Планът на Шарл Мишел да подаде предсрочна оставка от поста

...
Планът на Шарл Мишел да подаде предсрочна оставка от поста
Коментари Харесай

Марио Драги е водещ претендент за следващ председател на Европейския съвет

Планът на Шарл Мишел да подаде предварителна оставка от поста си като ръководител на Съвета на Европейския съюз даде подтик на договарянията за висшите постове в Европейски Съюз, като някогашният италиански министър председател Марио Драги е апетитен от някои за водещ кандидат за поста, оповестява " Файненшъл таймс ".

76-годишният Драги е някогашният шеф на Европейската централна банка, на който се приписва спасяването на единната валута на блока и евентуален вид да наследи Мишел, споделиха чиновници и дипломати на Европейски Съюз пред финансово издание.

Вероятно ще се появят и други вероятни претенденти за ролята на ръководител на Европейския съвет, която роля включва председателството и определянето на дневния ред на срещите на върха на водачите на Европейски Съюз.

Източник, непосредствен до Драги, сподели, че той не търси нито една от водещите функции в единния блок. Но спекулациите по отношение на вероятностите на Драги, учредени на неговата известност, опит и престиж като една от най-видните фигури в Европейски Съюз, акцентират желанието в доста европейски столици да се завърши правоприемник много преди евентуалното овакантяване на Мишел в средата на юли.

Председателят на Европейския съвет ще се кандидатира за евродепутат
Неотложността към намирането на правоприемник на Мишел, който ще се кандидатира за евродепутат, е частично провокирана от разпоредбите на Европейски Съюз, които биха разрешили на видния евроскептичен водач на Унгария Виктор Орбан да поеме поста, в случай че не може да бъде контрактуван претендент досега, в който ръководителят на Европейския съвет напусне поста.

Унгария ще поеме шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз от 1-ви юли. Новоизбраните членове на Европейския парламент пък би трябвало да встъпят в служба доникъде на юли, последната дата, на която Мишел може да остане ръководител на Европейския съвет.

Може ли Орбан да управлява срещите на водачите на Европейски Съюз в Брюксел?
Но водачите на Европейски Съюз също по този начин имат опция да назначат краткотраен претендент, с цел да изключат опцията Орбан да поеме виновния пост, означи " Файненшъл таймс ". Марио Драги обаче е малко евентуално да одобри тази краткотрайна роля, означи еврослужител пред финансово издание.

Драги се отдръпна от публичния живот през 2022 година, откакто времето му като италиански министър-председател беше прекъснато от предварителните избори. Но през предходната година той пое ролята на консултант в Европейски Съюз, когато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го помоли да напише отчет за неуверената конкурентоспособност на блока.

Бившият италиански водач ще осведоми членовете на комисията за първичната работа по този отчет в Брюксел този петък. Самият отчет следва да бъде оповестен след европейските избори.

Други имена, които се спрягат за висшия поста в Европейския съвет, включват сегашни министър-председатели като Педро Санчес от Испания и Мете Фредериксен от Дания.

За разлика от Драги, и двамата водачи са свързани с огромни европейски политически партии, което е значим фактор при назначенията в Европейски Съюз. Липсата на партийна принадлежност на Драги " ще го затрудни ", означи евродипломат.

Докато държавното управление в Рим може да поддържа кандидатурата му, страните членки в Централна и Източна Европа от дълго време се оплакват, че висшите постове прекомерно постоянно се дават на западноевропейци.

Въпреки че обширната биография на Драги ще му обезпечи мощно наличие на масата на срещите на върха, откровените му възгледи по отношение на политиките, в това число фискалната интеграция, биха могли да раздразнят страни като Германия, които обичайно заемат противоположното мнение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР