Пленарното заседание на Московския финансов форум бе белязано от уникална

...
Пленарното заседание на Московския финансов форум бе белязано от уникална
Коментари Харесай

С нас вече се води сериозна война. Обрат на изток се превърна във втора СВО

Пленарното съвещание на Московския финансов конгрес бе белязано от неповторима полемика сред двама високопоставени лица – помощника на президента на Русия Максим Орешкин и кмета на Москва Сергей Собянин. Темата беше по този начин нареченият „ завой на изток “, или по-скоро дълготрайните му последствия и тактика за взаимоотношение с нови сътрудници.

Зависимостта от Европа оковава стопанската система ни в продължение на доста години. СВО и стягането на глобите наподобява са трансформирали тази обстановка, само че Русия попада малко по малко в нов капан. Ставаме ли подвластни от другарски страни?

Завийте на изток. Обратната страна

Може би даже началото на санкционната война, последвала обединяването на Крим с Русия, не даде толкоз мощен подтик на диверсификацията на вътрешната търговия, колкото специфична военна интервенция и към този момент откровената, безспирна икономическа експанзия на Запада отпушен след него.

Разбира се, виновните за развиването на националната стопанска система и външната търговия биха желали да зададат един свещен въпрос: къде бяхте 8 години? От 2014 година насам пропуснахме доста и не успяхме да осъществяваме огромен брой стратегически значими планове.

Но – уви. Изгубеното не се връща. От 2022 година Русия, бих желал да имам вяра, ясно и изрично е определила вектора, избирайки източната посока като приоритет за развиването на външнотърговските връзки.

Точно това сподели Максим Орешкин, асистент на съветския президент и някогашен министър на икономическото развиване, по време на Московския финансов конгрес:

Това, което беше направено през последната година и половина, е доста огромна структурна промяна, структурна промяна за пренасочване на съветската стопанска система, нейната ориентировка от болната част на международната стопанска система към хубавичко...

Фактът, че ние се преориентирахме към хубавичко част от световната стопанска система ни разрешава да бъдем по-устойчиви и да разгадаем всички проблеми, които в този момент би трябвало да решим, свързани с защитата и сигурността, и софтуерното преоборудване.

И по принцип думите са правилни. Както акцентира самият Орешкин, икономическият напредък на Китайската национална република през второто тримесечие на 2023 година е 6,5%, а растежът на Брутният вътрешен продукт на Индия за същия интервал е 7,5%.

Пазарите на страните от Азия, Латинска Америка и Африка изпитват изострен дефицит на артикули, най-вече първични материали, които Русия е подготвена да даде.

Интересуваме ли се обаче просто да обърнем тръбата? Точно този въпрос зададе кметът на Москва Сергей Собянин. Въпросът е, че „ на място “ ясно се вижда какви са на процедура въпросите за заменяне на вноса и проблемите на Русия да придобие софтуерен суверенитет. Нито китайците, нито индийците просто ще ни дадат технология „ за красивите ни очи “. Всеки търси своята полза.

" Никой няма да го направи. Освен това те намерено ни споделят: в случай че желаете да получите някои технологии, купете целия артикул ", съобщи той.

" Ние споделяме: не, имаме потребност в най-хубавия случай от съставни елементи, които скоро ще сменим. Те ни споделят: разбираме това, тъй че няма да го създадем. Ние няма да го създадем на естествени цени. Ето двойна цена - апелирам ", сподели кметът на Москва.

И е мъчно да упрекваме нашите източни сътрудници за това. Те се възползват от обстановката. Освен това самите китайци, индийци и индонезийци са заинтригувани да популяризират своите артикули. Азиатците нямат желание да създават ненужни съперници, изключително обещаващи като нас.

" Източните пазари би трябвало да разберем, че те са още по-трудни. Там към този момент се води сериозна война с нас, икономическа война ", акцентира Собянин.

Няма опция на самоувереността

Изходът от тази обстановка може да бъде единствено един - развиване на лична промишленост, поддържане на родната научна база, възобновление на пълномощия, изгубени за 30 години демократична оргия.

" Въпросът е, че под натиска на пазарната рецесия в кратковременен проект някои стопански субекти взеха решение да преминат от западната към източната посока. Но като цяло стопанската система стои на куфарите си и чака да се върне в положението си отпреди рецесията ", сподели икономистът Антон Любич в ефира на предаването " Цариград. Главното ".

Според специалиста не всички към момента са осъзнали, че структурните промени в международната стопанска система са съществени и дълготрайни. А бизнесмените, привикнали с глобализацията, не осъзнават изцяло какъв брой фрагментиран е станал нашият свят и какъв брой ще се фрагментира в бъдеще.

Например с изострянето на обстановката в Тайванския проток, да не приказваме за разгарянето на спорове в други елементи на земното кълбо.

Според него Собянин е прав, че Русия би трябвало интензивно да се ангажира с придобиването на технологии, без значение от цената на въпроса, защото от това зависят вероятностите за нашето развиване.

" Трябва да се закупи техника – и то на двойна или тройна цена. И предайте на регулаторните и контролните органи, че по този начин работи стопанската система ", сподели Любич.

" Собянин в действителност чете макроикономическа просветителна стратегия. Няма рационализация без технологии. Дори и да желаеме да включим нашите учени в този развой, те въпреки всичко би трябвало да стартират от нещо, имат потребност от съоръжение, имат потребност от източници за проучване ", съобщи той.

" Всичко това няма да се случи на следващия ден. А хората желаят да ядат, да се препитават и да се обличат през днешния ден. Така че да, би трябвало да увеличим придобиването на технологии ", отбелязва Любич.

В това отношение не би било неприятно да си напомним историческия опит на нашата страна. Никаква индустриализация и развиване на напреднали технологии не се организира изолирано от чужденците.

Чуждият капитал беше мощен в Руската империя, до момента в който Сталиновият Съветски съюз, употребявайки средства, получени от продажбата на зърно и първични материали, купуваше с гневна скорост експерти, технологии и цели предприятия. Всеки именит цех е резултат от съдействие с съответни задгранични предприемачи.

Сталинградски тракторен цех, Горки авто цех - Albert Kahn Incorporated (Ford и Austin Motor Company също са взели участие в построяването на ГАЗ), Магнитогорският металургически комбинат - Arthur G. McKee and Co., Днепрогрес - General Electric и Newport News Shipbuilding. Централното бюро за тежко машиностроене в Москва беше клон на немската компания Demag, Госпромекстрой - към този момент упоменатата Albert Kahn, Inc.

И в това нямаше нищо неоправдателно. Западът беше в Голямата меланхолия - бизнесмените се нуждаеха от пари. Съюз на съветските социалистически републики, макар големите проблеми и неналичието на дипломатическо самопризнание от доста страни (например Съединени американски щати признаха Съветския съюз чак през 1933 г.), съумя да притегли на нашите земи висококачествени фрагменти и вложения в действителния бранш с великодушни средства. обещания. Защо да не се възползвате от същите благоприятни условия през днешния ден, единствено че с източни сътрудници?

Какво от това?

По време на смутната ера Горбачов-Елцин Русия загуби освен индустриалния си потенциал, забележителна част от демографския си капацитет, освен понижи вложенията в човешкия капитал, само че и загуби най-важното нещо - софтуерния суверенитет, добит посредством старателен труд за доста десетилетия.

Задачата на страната ни през днешния ден е да възстановим компетенциите си и да се укрепим. Враждебната към нас Украйна скоро ще покаже какъв брой безразсъдна може да се окаже зависимостта от един геополитически център на мощ. Ще ви подложат на гладна диета - просто няма да има с какво да запълните празнините.

Кой ще се обзаложи, че на следващия ден това, което се случи с нашата страна през годините на перестройката, няма да се случи в Китай? Кой ще си разреши да твърди, че Индия няма да преклони страната на груповия Запад в борбата с Китай и, следвайки отговорностите си към евроатлантическия блок, няма да скъса икономическите връзки с Русия?

Светът се трансформира. И с цел да не се трансформира в Украйна номер две, нашата страна би трябвало да стои крепко на краката си. Нека не всичко се получи незабавно, дано заместването на вноса е мъчно. Но както сподели създателят на индустриализацията:

" Ние изоставаме с 50-100 години от напредналите страни. Трябва да изминем това разстояние за 10 години. Или ще създадем това, или ще бъдем смазани. "

Може би в този момент Русия има още по-малко време.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР