Платеният отпуск има за цел човек да прекарва лично време

...
Платеният отпуск има за цел човек да прекарва лично време
Коментари Харесай

Над 50% от хората не могат да се откъсват от работата по време на отпуск

Платеният отпуск има за цел човек да прекарва персонално време надалеч от служебните отговорности, за което получава възнаграждение, включително почивки, болнични и даже дни за психическо здраве.

И макар че фирмените политики, като безграничен заплатен отпуск, стават все по-често срещани, множеството хора мъчно се откъсват от работата, когато са в отмора, сочи ново изследване.

От Fishbowl - обществена мрежа за експерти, зад която стои Glassdoor, са се допитали до 20 297 чиновници с въпроса “Смятате ли, че може да се изключите изцяло от работата, когато сте в заплатен отпуск?” Повече от половината от участниците (54%) са дали отговор „ не “.

От Fishbowl са открили, че неспособността човек да се откъсва от работата по време на заплатен отпуск варира според от възрастта и специалността. Тяхното изследване демонстрира, че едвам 47% от хората на възраст 21-25 години споделят, че могат да се откъснат от работата, спрямо 65% при тези на 45 година и нагоре. Това евентуално се дължи на нарасналите отговорности и опит, които се изискват от тях.

Учителите е най-вероятно да имат проблеми с откъсването от работата, като 73% от тях споделят, че не могат да го вършат. Адвокатите са на второ място със 71%, следвани от счетоводителите (59%), финансистите (55%) и консултантите (51%).

Представителите на софтуерната промишленост и на здравните услуги са преди всичко по отделяне от работата, като 56% от заетите в тези сфери споделят, че се откъсват от работата си, когато са в заплатен отпуск.

В отчета се показват няколко аргументи, заради които хората не могат да се откъсват от служебните си отговорности, до момента в който са в отпуск, като измежду тях са токсичната работна просвета, незадоволителният заплатен отпуск и/или страхът от забавено израстване в кариерата.

“Културата, че постоянно би трябвало да си на работа” е изключително преобладаваща в областта на образованието, съгласно Садия Стронг, учител в 6-и клас, която споделя нуждата да “напредва”, когато е на отмора.

“Винаги има нещо, което да се прави. Може да сте седмица напред, само че постоянно може и да сте две седмици напред,” споделя тя пред CNBC. “Това е един от минусите на преподавателската активност. Дори и когато работният ден е приключил, самата работа не е.”

Тази некадърност на чиновниците да се насладят изцяло на платения си отпуск е нещо, което работодателите би трябвало да обезкуражават, счита Ричард Джонсън, създател на отчета и икономист в Glassdoor, защото тя може да е пагубна за задържането на чиновниците на работа.

“Работодателите би трябвало да предизвикват чиновниците физически и душевен да се откъсват от работата,” споделя Джонсън. “Ако не го вършат, работодателите рискуват да губят чиновници в интерес на техни съперници, които слагат преди всичко благосъстоянието на чиновниците си и осъзнават, че политиката по връзки на платения отпуск е освен конкурентно преимущество при наемането на хора, само че съществена част от елиминирането на бърнаута измежду техните чиновници.”

Джонсън предлага хората, които изпитват усложнения с откъсването от работа по време на отпуск, да опитат разнообразни тактики, като това “да възнамеряват заминаването и завръщането си, да не бързат да се връщат и да си вземат отпуск, преди да имат потребност от отпуск.”

По-нетрадиционен метод да се възползвате по най-хубавия метод от платения си отпуск е да си намерите „ другар “, който да ви държи виновни за това да почивате. Това оказва помощ на Прити Джоши, вицепрезидент на Bumble, целеустремено да се откъсва от работата.

“Винаги ще има незабавни неща на работното място, които да ви карат да се чувствате неловко, че излизате в отпуск. Може да се чувствате принудени да отмените платения си отпуск,” споделя тя пред CNBC.

“Важно е в този миг да разполагате с човек, който да ви държи виновни да излезете в отпуск. Това може да е дребното ангелче, което седи на рамото ви, напомняйки ви, че значимо и е добре да си вземате отмора надалеч от офиса.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР