Платформата “Ти броиш възобновява активността си и ще търси 12

...
Платформата “Ти броиш възобновява активността си и ще търси 12
Коментари Харесай

``Ти броиш`` търси 12 000 доброволци за опазване на вота - Избори

Платформата “Ти броиш ” възобновява интензивността си и ще търси 12 000 доброволци, които да се включат в изборния ден на 2 април.

Инициативата се утвърди в последните години като един от най-активните бранители на вота на българските жители, осигурявайки наблюдаващи и покровители в изборния ден. Основната им задача е да наблюдават за операции и фалшификации на изборите по време на гласуването и броенето на бюлетините. След измененията в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина се обрисува заплахата от връщането на присъщите измами.

Тази година “Ти броиш ” си слага за цел да набере доброволци за всяка секция в страната. Тя ще комбинира ресурсите на разнообразни партии и неправителствени организации за реализиране на редом броене на вота.

“Усилието за наблюдаване на вота е надпартийна задача. Обсебването на нашата народна власт е подчинено на циничния закон: “не е значимо по какъв начин се гласоподава, значимо е кой брои ”. Целта на “Ти броиш ” е да смени неговото значение и да подсигурява, че броенето не се трансформира в замяна ”, разяснява някогашният правосъден министър Надежда Йорданова, координатор на самодейността.

Като удостоверение на ролята на платформата в гарантирането на изборния развой пристигна новината, че “Ти броиш ” е включена в годишния Наръчник с положителни практики в битката с корупцията на Европейски Съюз, събрал начинания с потвърдена успеваемост, с цел да въодушеви страните-членки в напъните им по тематиката.

Ролята на “Ти броиш ” си пролича най-силно на изборите на 4 април 2021 година, когато се бяха записали над 10 000 доброволци. Те подадоха над 2500 сигнала за нарушавания на изборите (тогава на хартия) в изборния ден. На идващите избори през юли записаните доброволци бяха към този момент над 12 000.

На изборите на 2 октомври 2022 година фокусът на интензивността беше ориентиран към изборите в рискови секции в Турция. Мисионерите на “Ти броиш ” през октомври 2022 година бяха разпределени в секции в Истанбул, Бурса, Чорлу, Одрин, Балъкесир, Къркларели, Анкара, Люлебургас, Бандърма и други.

Записването за доброволец може да стане на уеб страницата и на приложението, което може да се смъкна в Гугъл Play и в App Store.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР