който видя в думите на Дишева " засягане на 6000 общински съветници ", като сподели и, че не знаел брачният партньор на Дишева е станал общински консултант с листата на " Да, България ". " Аз в тези думи (бел. ред. - на Иван Гешев) виждам смешка ", приключи правосъдният министър. " Не наскърбявам никакви общински съветници ", отвърна Дишева и посочи, че вижда опасност от страна на Иван Гешев да продължи да работи като арбитър, когато ѝ свърши мандатът във Висш съдебен съвет. Дишева сподели и, че брачният партньор ѝ не се е кандидатирал за общински консултант и, че е бил член на " Да, България " за 4 месеца, само че от 2 години към този момент не е. " Това, апропо, одобрявам като опасност за персонална кавга ", съобщи тя по адрес на Данаил Кирилов. " Не си припомням с изключение на със брачната половинка на господин Панов този Висш съдебен съвет да се е занимавал със брачна половинка, брачната половинка, конкубина на който и да е ", приключи съдията.
Съдия Цветинка Пашкунова , която е във Висш съдебен съвет като избор на съдиите от системата, също се разгласи " срещу ", откакто при предходното гласоподаване в края на октомври не беше по този начин - с главен претекст позицията на президента. Съдия Севдалин Мавров пък попита дали Висш съдебен съвет желае кандидатурата на основен прокурор дали в действителност да е политическа. А арбитър Олга Керелска , също избор на съдиите в Съдийската гилдия, още веднъж повтори, че ще гласоподава " срещу ", тъй като " нищо ново не чух и нищо ново не видях ". " Ние сме длъжни да се съобразяваме със подозренията в обществото ", акцентира Керелска по адрес на Вероника Имова и съобщи, че първо - не се е изяснило дали има политически напън за кандидатурата на Иван Гешев и второ, не се е чуло и едно друго име по време на цялата процедура.
Предистория
До прегласуването се стигна откакто на 7 ноември президентът Румен Радев върна процедурата по избора на Иван Гешев за основен прокурор. " Изборът на основен прокурор визира всеки български жител и изисква да бъдат разсеяни всевъзможни съмения дали назначеният на тази служба ще пази публичният интерес, правата на жителите и върховенството на закона. Конституцията не ме задължава да стимулирам указа, с който да назначавам или връщам на Висшия правосъден съвет оферти от него претендент. Независимо от това взех решение да се обърна към вас и членовете на Висш съдебен съвет, които избират основния прокурор. И преди съм заявявал, че чакам същинско съревнование сред претенденти, а не официално осъществяване на процедурата по желание ", съобщи президентът.
Припомняме, че Висш съдебен съвет избра за пръв път Иван Гешев за основен прокурор с 20 гласа " за " и 4 " срещу " на 24 октомври. Тогава всички 11 членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се сплотиха към неговата кандидатура. Според Прокурорската гилдия, Гешев напълно дава отговор на законовите критерии, има нужния опит и морални качества да заеме поста. Сред причините бе и фактът, че Иван Гешев е бил административен началник на Специализираната прокуратура за интервал, в който тя е отчела положителни резултати в битката против проведената престъпност и корупцията. Прокурорската гилдия не видя никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои специалисти дефинират като прекомерно шумни.
При първото гласоподаване на Висш съдебен съвет на 24 октомври, митингите срещу избора на Иван Гешев, които съпътстваха съвсем цялата процедура по избора му, ескалираха със поръчка " национални ". Във вечерта на избора му пред Орлов мост в столицата имаше палатков лагер в символ на митинг. Имаше и контрапротести в негова отбрана, проведени от считащата се за новинарска организация ПИК. Сега картината се повтори, само че в по-скромни размери - отново два митинга, като по-активният беше този срещу кандидатурата на Иван Гешев!
Сега, след повторното утвърждение на Иван Гешев, Румен Радев е длъжен да подпише декрет за назначението на Гешев за основен прокурор. При наново утвърждение от Висш съдебен съвет, президентът няма законово открит период да подпише указа т.е. би могло да се стигне до оборване в Конституционния съд (КС) на избора и надлежно да изтече мандата на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров, който завършва в края на януари, 2020 година.
Може ли Конституционният съд да обърне процедурата?
Има изцяло основателни изказвания, че Конституционен съд в действителност към този момент е решил въпроса. Става въпрос за дело номер 2 от 2002 година, по което се търси мнение какви са пълномощията на президента при назначението на основния прокурор и ръководителите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС). В решението е записано: " Назначаването и освобождението на лицата по член 98, т. 6, член 100, алинея 2 и член 129, алинея 2 (тук е уредено назначението на " тримата огромни " в правосъдната система) от Конституцията става с декрет на президента, който само може да бъде нападнат за противоконституционност пред Конституционния съд ".
Интересното е, че по това дело има трима съдии с изключително мнение, като вършат усещане мненията на арбитър Тодор Тодоров и арбитър Румен Янков. Тодоров е на позиция, че президентът не може да откаже да издаде декрет за назначение на основен прокурор след наново предложение на Висш съдебен съвет на кандидатура. Янков обаче счита, че указът на президента може да бъде оспорен във Върховен административен съд, тъй като той е административен акт и Върховен административен съд може да преглежда законосъобразността му.
Припомняме, че концепцията на Инициатива " Правосъдие за всеки " е да бъде сезиран Конституционен съд, с цел да каже дали президентът не може да откаже предопределение на основен прокурор " при наново предложение " в смисъл какво значи " наново предложение " - единствено второто гласоподаване на Висш съдебен съвет или започване на напълно нова процедура по желание, през цялото време, с издигане и на други кандидатури. Ако е вторият вид, то повторното решение на Висш съдебен съвет може да се върне поради несъблюдение на заложената в Конституцията процедура, защото самата процедура по желание на основния прокурор не е стартирана през цялото време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР