Планетите изглежда са се подредили в права линия, за да

...
Планетите изглежда са се подредили в права линия, за да
Коментари Харесай

Истински или престорени приятели са Доналд Тръмп и Борис Джонсън?

Планетите наподобява са се подредили в права линия, с цел да дадат нов подтик на специфичните връзки сред Съединени американски щати и Обединеното кралство, с алхимията, демонстрирана от Доналд Тръмп и приемника на премиера Тереза Мей - Борис Джонсън. Но разбирателството сред двама водачи, считани за егоцентрични и от време на време с различаващи се ползи, бързо може да се усложни, разяснява Агенция Франс Прес.

Поздравленията на американския президент не закъсняха след потвърждаването на успеха на "Борис ". "Той ще бъде популярен ", туитна Тръмп. Послание в звук с хвалебствията, употребявани през последните месеци от милиардера републиканец, с цел да поласкаят новия началник на английските консерватори. За разлика от рецензиите му към отиващия си министър-председател Тереза Мей, която съгласно него е свършила доста неприятна работа по Брекзит.

Ерата Тръмп-Мей навреди на връзките сред двамата огромни трансатлантически съдружници, както сподели и оставката на английския дипломат във Вашингтон Ким Дарък, след приключването на неласкателни бележки за американския президент. "Но при Тръмп-Джонсън може да забележим най-тясното партньорство сред водачите на Съединени американски щати и Обединеното кралство от времето на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър ", въодушевява се Найл Гардинър, някогашен консултант на "Желязната лейди ", а през днешния ден откривател в консервативната американска експертна група Heritage Foundation.

Чорлава руса коса

"Има няколко аргументи за това: роден в Ню Йорк, новият водач на торите споделя, че е решен да напусне Европейския съюз непременно през есента и "представя ясна проамериканска визия с очебийно желание към трансатлантически съюз ", споделя Найл Гардинър. От което произтича идеалната обич с Доналд Тръмп - последовател на Брекзит и драговолно надъхан против Европейски Съюз.
Всичко, чак до чорлавата руса коса, наподобява сближава двамата мъже, достигнали до властта с популистката вълна. "На хартия те са идеологически побратими, десни, популисти, против политически правилното и против системата ", изброява Йън Бремър - президент на експертното сдружение Eurasia Group. Но "връзката им е също доста по-нестабилна ", предизвестява политологът, интеврюиран от Агенция Франс Прес.

Според него Борис Джонсън и Доналд Тръмп са сходни персони: никой от двамата не се придържа към идеологията, а и двамата се интересуват преди всичко от себе си. "Анализ, който американският президент наподобява удостоверява, когато изяснява за какво "обича " толкоз новия английски водач: тъй като е английският Тръмп, заключи той през вчерашния ден. И защото и двамата желаят да са в светлината на прожекторите, това може да провокира искри, в случай че да вземем за пример нетактичният Джонсън засенчи докачливия Тръмп. "Борис Джонсън е обидил доста хора, които се наскърбяват по-трудно от Доналд Тръмп ", предизвестява Йън Бремър.

Напрегнати търговски договаряния

Впрочем, идилията не постоянно е била част от срещите. Преди избирането на нюйорския предприемач за собственик на Белия дом, Джонсън беше кмет на Лондон и сподели, че желае "да избегне някои квартали на Ню Йорк ", с цел да не поема риска "да се натъкне там на Доналд Тръмп ". Причината бяха противоречивите мнения на милиардера републиканец за мюсюлманите и радикализацията в английската столица. Впоследствие някогашният началник на английската дипломация неведнъж се разграничи от американския президент, както наскоро - по отношение на нападките против депутатките от Демократическата партия с малцинствен генезис.

Като доказателство, че единодушието всъщност бързо може да бъде разколебано, Борис Джонсън се опълчи на новия си "приятел " във връзка с Иран, като оглави през май 2018 година задача - финален късмет във Вашингтон, с цел да направи безрезултатен опит да го накара да не се отдръпва от съглашението за иранската нуклеарна стратегия. Кризата с Техеран още веднъж разкрива скритото напрежение сред двамата съдружници, защото държавното управление на Тръмп даде ясно да се разбере, че задържането от Иран на английски танкер е на първо място проблем на Лондон.

И до момента в който американецът подмами Лондон с "изключително " комерсиално съглашение след Брекзит, а британците се позоваваха на това заричане, с цел да подсигуряват, че разводът с Европа ще е потребен за стопанската система, договарянията в действителност са напрегнати. "Въпреки че се спогаждат, ползите им не постоянно са еднопосочни ", установи Луиджи Скациери от Европейския център за промени в Лондон. Според нег, Борис Джонсън е в слаба позиция, в случай че договарянията с Брюксел тръгнат на зле и има заплаха да се препъне в "инстинктите на Тръмп за "Америка преди всичко ", което той издигна в собствен девиз.

"Тръмп надали ще направи някакви отстъпки на Обединеното кралство, в противен случай, ще търси оптимални изгоди за Съединени американски щати като упорства британците да отворят своя селскостопански и хигиеничен бранш ", предвижда той. "Толкова доста условия, които може да стигнат до такава степен, че да създадат невероятно сключването на съглашение ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР