Пленумът на Върховния административен съд обяви в четвъртък за противоконституционно

...
Пленумът на Върховния административен съд обяви в четвъртък за противоконституционно
Коментари Харесай

ВАС също обяви закона Пеевски за КТБ за противоконституционен

Пленумът на Върховния административен съд разгласи в четвъртък за противоконституционно противоположното деяние на закона " Пеевски " за банковата неплатежоспособност. С това съдиите от Върховен административен съд се причислиха към сътрудниците си от Върховния касационен съд, които по-рано тази година нападнаха закона пред Конституционния съд. Позицията на Върховен административен съд ще бъде приложена към конституционното дело.
Законът " Пеевски " за КТБ цели улеснение на синдиците при водените от тях стотици каузи за обезсилване със задна дата на прихващанията и цесиите, посредством които банката загуби стотици милиони левове. Според критиците на нормативния акт обаче неговото пробутване е мощно закъсняло – с към три години, и към днешна дата провокира сериозен безпорядък в стопанския оборот.
В Народното събрание законът бе подсилен с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ". Преди гласуването един от създателите на закона Йордан Цонев (съвносител с Пеевски) направи особено изказване, че заведените правосъдни каузи за старите прихващания са с общ интерес от 1.17 милиарда лева Стойността на заличените обезпечения, които със закона могат да се реактивират, е 233 млн. лева Общият резултат от приемането на закона съгласно Цонев е към 1.4 милиарда лева , които синдиците щели да съберат.
Върховен касационен съд нападна закона пред Конституционния съд (КС) с мотив, че противоположното деяние на закона нарушава главно условие на правовата страна, а точно " законодателството да дава отговор на правилото на непоклатимост и предвидимост ". Създават се два успоредни правни режима - единият улеснява синдиците на КТБ, които водят делата за прихващанията, а другите са ответниците, които са взели участие в покупко-продажбите за прихващане на заемите, считат висшите съдии.
" С това се основава неравноправно отнасяне на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова неплатежоспособност ", разгласи Търговската гилдия на Върховен касационен съд, когато нападна закона пред Конституционен съд. Сега съдиите от Върховен административен съд се причислиха към своите сътрудници в офанзивата на противоречивото законодателство пред Конституционния съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР