Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия

...
Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване никога не е бил връщан, ЕК продължава анализа

" Планът за възобновяване в никакъв случай не е бил връщан. Европейската комисия продължава да го проучва. Забележките, които от Брюксел вършат по този проект, не са нещо ненадейно, а са част от естествения развой ", разяснява някогашният длъжностен министър по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов пред. Той добави, че забавянето на Плана за възобновяване може да е проблем от позиция на осъществяването му.

" Не е най-големият въпрос по кое време ще подпишем с Европейска комисия, значимото е да имаме усъвършенстван, ефикасен проект и да сме защитили нашия народен интерес. Но фактически плановете се бавят и това ще сложи под риск осъществяването. Изпълнението на всички тези планове би трябвало да се случи до 2026 година. Това е доста малко време, по тази причина и огромна част от плановете, които към този момент са одобрени, които към този момент са утвърдени от Европейска комисия, би трябвало да стартират да се осъществят. И министър Василев в едно изявление беше споделил, съгласно мен добра концепция, да стартират да се финансират от националния бюджет, след което тези средства ще бъдат възобновени ", сподели още Атанас Пеканов.

По думите му новият кабинет води договарянията по добър метод. " Официално импортираният проект е проектът, който служебният кабинет внесе на 15 октомври в Европейската комисия, както чакахме получихме бележки. Остават противоречиви точки по които България има една позиция, а Европейска комисия друга. 22 страни към този момент имат утвърдени проекти, 4 неодобрени, измежду които е и България ", добави Атанас Пеканов.

Той разясни, че няма кой знае какви рецензии от Европейската комисия по отношение на Плана, рецензиите са в сферата енергетика и правораздаване. Атанас Пеканов разяснява и Бюджет 2022 с думите, че по този начин заложената макрорамка на бюджета и дефицитът са допустими. " България има потребност да влага повече в човешкия си капацитет, в случай че растежът, който е заложен, не се реализира, в случай че стигнем 6-7 % недостиг, това е притеснително ", сподели Атанас Пеканов. Той добави, че обединението е много комплицирана.

Относно това, дали краткотрайно ще остане настрана от политиката Атанас Пеканов разяснява: " В момента съм се съсредоточил върху парична и фискална политика, преподавам в университета, ще забележим бъдещето какво ще покаже. Аз не се занимавам с партийно строителство, постоянно съм подготвен да оказвам помощ на България по тематики, по които съм добре квалифициран. За модерните икономисти идеологията остава малко на назад във времето, търсят се верните решения, по някои тематики може да сме леви, по други десни. Продължавам в моята си сфера ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР