Платформите са трудно откриваеми, нямат телефон и адресПо-голяма част от

...
Платформите са трудно откриваеми, нямат телефон и адресПо-голяма част от
Коментари Харесай

Фитнес сайтове продават на черно хормон на растежа

Платформите са мъчно откриваеми, нямат телефон и адрес
По-голяма част от медикаментите не са регистрирани в България

Поръчки се вършат на електронна поща

Фитнес уеб сайтове въртят незаконна търговия с медикаменти. Голяма част от медикаментите не са регистрирани в България, сподели репортерска инспекция на „ Труд news ”. Препаратите се внасят от разнообразни страни, липсват преводи на листовките за приложимост и за странични резултати. Медикаментите, които имат регистрация в България, се оферират в уеб страниците на двойни и тройни цени, спрямо аптеките, а повода още веднъж е вноса от чужбина, където са по-скъпи. Например, изчезналия в аптеките хормон на растежа (генотропин-36 единици), онлайн с надписи на британски се предлага за 500-600 лева, а в нашите аптеки, когато го има, цената му не надвишава 380 лв.. Сайт, наименуван Фитнес аптека, предлага 6 разнообразни хормони на растежа, пет от които нямат регистрация в страната ни. Пак там се продават неразрешени анаболни орални и инжекционни стероиди. Сходни оферти има и в уеб страниците Спортни храни, Анаболни стероиди, Стероиди. нет и други

Повечето уеб сайтове за фитнес и бодибилдинг фанатици нямат телефон, адрес или съответно лице за връзка. Поръчки се вършат на елекронна поща.

Във въпросните уеб сайтове главно се оферират хормонални препарати, анаболни стероиди, хапчета за намаляване, продажбата на огромна част от които е неразрешена. Лекари разясниха, че не са малко случаите на настъпили тежки и необратими здравословни проблеми след приложимост на анаболи, споделиха, че има и смъртни случаи.

Контролът на уеб страниците, които продават стероиди, анаболи и хормони е извънредно сложен по няколко аргументи. Първата е, с цел да се потвърди би трябвало да се открие основателят на уеб страницата, а той може да е на всички места по света. Трябва да се открият разпространителите на информацията и да се потвърдят лицата, които правят поръчката и доставката. Проверката на лица и на обекти, които не са регистрирани по Закон за медикаментите и аптеките в хуманната медицина, не е в пълномощията на Изпълнителната организация по медикаментите. Единствено полицията има пълномощия, само че инспекцията и закриването на сходни уеб сайтове е извънредно сложна задача, защото най-често даже не се знае къде са основани те.

Проблем
Износ на генотропин, стопира лекуването на деца


Деца са оставени без лекуване, поради липса на хормон на растежа в аптеките. Проблемът продължава повече от месец, а за него оповестиха майки на деца, който са на терапия с генотропин. Този медикамент се реимбурсира на 100% от НЗОК. Майки и фармацевти считат, че дефицитът е поради експорт на хормона, който в доста от европейските страни се продава на по-висока цена, в сравнение с в България.

От хормона на растежа няма никакво налично количество по складовете, а децата, които се нуждаят от него, би трябвало да го одобряват всекидневно. Прекъсването на приема не е целесъобразно.

Семействата търсят и купуват лекарството или от уеб страниците за бодибилдинг, където се предлага на двойна цена, или от Турция, само че са безапелационни, че дълго не могат да финансово да устоят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР