Пламен Георгиев е оттеглил жалбата си, за което е информиран

...
Пламен Георгиев е оттеглил жалбата си, за което е информиран
Коментари Харесай

Захариева: Пламен Георгиев ще събори незаконните постройки от терасата си

Пламен Георгиев е отдръпнал жалбата си, за което е осведомен премиера и следва премахването на противозаконните постройки от терасата му.
Това съобщи външният министър Екатерина Захариева в предаването „ Лице в лице” по бТВ във връзка с проблема, обвързван с някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев и бъдещето му предопределение като консул във Валенсия. Припомняме, че през днешния ден министър председателят Бойко Борисов заяви, че предишния четвъртък е споделил, че в случай че Георгиев не си събори противозаконните постройки на терасата, ще го отзове от Валенсия.

„ Няма условие генералния консул да приказва езика на приемащата страна, имаме редица дипломати, които не приказват езика на страната, в която са, стига да знаят други два. Той знае съветски и британски език. Пое задължения да напредне бързо и с испанския език. За испанския има и документ.”, сподели Захариева и добави, че Георгиев има качества за позицията.

На въпрос по какъв начин се гледа на изявленията в испанските медии, които разясняват абсурда с жилището и терасата на Геооргиев, Захариева отговори, че Испания е дала много бързо единодушие, а те контактуват с формалните управляващи, а това какво написа някой не е от голяма важност в тази ситуация. Външният министър акцентира, че консулската активност е много тежка и не е високо платена.

България ще поддържа започване на договаряния сред Европейския съюз и Северна Македония, само че при няколко условия, изясни още външният министър. Тя добави, че желанието на страната ни да отстои националния си интерес е твърдо.

Захариева изброи част от изискванията:

- Прекратяване на всевъзможни искания на Северна Македония за малцинствата в България

- Заличаване от табели с антибългарска идеология и прекъсване на езика на омразата

- Постигане на единодушие по историческите въпроси

- Поемане на ясни задължения за времето, до което ще бъдат изпълнени изискванията

„ Ние ще подкрепим започване на договаряния, само че с ясно включване в Преговорната рамка на тези условия. Те са и критерии за присъединение. В 35-а глава би трябвало да се включат всички тези задължения. Искането ни е тази глава да бъде отворена първоначално и да бъде затворена последна”, уточни дипломатът.

Утре държавното управление ще разиска и одобри тъй наречените „ Пакет разширяване”, който включва всички условия на страната ни към Северна Македония.

По думите на Екатерина Захариева, австралийският дипломат в Атина Джон Филп се е срещнал с българския правосъден министър Данаил Кирилов, основния прокурор Сотир Цацаров и с нея самата поради проблема „ Полфрийман ".

„ Това е консулски и правосъден проблем, България има самостоятелна правосъдна система, процедурите към момента не са завършили. Изчаква се решението, тъй като Фрийман има възбрана за овакантяване на страната от 2011 година Не бива това да въздейства на двустранните връзки сред България и Австралия”, добави Захариева.

Външният министър уточни, че потърпевшият българин при случая в немския град Лимбург, към този момент е добре, прегледан е в болница и е изписан за домашно лекуване.

Тя добави, че той не е потърсил подпомагане от българските властни там.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР