Планът ни за възстановяване получи обратна връзка от ЕК, с

...
Планът ни за възстановяване получи обратна връзка от ЕК, с
Коментари Харесай

Икономист: Крайно нелогично е да се гласува бюджета на служебното правителство

Планът ни за възобновяване получи противоположна връзка от Европейска комисия, с още много пробойни и точки, по които не е реализиран консенсус. Отново по двете парещи тематики - енергетика, т.е. какво вършим с въглещните централи и правораздаване - какво вършим с фигурата на основния прокурор. Това е междинна оценка, не е последна.

Какво следва оттук насетне? Чисто механически срокът за формален отговор и оценка на Европейска комисия изтича след броени дни, на 15 декември. Затова българското държавно управление е поискало пролонгация за договарянията, до момента в който техническите елементи бъдат изчистени. Краен период за отсрочката няма, само че това е следващото удостоверение, че Европейска комисия избира да води диалози с постоянен, а не длъжностен кабинет.

Това значи и друго - че предплатена вноска от 1,6 милиарда лв. сигурно няма да има. Парите не се губят, само че ще дойдат с голямо забавяне, при всички положения след средата на идната година.

Междувременно, от Националната статистика регистрираха, че за последното тримесечие има сериозен растеж на стопанската система. Вместо 0,4 на 100, те ревизираха цифрите на 4,6 на 100. Ревизията е върху данните за Брутния вътрешен артикул на страната години обратно по рекомендация на Евростат и поради въвеждането на нова методология.

Това обаче трансформира радикално визията ни финансово къде се намираме и слага редица въпроси и пред бъдещия държавен бюджет, който занапред следва да разберем в какъв заключителен формат ще бъде гласуван в Народното събрание - по предложение на служебния или на постоянния кабинет?

Темите в предаването разяснява икономистът от Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов.



Според него, би било извънредно нелогично да се гласоподава бюджета на служебното държавно управление.

Бюджетът е общ брой от политиките на държавното управление, тъй че от тази позиция е необичайно, че служебното държавно управление го предлага, без да го съветва с обединението, счита Стефанов.

Той предвижда съществено повишаване на държавните разноски за следващата година.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР