Пленарната зала все по-често се превръща в арена на скандали.

...
Пленарната зала все по-често се превръща в арена на скандали.
Коментари Харесай

Караянчева в ексклузивно интервю пред БЛИЦ TV: Коремното на Радев не е доказателство за политическо мъжество! Защо президентът замълча за срещата с патриарх Кирил?

Пленарната зала все по-често се трансформира в сцена на кавги. Политиците си разменят грозни реплики, прехвърчат искри. На този декор не престават и конфликтите сред президента Радев и министър-председателя Бойко Борисов. БЛИЦ потърси за коментар по горещата тематика Цвета Караянчева, ръководител на 44-ото Народно заседание. Ето по какъв начин госпожа Караянчева отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

- Г-жо Караянчева, приживе великият астрофизик Стивън Хокинг имаше една мисъл, която подари на историята: " Рискуваме да се самоунищожим поради личната си нелепост и лакомия. Не може да продължаваме да гледаме единствено вътре в себе си на дребна и все по-замърсена и пренаселена планета ". На този декор по какъв начин ви се костват свадите в пленарна зала, които замърсяват публичното схващане?
- Изключително мощна мисъл на Хокинг. Това, което могат да създадат хората е предотвратимо, в случай че имат мисъл, разсъдък и диалогичност!

Понякога увлечени в своите политически визии и в своя вътрешен мир не виждаме какво се случва към нас. Нещата ескалират, а те могат елементарно да бъдат преодолени, тъй като единственото, което не можем да преодолеем е естествената буря. А това, което зависи от хората постоянно може да бъде преодоляно.

Тук в Народното събрание от време на време се случват толкоз тежки кавги от нещо доста нищожно. Опитвам се като ръководител на Народното събрание да повеждам разговор с сътрудниците. Когато с ръководителите на парламентарните групи се събираме в моят кабинет всяка сряда, разговорът е постоянно водещ. Но когато по-късно те влязат в зала, от време на време нещата ескалират неимоверно.

- Виждаме, че в някои случаи ГЕРБ става жертва на другарски огън. Прехвърчат искри най-много от страна на Валери Симеонов, който нападна персонално и министър-председателя. Преодолими ли са споровете, които избухват по оста ГЕРБ - Обединени патриоти?
- О, несъмнено. Няма по какъв начин, когато една коалиция е формирана от няколко партии с разнообразни политически визии и водачите имат своя друга прочувствена позиция е обикновено да има и такива изявления и всяка партия да има свое отношение към една или друга тематика на деня. Но ние имаме съдружно съглашение, с което се преценява всяка една от партиите, които вземат участие в тази коалиция.

Засега нямам терзание в това дали обединението е постоянна. Мога да кажа, че обединението е безусловно постоянна. Всеки вторник тук при мен има Коалиционен съвет и от кухнята мога да Ви кажа, че нямам никакви терзания в тази посока.

- Искате да кажете, че няма да се повторят осъществяванията на Радан Кънев и Христо Иванов от предишния парламент, когато вършиха циркове, с цел да се покажат пред камерите и да дестабилизират държавното управление?
- Да, не виждам такава заплаха.

Наистина в предходния парламент се беше получила шизофренична обстановка - хората, за които говорите споделяха, че хем са в ръководството, хем не са.

Виждате, че тези десни партии, които постъпваха по този метод не влязоха в Народното събрание, тъй като тяхната позиция беше извънредно и единствено касаеща тяхното персонално его. Когато си политик би трябвало да имаш ясна стратегия пред себе си и да я спазваш, тъй като си декларирал преди изборите, че това ще е пътят, по който ще върви държавното управление, в случай че участваш в него. И мисля, че ние доста поредно изпълняваме нашите предизборни обещания, които се трансфораха в стратегия на съдружното държавно управление.

- Как гледате на непрекъснатите офанзиви от страна на президента Радев към премиера Борисов, който на няколко пъти му протегна ръка, само че откакто двамата беседват, президентът излиза пред камерите и непосредствено стреля против министър-председателя?
- Знаете ли - президентът би трябвало да е обединител на нацията, както е записано в Конституцията.

Това, което следим обаче напълно не е по този начин. Г-н Радев се държи като ръководител на опозиционна политическа мощ. Използва извънредно благополучен език по адрес на ръководещото болшинство и Народното събрание, вие бяхте очевидец.

Това не е почтително най-малкото към народните представители от ръководещото болшинство, които са определени на почтени избори.

Интересно е, че президентът заема позиции и прави избрания, само че внезапно замълча за обстановката, която се случи в президентството по време на срещата му с съветския патриарх Кирил. Президентът сподели, че няма стенограма и няма видеозапис от срещата им. И ние сега не знаем дали господин Радев е защитил позицията на България!

Г-н Борисов имаше среща с патриарха, на която участваха медиите.

Притеснително е когато един патриарх или политическо лице хока българския президент по този метод. Ние би трябвало да знаем какво президентът е споделил.

Едно коремно набиране не е доказателство за политическо геройство!

- Имате право да го кажете, тъй като спортуване и даже съм чул, че можете да скочите с парашут.
- Да, отивам на фитнес, когато имам време, само че не желая това да бъде тематика на разискване в обществото.

Това са персонални неща. Аз се веселя, че президентът е в добра форма и здраве, и има добър състезателен дух. Това е всичко.

- Казахте, че президентът би трябвало да е обединител на нацията, само че неведнъж неговата позиция съответствува с опозиционни партии и по-скоро с тази на Българска социалистическа партия и на Корнелия Нинова. Смятате ли, че след първата година от мандата си президентът Радев е съумял да се еманципира от Българска социалистическа партия и да се отдели като независим политик?
- Иска ми се да считам, само че не считам по този начин.

Това, което той демонстрира несъмнено подухва на мисъл, че президентът е управителен от някого и тъкмо от Българска социалистическа партия! Виждате какъв брой постоянно той поставя несъгласие на закони, към този момент седми или осми път.

Разбира се това е негово законно право, само че мисля, че е вярно когато се разискват законите, в случай че той има терзание да има и негови съветници в комисиите, в които те се преглеждат. Има и работни групи. Изключително отворено работим по законопроектите в Народното събрание. В разискванията вземат участие жители и неправителствени организации, които да дадат мнение по това, което се случва.

Президентът има право да постанова несъгласие на законопроектите, само че мисля, че честотата, с която го прави девалвира тази процедура.

- Подозирате ли, че в един миг президентът дружно с Българска социалистическа партия ще се опита да смъкна държавното управление?
- Не ми се желае да мисля в тази посока.

Когато сред институциите има напрежение хората се усещат несигурно. Ние сме виновни хора и аз съм за разговор сред институциите. Ако нещо има да се каже, в този век имаме и телефони, с президента се срещаме и по публични събития и можем да си приказваме.

Няма нищо неприятно да се кажат забележки или да се обърне внимание върху избрани тематики.

Мога да изразя своето задоволство от предния Консултативен съвет, на който присъствах за тактиката за национална сигурност. Имаше градивен разговор и доста от предложенията, които господин Цветан Цветанов направи бяха признати от президента Радев.

Наистина се удивлявам за какво пред медиите президентът има друго поведение!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР