Пластмасата вече е навсякъде и това не е преувеличено. Японски

...
Пластмасата вече е навсякъде и това не е преувеличено. Японски
Коментари Харесай

Пластмасов дъжд замърсява всичко, което ядем и пием, изменя климата

Пластмасата към този момент е на всички места и това не е пресилено. Японски учени потвърдиха, че дъжд от пластмаса замърсява всичко, което ядем и пием, като доближава даже до най-чистите кътчета на планетата и променя климата, заяви " Индипендънт ".

Облаците към този момент съдържат пластмаса

Частиците са микроскопични и предизвикват така наречен пластмасов дъжд, твърди ново проучване на японския университет " Васеда ". Учените се притесняват, че упоритите частици с размери, по-малки от 5 мм - известни като микропластмаса - са способни да попаднат в съвсем всичко, което хората употребяват. Намерени са даже в най-високата планина в Япония Фуджи, чийто връх е съвсем 4000 метра.

Микропластмасата е резултат от насищането с пластмасово замърсяване, което задушава нашите земи и океани. Пластмасовите боклуци се разпадат на все по-малки части с времето и намират своя път в атмосферата, човешките тела и типове. Предишни проучвания свързват тези частици с рак, неплодородие и хормонални разстройства.

Новото проучване прави оценка за първи път по какъв начин микропластмасата въздейства върху образуването на облаци и евентуалното влияние върху климатичната рецесия и здравето ни.

Облачна вода е събрана от върховете на две японски планини на височина сред 1300-3776 метра. Учените употребяват усъвършенствани техники и откриват девет типа полимери и един тип каучук във въздушната микропластмаса.

Пластмасите са хидрофобни, само че стават хидрофилни (обичат водата) след дълготрайно излагане на ултравиолетова светлина, изясняват създателите. " Микропластмасата на огромна надморска височина може да повлияе на образуването на облаци и на собствен ред да промени климата ", пишат учените. Прахът по пътя, сметищата, износването на гумите и изкуствената трева са евентуални наземни входни точки за пластмасата. Океанът може също да изпрати своята микропластмаса към небето посредством морски пръски и други процеси на аерозолиране - където частиците стават задоволително леки, с цел да се пренесат във въздуха.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР