Пламен Стоилов е кмет на Русе от 2011 г. Той

...
Пламен Стоилов е кмет на Русе от 2011 г. Той
Коментари Харесай

Кметът на Русе: За два мандата в Русе инвестициите са над 400 млн. лева

Пламен Стоилов е кмет на Русе от 2011 година Той е инженер по транспортно строителство от ВНВУ-Велико Търново, офицер от Българската войска, приключил е и „ Икономика на промишлеността “ в Стопанската академия – Свищов. Бил е пълководец на разследващ взвод, офицер в системата на МО и Министерство на вътрешните работи, контрольор инженерна отбрана към дирекция „ Гражданска отбрана “. Две години преди да стане кмет, Стоилов е бил регионален шеф на Русе.
Г-н Стоилов, следва в Русе да се учреди „ Дунавски туристически регион “. Какви са упованията Ви от активността на тази организация?
Съгласно последните промени в Закона за туризма знаете, че има райониране на цялата страна, а един от регионите е Дунавският. Ние можем да се възползваме от помощта – финансова и институционална, на Министерството на туризма за администрирането на всички действия, свързани с туризма. Но с цел да се случи това, сме длъжни да учредим тази организация. Вече организирахме първото учредително заседание. Очакванията са, че организацията ще даде тласък за развиване на туризма, по-добра връзка с виновните за бранша институции.
Внесли сте в Общински съвет предложение за концесия на спортния комплекс „ Дунав “, от какво е обусловено решението Ви?
Практиката за игрища с вероятност в развиването им, само че когато общината не е в положение да влага задоволително средства, с цел да се приведат в съответния тип и да дават отговор на високи спортни стандарти, е да минават на такава процедура. Общината има три стадиона. Единият - " Локомотив ", е предан преди време на концесия на " Аристон ". Стадион " Дунав " беше в плачевно положение. Има наемател, който обаче не може да си подсигурява дълготрайни вложения, тъй като срокът му е 10 години. Затова преди 2 година се взе решение за пускане на концесия. Радвам се, че процедурата е към този момент на финала. Чрез нея ще се даде опция на това спортно оборудване в центъра на града, което е извънредно комфортно за спортни събития, да добие актуален тип и да дава отговор на всички спортни стандарти. Паралелно с това ние правим ремонт на залите до него. Двете зали ще бъдат подготвителни за групата, която ще играе квалификации за Световното състезание по волейбол за мъже през 2018 година Знаете, че Русе е един от градовете домакини на Световното състезание от 12 до 18 септември.
Избран е реализатор на поръчка за ВИП-ложа и козирки на градския стадион. Той в какво положение е сега и предвиждате ли смяна в метода на неговото стопанисване?
Не. Ние по тази причина вършим концесия на " Дунав ". „ Локомотив “ е към този момент концесиониран. Така общината ще концентрира финансов запас за Градския стадион, който е представителният за Русе. Там са вложени досега няколко милиона лв. единствено от община Русе за възстановяване на инфраструктура. Знаете за несполучливия ремонт, който беше осъществен от компания („ Тарктур “ ЕООД – б.а.), реализатор на извършена поръчка в Министерството на спорта. В момента с поддръжката на министър Кралев търсим вид тази компания да възвърне породените вреди. Останалото ние го ремонтираме със сили и средства на дружество " Спортни парцели ". Стадионът е в доста положително положение. Малко градове разполагат с такова прелестно спортно оборудване в центъра си. Ние сме насочили нашите старания в възстановяване на инфраструктурата към него. Що се отнася до ВИП-ложата, това е условие от стандартите на УЕФА, в случай че ще се играят такива мачове. Има и условие за Първа лига формалните лица да са с обособен вход и достъп до трибуните, без да имат контакт с останалите фенове. А що се отнася до проблемите, породени от тази компания, считам тази година всичко да е ликвидирано. Имат си банкова гаранция, която допуска при несъблюдение да бъде арестувана в министерството и употребена за премахване на повредите. Всъщност най-големият проблем там е с осветлението. Теренът ние ще си го възстановим, а осветлението - с парите от гаранцията.
До каква степен все още е изпълнен планът за интегриран градски превоз, приключен ли е първият стадий?
Да. В момента сме в развой на осъществяване на втория стадий. Срокът е 48 месеца. Проектът е много огромен, обгръща доста огромна инфраструктура, част от нея съсредоточена в построяването на „ Придунавски “ бул. дружно с транспортните уреди в кв. " Родина ", реорганизация на ул. " Чипровци " и новите улици. Абсолютно всички строителни действия вървят в период. Това, което ще реализираме - съвременни градски транспортни уреди, които ще улеснят свързаността в града, ще бъде атракция за туристите, наслада за самите русенци. Специално по бул. „ Придунавски “ се употребява новаторска технология за създаване на второто трасе, а това не може да се види на всички места. Русенци и гостите ще минават по този бул., по тротоарите с красива визия от Речна гара до Музея на превоза и да се любуват на изгледа към река Дунав. Същевременно по " Градска среда " и по Програмата за трансгранично съдействие осъществяваме два плана - за кейовата стена и крайбрежната алея. Така, че в оставащата по договорите година и половина визията на този регион ще стане радикално друга и ще дава отговор на всички европейски стандарти.
Хората по какъв начин одобряват измененията?
Хората желаят в града постоянно да е чисто, да няма проблеми с превоза. Съвсем обикновено е това, което се случва. Русе сега е една огромна строителна площадка. Изпълняват се над 30 инфраструктурни обекта. Срокът на някои е до края на 2019 година, а на други, които касаят Програмата за трансгранично съдействие, е до края на 2021 година На доста места се работи, прашно е, мръсно е, само че това са строителни обекти. Аз благодаря за търпението на русенци. С грижата на добър собственик доста прецизно наблюдават по какъв начин се работи, всекидневно подават сигнали за неприятно или недотам качествено осъществяване и ние реагираме навреме. Докато не приключим тези планове, ще има усложнения и за придвижването, и за самите жители, само че в последна сметка тази инфраструктура ще остане за десетки години напред. Аз мисля, че русенци като интелигентни хора от Града на свободния дух знаят всичко това и ни поддържат. Това, което се случва в този момент, не се е случвало 40-50 години в Русе.
На каква стойност са плановете, които визирате?
Очакваме следващата година действително строителство на водния цикъл - втори стадий, на стойност близо 90 млн. лева Сумарно за двата мандата се получават над 200 млн. евро. Това са над 400 млн. лв., вложени в инфраструктурата. Човек мъчно може да си показа мащаба на строителството. За мен е значимо казаното от президента на Австрия Вен дер Белен на срещата на президентите в Русе преди месец. Той сподели, че това, което вижда в Русе, му дава отговор за смисъла на европейските структурни фондове и откакто вижда по какъв начин те са вложени в Русе, е един от най-големите последователи на тези структурни фондове. Защото огромната смяна идва с помощта на средствата, които ние получаваме като пълновръстен член на Европейски Съюз. На процедура това, което сме заложили в програмата за втория ми мандат, ще бъде изпълнено и преизпълнено.
За втория стадий плана за интегриран градски превоз, по-конкретно за надграждане на интелигентната транспортна система е определена компания „ Лог-Сиберия “ ЕООД, какви съществени действия би трябвало да извърши тя?
Интегрираният градски превоз е комплекс от няколко плана. В първия стадий успяхме да въведем на 100% работеща транспортна система. За страдание имаме известни проблеми със софтуера и за момента сътворяваме организация за извънгаранционен ремонт и надграждане, което ще я приведе в подготвеност на 100%. Дейностите от втория стадий касаят най-много покриване на града с видеонаблюдение и трафика по кръстовищата. След като въведем новата транспортна система тя ще даде опция за интелигентно ръководство на трафика, както е в съвсем всички огромни европейски градове.
Интересно е по какъв начин ще коментирате жалбата на МТел (ново название „ А1 “) в Комисия за защита на конкуренцията за тази поръчка като се има поради, че компанията е отстранена, тъй като е предложила за началник на плана човек на служба „ служащ в строителството “, двама души на служба „ продавач “ - единият да бъде „ инженер компютърни системи “, а другият да е специалист по Закона за безвредни условия на труд?
Дори да сме в процедура на тъжба, ние сме привикнали. За страдание практиката в България е такава, че за някои компании процедурите по Закон за обществените поръчки са късмет да получат някакви пари. Практиката на жалене е поголовна. Няма огромна социална поръчка, която да не е предходна през обжалване. Така, че ще си минем през Комисия за защита на конкуренцията, през Върховен административен съд и в последна сметка дейностите ще започват. Ние имаме задоволително време, не сме в риск. Средно на мандат имаме по към 700 публични поръчки общо, само че анализът на процедурите демонстрира, че звеното по Закон за обществените поръчки работи извънредно законосъобразно, съблюдава всички правила и имаме извънредно невисок % изгубени или върнати процедури. Мен не ме тормози, че минаваме през всички равнища на инспекция. За нас е значимо да е спазен прецизно законът, планът да бъде изпълнен в цялостен размер и качествено и оценката на жителите да е, че направеното е в действителност положително и има смисъл.
Конкретно тази поръчка не е правилно и не е редно аз да разясня частна компания, която се явява в процедура по Закон за обществените поръчки. Ще се въздържа от коментар. Има основана строга организация в Община Русе с написани вътрешни правила, които са съвършени, поради оценките на всички инспекции до момента. Щом комисията е решила и ги е отстранила, те са страна в този развой, могат да си търсят правото. На базата на досегашния ни опит случаите, в които са установени неточности в работата на нашите комисии, са извънредно редки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР