Пламен Тончев потвърди за течове на секретна информация от агенциятаСъветник

...
Пламен Тончев потвърди за течове на секретна информация от агенциятаСъветник
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС: Съветник на бивш премиер е съгласувал официални позиции на страната ни с гражданин на Северна Македония

Пламен Тончев удостовери за течове на секретна информация от организацията

Съветник на премиера в едно от предходните държавни управления е съгласувал публични позиции на българското външно министерство с представител на Северна Македония. Това разгласи в Народното събрание по време на днешното чуване шефът на ДАНС Пламен Тончев след въпрос от депутат.

" В рамките на работата на ДАНС по линия на контраразузнаването е открит случай в който консултант на тогавашния министър-председател е съгласувал позиии на Министерство на външните работи с жител на Република Северна Македония ", удостовери Тончев.

Той описа и за два случая на теч на класифицирана информация към медии.

" В интервала, в който аз съм ръководител на организацията, имаме открити два случая, в които документи на ДАНС са ставали притежание на външни източници. Единият случай - наш някогашен сътрудник против който има формирано досъдебно произвеждане за шпионаж. Вторият  се проверява от СГП - извадка от наш конфиденциален документ беше оповестена в интернет уебсайт. Достъп до него са имали двама индивида отвън състава на организацията ", осведоми шефът на ДАНС.

Тончев разяснява също записа от съвета на " Продължаваме промяната ", публикуван от Радостин Василев.

„ Интересно е на какво се базират изказванията за увреждащите имиджа на институциите и чиновници изказвания за съветско навлизане в българските специфични служби. Не желая да се връщам на записа, който изтече през миналата седмица, само че там ясно се вижда, че това е разказ, комфортен за някого и се прави на гърба на българските специфични служби “, сподели той. 

Председателят на ДАНС разгласи, че организацията има дарба сама да открива „ такива кафези “ в своите редици. „ Публично прочут е случая, в който сами разкрихме наши чиновници, работили в услуга на съветското разузнаване. Те сега са с повдигнати обвинявания и има оповестени чиновници от съветското посолство за личност нон грата “, напомни той. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР