Номер 10 не изключва Риши Сунак да се срещне с Мохамед Бин Салман при посещение през есента

...
Планираното посещение през есента, което беше съобщено за първи път
Коментари Харесай

Планираното посещение през есента, което беше съобщено за първи път от Financial Times, ще бъде първото посещение на принц Мохамед във Великобритания след убийството, което беше широко осъден и го видя отбягван на световната сцена.

FT каза, че подробностите за пътуването все още не са финализирани и цитира служител, който каза: „Повече зависи от тях, като се има предвид, че имаме нужда от тях повече от имат нужда от нас."

Говорител на Даунинг стрийт отказа да коментира съобщенията за срещата, когато се обърна към Sky News.

Източник номер 10 каза, че в момента "няма дата в дневник".

Саудитски служители убиха колумниста на Washington Post в консулството на страната в Истанбул, като според съобщенията го разчлениха - въпреки че останките му така и не бяха намерени.

Убийството на Джамал Хашоги: Гняв, тъй като САЩ предлагат на саудитския престолонаследник имунитет срещу убийството на журналист

Разузнавателната общност на САЩ заключи, че престолонаследникът на Саудитска Арабия е одобрил убийството на добре известния и уважаван журналист, докато експерт от ООН, който разследва убийството, също каза, че има „надеждни доказателства“, че MBS е отговорен за убийството.

Всяко посещение в Обединеното кралство ще се тълкува като последен знак, че западните държави смекчават позицията си противоречивия лидер и следва подобен ход от страна на САЩ да интегрират престолонаследника обратно в дипломатическото лоно.

ООН: „Достоверни доказателства“ Саудитският престолонаследник е отговорен за убийството на Хашоги

Усилията на Обединеното кралство да засили връзките със Саудитска Арабия се засили след инвазията на Русия в Украйна.

Бившият премиер Борис Джонсън посети Рияд през март 2022 г. с надеждата, че това ще помогне да се убеди кралството да увеличи собственото си производство на петрол и газ и да сложи край на „пристрастяването“ към Запада към руските изкопаеми горива.

Миналата година президентът на САЩ Джо Байдън беше обвинен в „капитулация“, след като администрацията му каза, че престолонаследникът, известен също като MBS, не трябва да бъде изправен пред съд за убийството на Хашоги.

Държавният департамент обяви, че висшата служба на принц Мохамед трябва да го защити от съдебно преследване за предполагаемата му роля в убийството - въпреки че г-н Байдън преди това се зарече да направи "пария" от управниците на страната.

Официалният призив MBS да получи имунитет дойде, когато той беше изправен пред съдебен процес, заведен от годеницата на Khashoggi и правозащитната група, която той основа, Democracy for the Arab World Now, който беше отхвърлен през декември от американски съдия.

< p>Посещението в Обединеното кралство няма да е първата среща на г-н Сунак с принц Мохамед.

Миналия ноември г-н Сунак се срещна с престолонаследника в покрайнините на срещата на върха на Г-20 в Бали миналия ноември, където двамата лидери обсъдиха социалните реформи, правата на жените и гражданските свободи.

Прочетете повече:
Саудитският престолонаследник каза, че „САЩ също са допуснали грешки“
Петима избягват екзекуцията и получават 20 години за убийството на журналист< /p>

Номер 10 обаче каза по това време, че г-н Сунак не е повдигал въпроса за убийството на г-н Хашоги.

Поли Тръскот, съветник по външната политика на Amnesty International UK, каза, че престолонаследникът „трябва да бъде надлежно подведени под отговорност за злоупотреби от страна на саудитски служители, включително убийството на Хашоги".

Тя каза: „Не трябва да става дума, че Обединеното кралство постла червения килим за Мохамед бин Салман или че саудитският владетел може да използва това посещение, за да се реабилитира на световната сцена.

„Посещението изглежда ще съвпадне с петата годишнина от отвратителното убийство и разчленяване на Джамал Хашоги от ръцете на саудитски агенти в Турция, престъпление което по същество беше прикрито от непокаялите се саудитски власти."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР