Планинската спасителна служба при БЧК получи четири специализирани високотехнологични дрона

...
Планинската спасителна служба при БЧК получи четири специализирани високотехнологични дрона
Коментари Харесай

С четири дрона с термокамери планинските спасители ще търсят закъсали туристи

Планинската избавителна работа при БЧК получи четири профилирани високотехнологични дрона с термокамери за търсене и избавяне на потърпевши в планината.

Устройствата са подаяние от IT компанията SiteGround и са на стойност близо 50 000 лева

Те ще покрият територията на главните и най-натоварени планини, които са желани за туризъм - Централен Балкан - Юг, посредством отряд на ПСС-Калофер, Рила - посредством избавителна база Боровец, ЮЗ Рила - посредством отряд ПСС-Благоевград, както и ЮЗ Пирин, Славянка и Беласица - посредством отряд ПСС-Сандански.

Чрез профилираната техника планинските спасители ще могат по-бързо и елементарно да локализират потърпевши в труднодостъпни терени и при неприятни метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки избавителни интервенции в страната.

Директорът на ПСС Емил Нешев съобщи, че през 2022 година службата е оказала помощ на над 2500 потърпевши и е провела близо 170 избавителни акции във високата планина.
 Шефът на ПСС не вижда проблем медицинските хеликоптери да оказват помощ в планината
Шефът на ПСС не вижда проблем медицинските хеликоптери да оказват помощ в планината

530 души са доброволните спасители в цялата страна

С тези дронове, от една страна, ще можем да бъдем по-бързи в откриването на потърпевшите в планината и да им окажем навременна и съответна помощ, а въпреки това ще имаме опция да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки опасности, доколкото е допустимо, посочи той.

От своя страна Николай Тодоров, основен изпълнителен шеф на SiteGround, уточни, че дарението ще помогне за спасяването на човешки живот.

През 2021 година SiteGround подари на ПСС първите четири детектора RECCO за разкриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се употребяват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец. Компанията създава и специфичен справочник за сигурност в планината, който може да помогне на всеки да възнамерява своето планинско премеждие, тъй че да бъде в сигурност.
 Колко може да коства една избавителна акция в планината?
Колко може да коства една избавителна акция в планината?

Хората постоянно не плащали за избавителните операции
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР