Плановете на автомобилната индустрия за електрификация стават все по-амбициозни -

...
Плановете на автомобилната индустрия за електрификация стават все по-амбициозни -
Коментари Харесай

Литиевите батерии и замърсяването, което пропускаме

Плановете на автомобилната промишленост за електрификация стават все по-амбициозни - General Motors има намерение да спре да създава коли с мотори с вътрешно горене до 2035 година, а Audi - до 2033 година Благодарение на развиването на технологиите в сферата, както и налозите върху колите, отделящи въглеродните излъчвания, се чака цените на стандартните коли да се изравнят с тези на електрическите до 2023 година по данни на Science Focus. Според изследване на Bloomberg през 2040 година най-малко 2/3 от продадените коли ще са електрически. Но какво се случва с батериите в края на техния витален цикъл?

Международната организация по енергетика (IEA) пресмята, че светът има задоволително потенциал за преработване на 180 хиляди метрични тона употребявани акумулатори за електрически автомобили годишно. За съпоставяне, всички електрически автомобили, пуснати в придвижване през 2019 година, след това ще генерират 500 хиляди метрични тона боклуци от акумулатори.

Литиево-йонните акумулатори, употребявани в електрическите автомобили, както и за предпазване на сила от възобновими източници, са по-трудни за преработване от обичайните оловно-киселинни акумулатори, като същите способи не са използвани при тях. Тези с литий са много по-големи и комплицирани, рискови при демонтиране, а извлечените от тях детайли е мъчно да бъдат употребявани още веднъж, написа BBC.
Защо е мъчно да се рециклират батериите
Настоящият способ извлича артикули с ниска стойност, по тази причина излиза по-евтино да се добива още литий, вместо да се рециклира, споделя Андрю Абът от University of Leicester. Засега едвам 5% от литиевите акумулатори се рециклират в международен проект, а останалите биват изхвърляни.
Реклама
Това не е единственият проблем за околната среда, който батериите предизвикват. За добиването на 1 звук литий да вземем за пример са нужни 2.2 млн. литра вода. В някои региони на рандеман това към този момент води до засушаване и намаляваща растителност. Така, въпреки електрическите автомобили да спомагат за намаляването на въглеродните излъчвания през своя витален цикъл, техните акумулатори още със основаването си оставят забележителен отпечатък върху околната среда.
В търсене на решение
Учените към този момент работят по способи за по-ефективно преработване на батериите. Те би трябвало да бъдат вкарани в така наречен кръгообразен витален цикъл, счита Шърли Менг, професор по енергийни технологии в Калифорнийския университет в Сан Диего. Не можем повече да си разрешаваме да гледаме на батериите като на артикул за еднократна приложимост, споделя тя. Разглобяване на батериите към този момент се прави главно ръчно. За да бъде конкурентно на обичайните способи за преработване, е значимо то да се автоматизира, също като процеса на сглобяване, разяснява проф. Менг.

Екипът на Абът във Faraday Institution във Англия работи върху свръхзвуков способ на преработване, който по думите му може да преработи 100 пъти повече материал от обичайния хидрометалургичен способ, а разноските биха били по-малки спрямо първичното извличане на суровината.

Други учени пък считат, че решението е да се търси опция на литиевите акумулатори, да вземем за пример с такива от органични субстанции, които биха били елементарно разградими. Батериите с органически радикал се употребяват повече от десетилетие, само че те са по-скъпи, а енергийният им потенциал не е задоволителен за актуалните потребности и не може да се мери с този на литиевите акумулатори.
Реклама
За да бъдат рециклирани, батериите би трябвало първо да бъдат сортирани по тип - от преносими компютри, коли, електрически мрежи и други, като се работи върху автоматизиране на този развой. На пазара към този момент се появяват акумулатори, съзнателно направени по-лесни за демонтиране. Производителите от своя страна работят по способи за понижаване на количеството детайли, нужни за създаване на батериите.

Решението евентуално се крие в създаването на заместители на литиевите акумулатори и автоматизирането на тяхното преработване. Това ще бъде много належащо през 2025 година когато виталният цикъл на милиони акумулатори по света ще доближи своя край.
Индустрията за преработване на транспортни акумулатори ще доближи 10.3 милиарда $ през 2030 г.Пазарът за преработване на транспортни акумулатори се чака да доближи 10.3 милиарда $ до 2030 година, сочи изследване на Research Drive. Прогнозите са преработването на литиеви акумулатори да нарасне от 716 млн. $ през 2020 година до близо 1.8 милиарда $ през 2030 година, което го прави най-бързо развиващия се сегмент. Рециклирането на оловно-киселинните акумулатори ще надвиши 6.7 милиарда $ за същия интервал, защото е най-разпространеният вид акумулаторни акумулатори с огромен потенциал, които са надеждни и евтини, сочи отчетът. Очаква се преработването на автомобилни акумулатори да генерира близо 2.2 милиарда $ доходи до 2030 година заради възходящата промишленост на електрическите транспортни средства, както и на въвеждането на повече законови условия. Пазарът за индустриални акумулатори, употребявани за мотокари, тежки машини и други, се предвижда да доближи близо 5.2 милиарда $. Очаква се Европа да бъде водещият район в сферата. Той е оценен на 1.5 милиарда $ през 2020 година, а с наличието на производители на батерии за електрически транспортни средства като Volkswagen, Tesla и Renault, пазарът за преработване следва да се разшири. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР