Планираните средства за отбрана в бюджета на Република Северна Македония

...
Планираните средства за отбрана в бюджета на Република Северна Македония
Коментари Харесай

С една трета повече е бюджетът на отбрана на Северна Македония за следващата година

Планираните средства за защита в бюджета на Република Северна Македония за идната година са с една трета повече от миналогодишните и са в размер на 274,6 млн. евро и ще допринесат за развиването и модернизацията на защитата по стандартите на страна-членка на НАТО, сподели на конференция през днешния ден министър председателят на страната Димитър Ковачевски, заяви Българска телеграфна агенция. 

„ Развитието в защитата ще способства за по-модерна сигурност във връзка с заканите, които ни носят геостратегическите провокации и за които сме длъжни да защитим нашите жители. И в това време е доста значимо да се означи, че едно такова нарастване на бюджета значи, че ще реализираме поставената цел, бюджетът за защита да бъде 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година, съгласно стандартите на НАТО ”, уточни Ковачевски.

По думите му, в бюджета за защита в Северна Македония са вложени над 16 млн. евро в енергийно ефикасни уреди на министерството, армията и в казармите.

Министърът на защитата Славянка Петровска напомни, че през миналата година са основани условия за нарастване на заплатите на работещите в армията на страната, по 9500 денара /154 евро/ като добавка от месечния приход на всеки боец за наеми, както и над 20 000 евро компенсации за навършили 45 години.

По думите й през 2023 година От Северна Македония ще има 226 военни, които ще вземат участие в интернационалните задачи и интервенции, като общата сума на плануваните средства за това са 10 милиона и 548 хиляди евро.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР