Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са лауреатите, предложени за удостояване

...
Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са лауреатите, предложени за удостояване
Коментари Харесай

Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са лауреатите, предложени за престижните награди „Пеньо Пенев”

Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са лауреатите, препоръчани за почитане с Националната и Международната литературни награди „ Пеньо Пенев” за 2022 година. Това заяви на конференция на 13 април ръководителят на комисията по избора проф. Амелия Личева след съвещанието.

Двамата уважавани създатели са подкрепени от всички членове на комисията в чийто състав са Теодора Димова - публицист и драматург, Захари Карабашлиев - български белетрист и драматург, Валентина Терзиева- шеф на Градска библиотека „ Пеньо Пенев”, Диана Дончева - шеф на Дирекция „ Европейски и национални стратегии и планове, филантропични дейности”, Катя Атанасова – преподавател по български език и литература и Живка Шишкова - дълготраен основен организатор на Дом-музей „ Пеньо Пенев”.

„ Един от номинираните създатели изпъкваше от всички със своята доста ярка и значима лирика, която има и своята основна рецепция в актуалната българска рецензия, и който има доста ярка гражданска позиция - името е Пламен Дойнов. Това е един създател, който с изключение на стихотворец е и критик”, сподели при оповестяването на решението проф. Личева.

Като създател, значим освен с творчеството си като стихотворец и публицист, само че и като човек, който прави извънредно доста за популяризирането на българската литература и спомага за пробива ѝ в арабския свят, тя дефинира тазгодишния лауреат на Международната премия Хайри Хамдан.

„ За мен поезията на Пламен Дойнов е доста значима, тъй като тя от една страна е доста мощна като лирика, въпреки това - доста политическа и той демонстрира връзката сред политиката и персоналното, което е доста необикновена връзка и доста вярна за нашето съвремие и тежките дни, в които живеем”, показа Теодора Димова.

За лауреата на Международната литературна премия на името на Пеньо Пенев тя изрази задоволството си от обстоятелството, че комисията се е обединила към името на Хайри Хамдан.

„ Автор, който е значим освен с творчеството си, като стихотворец и публицист, само че и като човек, който прави извънредно доста за популяризирането на българската литература. Един извънредно тънък човек, влюбен в България. Владеещ българския език съвсем до съвършенство, който към този момент и написа на български, който от 40 години живее в България, само че е направил доста за българската литература в арабския свят. Преводач на доста поети, в това число и на Пеньо Пенев. Съставител на антологии и превод на обособени белитристични книги – също заслужен притежател на тази огромна литературна награда”, сподели Теодора Димова.

Националната литературна премия „ Пеньо Пенев” се присъжда еднократно на български създатели за високи креативен достижения. Веднъж на две години се връчва наградата за принос в развиването на българската лирика.

Международната премия се връчва на всеки четири години и се присъжда на задгранични създатели за високи креативен достижения и принос в развиването на международната лирика, прецизират от Община Димитровград.

Сред номинираните за националната премия са още Виргиния Захариева, Найден Вълчев, Йордан Пеев, Тенко Тенев, Атанас Капрлов, Елена Алекова, Иван Есенски.

Сред непознатите кандидатури са препоръчани двама създатели от Сърбия и един от Украйна. Предложенията са от разнообразни сдружения и съюзи, районни библиотеки и други културни институти.

Удостояването с националната и интернационалната литературни награди „ Пеньо Пенев” се прави с решение на Общинския съвет и се връчват от кмета на Община Димитровград на публична гала по време на Дните на поезията.

Лауреатите на Национална и Международна премия получават диплом, еластичен знак и парична премия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР