Плащат повече за бяло грозде, отколкото за червените сортовеВинарните ще

...
Плащат повече за бяло грозде, отколкото за червените сортовеВинарните ще
Коментари Харесай

В домашното вино вече е истината

Плащат повече за бяло грозде, в сравнение с за алените сортове
Винарните ще създадат 75 млн. литра

Цените са по-високи, стигат до 1,60 лева за кг на едро

Знам - сподели един другар, онази приказка, че във виното е истината. Но - прибавя той, да знаеш, че за домашното става дума. И както слушам от ден на ден хора се пробват да преборят високите цени в магазините като вършат домашно вино. Високите цени на храните карат доста хора да влагат в бидон и да платят повече за грозде едновременно, само че по този начин да си обезпечат същинско вино за цялата зима, което е и по-евтино от бутилките в магазините.

Тази година гроздето е по-скъпо от предходната, а измежду аргументите за това е реколтата. За страдание по-малка ще бъде реколтата от грозде през тази година по отношение на предходната 2022 година, сподели за “Труд news ” Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното. За белите сортове цените, на които винарските предприятия изкупуваха грозде от лозарите, стигнаха до 1,50 лева на кг. А цената на аленото грозде варира, има оферти и покупки и на 70-80 ст., и на 1 лев, и на 1,20 лева Това е въпрос на директно договаряне, на търсене и предложение, сподели Красимир Коев.

Към белите сортове постоянно има малко по-голям интерес и те са с по-високи цени. По-високите цени на белите винени сортове се дължат и на по-малките количества на пазара, поради по-малката годишна продукция по отношение на предходната година. При покупка на дребни количества от към 100-200 кг. грозде за домашно вино цените са малко по-високи. Но конкуренцията при предлагането на грозде за вино е огромна и в София човек може да откри и доста положителни оферти от към 1,35-1,50 лева за кг. грозде, сподели инспекция на “Труд news ”.

Причините за по-малката годишна продукция са само климатичните аномалии напролет и лятото, с безпределно доста превалявания, които докараха много заболявания по лозята. Маната навсякъде болести лозовите насаждения в България, изключително в Южната и Югозападната част от страната - един от водещите лозарски региони, а също по този начин в региона на Хасково. Най-добре са съхранени лозовите масиви по територията на Черноморието, сподели Красимир Коев.

Надявам се тази година реколтата да е най-много с към 15% по-малка, въпреки че към момента върви гроздоберът, алените сортове сега се прибират, добави той. Надявам се над 100 млн. тона грозде да приберат и да преработят винарските предприятия, съобщи Красимир Коев.

Гроздето, което сега се бере в страната, е с извънредно положително качество, добави шефът на Изпълнителната организация по лозата и виното. Това са непокътнатите количества грозде, съхранени с многочислени пръскания и мероприятия за растителна отбрана. Хората хвърлиха доста труд, доста средства, реализираха доста мероприятия, с които да запазят лозовите насаждения. И тези, които влязоха в гроздобера са със съхранена годишна продукция и берат грозде с положително качество, с висока захарност, годишна продукция, която ще разреши да произведем за поредна година извънредно положително вино, с елитни качества, сподели Красимир Коев.

Миналата година винените предприятия са произвели близо 88 млн. литра вино. Тази година чакаме към 75 млн. литра, само че това са прогнозните стойности, сподели Красимир Коев. Точното количество зависи от това, което ще бъде прибрано като годишна продукция.

Реколтата от грозде в страната отива в няколко посоки. Част от гроздето е за произвеждане на вино, друго е за произвеждане на гроздови ракии, трета част отива за произвеждане на оцет, четвърта част отива за домашна консумация. За страдание тази година няма по какъв начин да имаме грозде за експорт, сподели Красимир Коев. Предни години сме изнасяли грозде, само че тази година поради по-малката годишна продукция експорт няма.

20 нови компании в сектора за година
Нарастват винарските предприятия в страната
Качеството е доста положително



Делът на вносните виновност на пазара в България е доста дребен.

На територията на страната към този момент работят над 358 винарски предприятия. През 2020 година те са били 311, през 2021 година нарастват до 336 винарските предприятия, а през 2022 година са 358. През тази година отново ще се резервира наклонността към 20 нови винарски предприятия да стартират работа.

Увеличават се избите, употребяват нови технологии, пускат на пазара нови артикули. Заради положителното качество на българското вино българинът избира да употребява родно произвеждане. По магазините има положителни оферти на виновност с извънредно добър усет и единствено десетина % от пазара е делът на виновността, които са създадени отвън територията на страната.

Родни производители продават в Съединените щати 1,5 млн. бутилки
Пият българско вино от Съединени американски щати до Мозамбик
Изнасят родни еликсири в осем африкански страни



В България се създават доста качествени виновност, а цените в магазините варират в доста необятни граници.

Българско вино пият от Съединени американски щати, през Швейцария, африкански страни и чак в Китай. Изнасяме вино за всички страни от Централна и Западна Европа, изключително за Чехия, Полша, Германия, Англия, Швейцария и страните от Бенелюкс - Белгия, Нидерландия и Люксембург, сподели Красимир Коев, началник на Изпълнителна организация по лозата и виното.

Прави усещане, че в последно време имаме значителен експорт на българско вино и за осем африкански страни. Надявам се, че това ще продължи като наклонност, а количествата ще бъдат увеличени, сподели Красимир Коев. Сред африканските страни, за които изнасяме вино, са Нигерая, Сенегал, Кот д`Ивоар (в превод Бряг на слоновата кост), Камерун, Ангола, Мозамбик и Того.

За страдание за Китай в този момент са много по-малки количествата, които изнасяме, спрямо годините преди да стартира пандемията, сподели Коев. За Руската федерация съвсем нищо не изнасяме, за Украйна също поради военните дейности. За Съединени американски щати имаме един относително добър експорт от към 1,5 милиона бутилки на година.

През предходната година износът на вино е бил 38,737 млн. литра. Това значи, че са изнесени над 51 млн. бутилки вино от 750 мл. Същевременно общото количество вино, което през 2022 година е влезнало на територията на България от страни от Европейския съюз или отвън Европейски Съюз е към 12,5 млн. литра, сподели Красимир Коев. От страни отвън територията на Европейски Съюз импортираните количества вино са 1,952 млн. литра. Основно вносът е от Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Република Южна Африка и от Съединени американски щати. Австралийско вино също влиза в страната. А количествата, които от Европейски Съюз влизат в България, са най-вече от Италия, Франция, Испания и Германия. Вносът от страни от Европейски Съюз за предходната година е общо 10,584 млн. литра. А годишната консумация на вино в страната е 110-120 млн. литра. Това значи, че вносът образува единствено към 10% от общите продажби на вино в България.

За съпоставяне в Италия, която е водещ водач в международното винопроизводство, 36% от виното, което се употребява, е с генезис отвън територията на страната. Във Франция 43% от потреблението на вино е от импорт. Докато при нас вносът е към 10%. Това не е тъй като има някаква регулация, или страната да е въвела някакъв административен ред, просто нашите консуматори се убедиха, че качеството на българското вино е необикновено, сподели Красимир Коев. Цените на българското вино са в доста необятни граници. Може да бъда открито вино и за 10-15 лева и за над 50 лева бутилката. Просто хората ценят българското произвеждане, сподели Красимир Коев.

Някои отлежават за по-добро качество
Консумираме по 120 млн. литра на година
Част от потреблението е от чужденци



На територията на страната за една година потреблението приблизително сред 110 млн. и 120 млн. литра вино, сподели шефът на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев. Това количество употребяват българите и чужден­ците, които по всевъзможен мотив посещават страната - за отмора, екскурзии или просто преминавайки пренос.

Убеден съм, че в този диапазон ще бъде потреблението на вино и през идната година, добави Красимир Коев. Но на пазара в България през идната година ще предложат освен виновност от новата годишна продукция и от импорт, а и виновност от предходните години, да вземем за пример от интервала 2017-2022 година Редица производители на вино съхраняват продукцията си в мазета преди да я пуснат на пазара, с цел да отлежи и да се получи вино с по-хубави качества.

Совиньон блан и Шардоне са по-скъпи
В Благоевград желаят 1,60 лева за кг
На места е с 30 ст. нагоре



Заради неприятната годишна продукция от грозде тази година цените на винените сортове са по-високи от предходната. На пазара в Благоевград оферират разнообразни типове бяло и алено грозде, а нарастването е с към 30 ст. на кг. Цената на алените сортове варира сред 1,60 лева и 1,80 лева за кг. Белите сортове Совиньон блан и Шардоне, които са докарани от Карнобат, са малко по-скъпи, към 2 лева за кг.

Конкретната цена в другите градове на страната варира, а измежду аргументите за това е от какво разстояние карат гроздето и какво е потреблението в съответното обитаемо място. В градове, където купуват огромни количества и предлагането е по-голямо цените са по-ниски поради огромната конкуренция. В дребните градове, отдалечени от лозарските региони, цените са по-високи.

Хората най-често купуват грозде за един огромен бидон - към 200-220 кг. Други пък вършат по два по-малки бидона - единият с бяло, а другият с алено грозде. По-големите семейства вършат и по-голямо количество домашно вино.

Сега земеделците са лимитирани единствено в региона, в която са регистрирани и прилежащите
Позволяват на фермери да продават стоките си в цялата страна
Нужна е смяна в Закона за храните



Ще бъдат облекчени разпоредбите за продажба на храни непосредствено от дребни производители.

Земеделските производители, които оферират непосредствено от стопанствата си дребни количества модифицирана животинска продукция, към този момент ще могат да вършат доставки в цялата страна, оповестиха от земеделското министерство. Сега наредбата позволява директната доставка на сурово мляко, млечни артикули, пчелен мед, яйца и други единствено в региона, в която се намира фермата и в една прилежаща на нея. Така да вземем за пример, в случай че гледате кокошки в област Бургас и желаете да ги продавате на пазара във Варна, можете да го извършите, макар че дистанцията от фермата ви до крайните клиенти може да е над 200 километра. В същото време, в случай че отглеждате птиците и добивате яйца в област Търговище, няма по какъв начин да ги продавате във Варна, защото областите не са прилежащи, макар че дистанцията от производителя до крайния клиент е много по-малко.

Заради сходни проблеми от земеделското министерство са подготвили смяна в Закона за храните. Наредбата, която ще контролира новите правила за предложение на фермерски артикули, е съгласувана и утвърдена от Европейската комисия, прецизираха от земеделското министерство. Новите правила ще влязат в действие, откакто измененията в Закона за храните бъдат обнародвани в Държавен вестник. Промените обаче са годни само за дребни производители, които оферират стоката си при улеснен режим.

Европейският правилник за хигиена на храните показва, че общоевропейските правила с изключение на за артикули за персонална консумация не важат и за директни доставки на дребни количества артикули от скотски генезис до краен клиент, като страните членки изготвят критериите за тях, които би трябвало да “гарантират постигането на задачите на регламента ”.

През последните 10 години производителите у нас бяха лимитирани да оферират яйца, месо и мляко единствено в своята и прилежащи области. Според бизнеса това лимитира действително достъпа им до градовете с по-високо търсене и по-платежоспособно население. Което ги слага в неравностойна позиция по отношение на съперници, имащи опция да продават продукция там при облекчените условия, заложени в наредбата.

От земеделското министерство оповестиха и, че работят по нова разпоредба по Закона за храните, която ще регламентира фермерските пазари за сигурност на предлаганите артикули и сигурност за потребителите. Целта е да бъдат спрени недобросъвестните практики с храни, предлагани като лично произвеждане, без да са такива. Подготвя се и план на Закон за търговията с храни, взаимно от земеделското и икономическото министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР