Планетата е обозначена като TOI-674 b и се намира в

...
Планетата е обозначена като TOI-674 b и се намира в
Коментари Харесай

Космическите телескопи Тес и Хъбъл откриха извънслънчева планета с водни пари в нейната атмосфера

Планетата е обозначена като TOI-674 b и се намира в съзвездието Помпа, на разстояние 150 светлинни години от нас – за астрономическите мащаби това е напълно близо до Слънчевата система. Освен близостта, още няколко фактора способстват за това планетата да е комфортна за изследвания. Нейната година е извънредно къса – тя прави една обиколка към звездата си за по-малко от два дни, като честите пасажи пред въпросната звезда разрешават преминаващата през атмосферата звездна светлина да бъде постоянно оценена чрез спектрографи – например от вида на тези, инсталирани на преди малко изстреляния телескоп “Джеймс Уеб ”. TOI-674 b е и относително огромна планета, газов колос, малко по-едра от Нептун, а този вид планети се учат по-лесно спрямо дребните скалисти светове като Меркурий, Венера и Марс. Също по този начин самата звезда е от вида алено джудже – на половина по-дребна в съпоставяне със Слънцето и е по-хладна, не се вижда с просто око от Земята. Това още веднъж съставлява преимущество за астрономите – светлината на ярките и горещи звезди маскира тази на кръщащите към тях планети. Температурите на TOI-674 b са от порядъка на 360oC – т.е. имаме една гореща планета с гореща атмосфера, чиито спектри се изследват по-лесно от тези на по-студените светове. 

TOI-674 b бе открита от един от най-новите галактически телескопи на НАСА – телескопа “Тес ”, който беше изстрелян през 2018 година. Впоследствие атмосферата на планетата бе изучена от телескопа-ветеран “Хъбъл ”, който сне нейните спектрални характерности. Именно по този начин стана ясно, че въздухът на TOI-674 b е богат на водни пари. 

Любопитен факт за новооткритата планета е, че тя принадлежи към класа на така наречен “пустинни Нептуни ”. Тъй като към днешна дата са открити хиляди извънслънчеви планети, знаем, че статистически измежду тях този вид, които са с размери като на Уран и Нептун, близкоразположени са до своята звезда и са горещи, се срещат доста рядко. Учените допускат, че пустинните Нептуни се образуват на далечно разстояние от слънцата си и след това вторично се доближават към тях. 

Много неща за TOI-674 b към момента не са известни – да вземем за пример, какво е точното количество на водните пари, дали атмосферата има тежки детайли и дали в нея се реят облаци. За разгадаването на тези загадки могат да се употребяват спектрографите на новия галактически телескоп “Джеймс Уеб ”, който скоро ще дойде към точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце и до половин година неговата научна задача ще стартира. 

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР