Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие становище,

...
Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие становище,
Коментари Харесай

Върховният съд: Спирането на границата за неплатени глоби погазва Конституцията

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единомислещо одобри мнение, че текстовете от Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП), с които се лимитират съществени права на жителите - на свободно напредване в страната, на овакантяване на нейните лимити и на персонален живот, погазва правилото на правовата страна.

Става дума за текстове от закона, въз основа на които при прекосяване на граничните пунктове, органите на КАТ стопират колите от придвижване за неплатени такси и лишават краткотрайно свидетелствата за ръководство. Писменото мнение на съда е по искане на Конституционния съд, който на 30 юли 2020 година се зае да прегледа настояването на омбудсмана и ще се произнесе по въпроса дали тексответе от Закона за придвижването по пътищата опонират на Конституцията.

Върховните съдии одобряват, че с оспорените разпореждания законодателят флагрантно е нарушил правилото на правовата страна, а с това неприемливо и в несъгласие с условията на правната сигурност, предвидимост и непоклатимост е лимитирал конституционно предпазени права на жителите. " Липсва правна логичност в структура, при която неплащане на едно обществено обвързване да води до лишаване на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство на лидер и до краткотрайно прекъсване от придвижване на моторно транспортно средство на притежател, освен това да се твърди, че преследваната цел е " обезпечаване на сигурността на придвижването по пътищата ", акцентират в мнението си съдиите от пленума на Върховен административен съд.
" Действително тези насилствени административни ограничения са оправдани, само че единствено когато с тях се преследват заявените в закона цели и когато се ползват за попречване и прекратяване на административните нарушавания по ЗДвП, както и за попречване и премахване на нездравословните последствия от тях, само че не и като глоба за неплащане на санкция, изразяваща се във краткотрайно лишаване на удостоверение за ръководство и/или прекъсване от придвижване на МПС за да бъде насила лицето да извърши общественото си обвързване ", е мнението на висшите съдии.

Спорната процедура на 2020 година Тя планува пасажерите и водачите на всички моторни транспортни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени санкции. Когато глобата не е била получена тя се връчва на провинилия се. Когато за водач се открие, че не е платил към този момент връчена санкция, той би трябвало да се издължи. В противоположен случай книжката му се лишава, а транспортното средство, в случай че е негова благосъстоятелност, се стопира от придвижване, до момента в който глобата бъде платена.

Срещу този метод се разгласи, която нападна пред Конституционния съд съответните текстове от Закона за придвижването по пътищата, с които се лимитират съществени права на жителите като свободното напредване в страната, правото на овакантяване на нейните лимити и правото на персонален живот.

Мнението на висшите съдии по тъжба на юрист е, че: " предвид на трайната правосъдна процедура на Конституционния съд, на Съда по правата на индивида и на Съда на Европейския съюз събитието, че страната не може да извърши задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за придвижването по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв метод не може да бъде съображение за възпрепятстване на правото на овакантяване на страната ".

Върховните съдии са показали, че в отговорности на граничните служители на реда е да открият самоличността на пътуващия, да ревизират валидността на документа и дали има признаци, че е фалшифициран. Граничният служител на реда има право да извърши инспекция на лицето и в осведомителната система " Граничен надзор ", само че единствено в границите на " минималната гранична инспекция ".

Пътна полиция има проблем със събираемостта на санкциите от години, като опита няколко метода за справяне със обстановката.

Последно на 9 септември м.г. държавното управление реши да приемане на З, който предвиждаше анулация на актовете и налагане на санкции единствено с фишове. Малко повече от месец по-късно обаче " заради нужда от в допълнение координиране със заинтригуваните страни ".

Всичко по проблема с инспекциите по границите
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР