Плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус

...
Плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус
Коментари Харесай

ЕК: Разполагането на ядрено оръжие в Беларус води до опасна ескалация. Ще доведе до последващ отговор

Плановете на Русия да разположи тактическо нуклеарно оръжие в Беларус водят до рискова ескалация на напрежението и ще има следващ отговор, показват от Европейската комисия, осведоми bTV.

Налагането на наказания е от компетенциите на страните членки и Брюксел за момента не прецизира какви тъкмо могат да бъдат те.

" Процедурата по взимането на решение за наказания е конфиденциална. Самите страни членки беседват за това и ги приготвят ", съобщи представителят на Европейска комисия Петер Стано.

НАТО към този момент разкритикува Русия за нейната " рискова и безотговорна " нуклеарна изразителност ден, откакто Владимир Путин съобщи, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Така посредством съботното си изказване Владимир Путин насочи предизвестие към НАТО за военната поддръжка на Алианса към Украйна и ескалира опълчването със Запада.

Българският министър на защитата Димитър Стоянов разяснява разполагането на нуклеарни оръжия, като уточни, че макар даването на въоръжение и муниции на Украйна спорът не стихва, а се задълбочава.

" Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на нуклеарно оръжие, което никога не взема решение спора, а го задълбочава. Изостря се ситуацията, само че въпреки всичко моята персонална оценка е, че все още няма опасност от неговото потребление ", сподели той.

От Брюксел обявиха, че е в полза на Европейски Съюз допустимо най-вече страни членки да се включат в общата платформа на Европейската организация по защита за общи поръчки на муниции за Украйна.

Вече 22 страни членки вземат участие, като се включи и Унгария, която се противопоставяше на плана.

Към тях се причисли и Норвегия, която не е член на Европейски Съюз. Само пет от страните членки към момента не са включили и измежду тях е България. Останалите са Дания, Ирландия, Латвия и Словения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР