Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС Нагласената схема с кадровото обезпечаване на

...
Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС Нагласената схема с кадровото обезпечаване на
Коментари Харесай

По план: ГЕРБ иска Пламен Георгиев начело на Антикорупция


Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС

Нагласената скица с кадровото застраховане на новия антикорупционен орган е в ход. Без изненада, ГЕРБ предложи сегашния началник на Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КОНПИ) Пламен Георгиев да оглави " Антикорупция ". Номинацията, която от месеци се смяташе за предопределена, е подкрепена и от съуправляващата коалиция " Обединени патриоти ". Предложението на социалистите е за друга персона, само че също от КОНПИ – актуалният й член Николай Николов.

Както нормално, кандидатурите бяха издигнати в последния миг - ден преди да изтече срокът за номинации.

Как Георгиев повишил престижа на комисията за конфискация

ГЕРБ и " Обединени патриоти " стимулират предлагането си за Георгиев с неговия " професионален опит и престиж ", " потвърдено предпочитание да се бори против проведената престъпност, деянията на корупционно държание, отбраната на правата на жителите ".

Според вносителите той е " добре квалифициран правист, който познава задълбочено нормативната уредба на правото на Европейския съюз и с работата си е потвърдил, че е развил качества за умения за тяхното правилно използване ".

Освен това той повишил престижа на комисията за конфисакция.

Пламен Георгиев беше първо следовател, по-късно прокурор, а през 2011 година стана зам.-министър на правораздаването в първото държавно управление на Бойко Борисов. Две години по-късно Борисов го назначи за ръководител на КОНПИ. Възходът в кариерата му, непроменяемо толерирана от ГЕРБ, настава, откакто Пламен Георгиев приключи досъдебното произвеждане по един от най-шумните корупционни кавги през последните години, прочут като " Ало, Ваньо ". Аферата гръмна след изтекли записи от подслушани телефонни диалози, от които ставаше ясно, че министър председателят Борисов е нареждал на тогавашния началник на Агенция " Митници " Ваньо Танов да отдръпна инспекцията в пивоварната в Мездра на към този момент починалия варненски предприемач Михаил Михов – Мишо Бирата. От записите се чуваше, че Борисов е " поел ангажимент да не го закача ".

През март 2013 година в изявление за Mediapool Пламен Георгиев (вече началник на КОНПИ) сподели, че прокуратурата е била възпрепятствана да извърши инспекция в точния момент поради пречистване на информацията от подслушването на телефона на Ваньо Танов. Георгиев твърди, че прокуратурата не е била известена в точния момент за записите по " Ало, Ваньо ", а е схванала едвам откакто записите са изтекли в медиите над година по-късно.

Последният максимален " удар " на КОНПИ под управлението на Пламен Георгиев беше в края на 2017 година против издателя на " Икономедия " Иво Прокопиев. Комисията реши да му запорира активи на стойност 150 млн. лв., само че претекстовете, с които става това, граничат с правния произвол.Комисията за конфискация аргументира дейностите си с " противозаконната приватизация " на " Каолин ", макар че нито една институция не е открила противозаконна приватизация. Освен това приватизацията бе осъществена преди 16 години – доста оттатък 10-годишния давностен период на Закона за конфискацията. След това КОНПИ търси комфортен съд, който да почете запорите и най-сетне съумя да пробие в Бургас.

От " Икономедия " обявиха, че КОНПИ се е активизирала против Иво Прокопиев след среща на Пламен Георгиев с основния прокурор Сотир Цацаров и че причина за това е сериозната позиция на " Капитал " и " Дневник " по отношение на Цацаров, както и следствия, свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Тоест, въпреки медиите, издавани от Прокопиев, да не са наранени директно от запора, причина за налагането му е точно самостоятелната им публицистична политика. Самият Георгиев отхвърли това и упрекна медийния издател в невиждан напън върху работата на КОНПИ.

Кой е Николай Николов

Българска социалистическа партия, която счита антикорупционния закон на ГЕРБ за неефикасен и че основаната с него комисия няма да свърши работа, също не изненада изключително с номинацията си за нейн ръководител. Николай Николов все още е член на КОНПИ, излъчен там от квотата на президента. В първия мандат на комисията за лишаване на нелегално имущество (2005 - 2010 година) е бил нейн член.

Българска социалистическа партия показаха кандидата си на брифинг в Народното събрание.

" Името му в никакъв случай не е било забърквано в никакви кавги макар характерната материя и активност на тези органи, в които той е заемал най-високите управителни позиции ", съобщи Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия.

Николай Николов увери, че в случай че бъде определен, ще се стреми да не позволява политически зависимости и ще сложи акцент върху предварителна защита на корупцията: " Смятам, че това би трябвало да бъде регулатор, който на първо място е самостоятелен в своите дейности, който има висока степен на интегритет, който работи на първо място като професионален и справедлив орган, надалеч от всякаква политическа среда и интервенция. "

Той сподели, че не се поддава на въздействие. По думите му антикорупционният орган би трябвало да работи съгласно четири правилото - предварителна защита на корупцията, професионален и самостоятелен орган, пропорционална интервенция в персоналния живот и тъждество на всички жители пред закона.

Жельо Бойчев изрази вяра ГЕРБ да поддържа претендента им, тъй като това било късмет за справяне с корупцията.

" За всички тези години от работата на Николай Николов, няма никакви подозрения в професионалните му качества. Името му в никакъв случай не се е забърквало в кавги поради характерната материя с която борави ", съобщи още Бойчев.

След приемането на антикорупционния закон, който сплотява в един орган няколко съществуващи структури, само че гръбнакът му е КОНПИ, шефът на комисията Пламен Георгиев оглави краткотрайно органа. Той ще остане на този пост до 23 февруари, след което Народното събрание би трябвало да избере началник на " Антикорупция ", който пък самичък да подбере членове на управителния си екип и да ги показа на Народното събрание за одобряване. Нищо чудно издигнатият от Българска социалистическа партия Николай Николов да се окаже измежду избраниците на Пламен Георгиев, чийто избор за началник на новата комисия надали стои под въпрос.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР