Планината, освен чист въздух, свежест и неповторими гледки, може да ...

Планината, освен чист въздух, свежест и неповторими гледки, може да

Как да се подготвим за разходка в Балкана?

Планината, с изключение на чист въздух, прохлада и неповторими гледки, може да ни предложи и кошмарни преживявания, изключително в случай че я подценим и тръгнем неподготвени на преход. Инцидентите през лятото зачестяват, тъй като на комплицирани преходи потеглят хора без екипировка, без опит и доста постоянно без физическите сили за дълго ходене.

Независимо какъв брой е ясно, безшумно и прелестно времето на открито, постоянно има би трябвало да имаме поради няколко неща, които ще ни спестят сигурно главоболия и проблеми тогава, когато тръгнем на преход. Например - планинските спасители подсещат постоянно да зареждаме телефоните си и доста деликатно да изследваме маршрутите си, с цел да разпределяме вярно силите си.

Всеки, тръгнал към планината, би трябвало да е наясно, че отива в среда, доста друга от градската. И това незабавно носи опасности. На всеки може да се случи да се загуби в планината, изключително в случай че не разполага с опит. Най-коварни са мъглите, които падат внезапно и видимостта изчезва, а с нея доста постоянно и ориентацията. Тогава туристите вършат една и съща неточност - под паника и слепешката слизат от планината.

„ Не би трябвало да търсим деретата и ниските елементи, както го дават по филмите, тъй като доста, доста постоянно тези терени са доста стръмни, рискови и има паднали дървета, рискови скатове, хлъзгави са и няма връзка с мобилните оператори ", поучава Георги Ботев, ПСС Благоевград.

Съветът на спасителите е да запазим успокоение и да вървим не надолу към деретата, а нагоре към билото. Оттам се виждат ориентири за точното ни местонахождение и нещо доста значимо - можем да намерим обсег за телефона.

Планината не е просто място за пикник, там може да ни се наложи да оцеляваме и това би трябвало да го знае всеки екскурзиант. В раницата е наложително да носим дреха, фенер, кибрит, компас, както и карта.

Източник: cross.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg