Планът със заседналия кораб Vera SU край защитената местност Яйлата

...
Планът със заседналия кораб Vera SU край защитената местност Яйлата
Коментари Харесай

Vera SU се разтоварва при 24-часов режим на работа

Планът със заседналия транспортен съд " Vera SU " край предпазената околност " Яйлата " планува той да бъде разтоварен до петък, в случай че времето е уместно. Това заяви министърът на превоза Христо Алексиев пред публицисти в София.

Операцията по разтоварването на кораба стартира в Работи се на 24-часов неприкъснат режим, като интервенцията би трябвало да завърши до четвъртък, петък, сподели Христо Алексиев.

Той изясни, че първо е почнало източването на водата от хамбарите. След това следва прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия транспортен съд. С нея ще се управлява процесът по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното ръководство на плавателния съд, изясни транспортният министър.

Чак по-късно ще се пристъпи към изпомпване на втечнения карбамид, който се намира от горната страна. Това ще става благодарение на трите баржи, предоставени от Европейската организация за морска сигурност. Той ще се претрупва на профилирания танкер " GALAXY ECO ".

Най-накрая ще бъде превозен сухият карбамид. Той ще бъде извозен до пристанище " Варна-Изток ", където ще се натовари на вагони на БДЖ, сподели Алексиев.

Той уточни, че откакто се разтовари корабът от рисковия товар, няма значение дали ще остане закотвен сред скалите край Камен бряг до пролетта или ще бъде изтеглен на буксир, когато времето е уместно.

По думите му задачата е да не се допусне замърсяване на околната среда. Към момента такова не е открито, съобщи транспортният министър.

" Няма потребност България сама да си основава екокатастрофа ", сподели Христо Алексиев.

Операцията дотук коства 400 000 лева на страната

Дотук страната е дала към 400 000 лева за освобождението на кораба от горивото и укрепването му, сподели Христо Алексиев. Колко ще коства цялата интервенция към момента не е ясно.

Успоредно с разтоварването на кораба се вземат решение и правните аспекти към него. Общо четирима са застрахователите на плавателния съд - един за товара, един за кораба, един за машинното поделение и един за екипажа.

Отделно се водят диалози и със притежателя на кораба. Той към момента не е дал отговор на българските управляващи дали се отхвърля от плавателния съд, с цел да бъде разгласен за потопен. Новият краен период, който му е даден изтича през днешния ден в 16 часа, сподели транспортният министър.

Е кооценка на въздействието в предпазената околност " Яйлата "

Междувременно в Изпълнителната организация по околна среда към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е направено техническо задание за разбор и оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в региона на предпазена околност " Яйлата ". Целта е да се дефинира степента на влияние върху морската среда и нейните жители и идентифициране на възможни екологични опасности, се споделя в известие на Министерство на околната среда и водите.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е изпратил заданието с писмо до шефа на Изпълнителна организация " Морска администрация ", с цел да бъде предоставено на Института по океанология към Българска академия на науките.

В техническото задание са избрани действия за разбор на предстоящите въздействия върху морските организми и върху екологичното положение на морските води и за оценка на вероятни вреди върху морската флора и фауна, морските хабитати и крайбрежните морски води.

На Института по океанология е предоставено още въз основа на анализите и оценките да се създадат заключения има ли и в каква степен увреждане на типове и естествени местообитания, предмет на запазване, и на типове със стопанско значение в морската среда. Експертите би трябвало да дадат отговор и на въпроса има ли нанесени екологични вреди и доста негативно влияние върху запазването на " удобно консервационно положение " на предпазената околност по смисъла на Закона за отговорността за попречване и премахване на екологични вреди.

В знак на добросъседско отношение и предварителна защита на вероятен риск, министърът на екологията Асен Личев е изпратил и писма до министрите на околната среда на Румъния и на Турция. Той е дал информация за настоящата обстановка със заседналия транспортен съд " Vera SU ". В тях е посочено, че още от първия ден на случая се прави постоянно мониторинг на водите, като взетите проби до момента не демонстрират опция за трансгранично замърсяване.

Капитанът и асистент капитанът остават в ареста

Междувременно Апелативният съд във Варна реши дефинитивно да остави в ареста капитана на кораба Хайдар Ергюн и 26-годишния помощник-капитан Кемал Айхан, който е бил на вахта във съдбовната нощ на 20-и септември.

Пред правосъдния състав капитан Ергюн съобщи, че повредата с кораба " Vera SU " е първа в кариерата му за 40 години, откогато плава.

Защитата на двамата капитани посочи пред съда, че е обезпечено наето жилище, в което те да останат под домакински арест, само че това не беше почетено от съда.

59-годишният капитан Хайдар Ергюн е упрекнат, че е позволил плавателният съд да заседне, отклонявайки се от морския маршрут.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР