Пламен Асенов, специално за Faktor.bgАсен Василев сменя Кирил Петков като

...
Пламен Асенов, специално за Faktor.bgАсен Василев сменя Кирил Петков като
Коментари Харесай

De Profundis: Евентуалният кабинет Василев – по-добре от нови избори, но без илюзии за съществени реформи

Пламен Асенов, особено за Faktor.bg

Асен Василев сменя Кирил Петков като възможен министър председател, въпреки съставянето на такова държавно управление да е в действителност малко евентуално. Независимо дали тази лична подмяна е независимо решение на Политическа партия или е поради следващия ултиматум на Корнелия Нинова, на мен ми наподобява като

по-добър вид

И причините ми са няколко.
Първо, за 6 месеца ръководство, Петков направи много противоположни завои, като под напън се отмяташе от сякаш към този момент взето решение. Да, не чак толкоз постоянно, колкото рекордьорът Бойко Борисов, кадърен да се отметне по три пъти дневно всеки ден, само че въпреки всичко - податливостта и на Петков бе забележима.

Второ, с постигнатото към този момент като държавно управление в оставка - разкъсването на възела към ветото за Македония и изгонването на 70 съветски дипломати, Петков в действителност изчерпа лимита си другите политически играчи в държавното управление да го понесат още време отпред. Визирам съответно Българска социалистическа партия и президента Румен Радев. Те трябваше да го махнат и поради личната си непоносимост /вече/ към Кирил Петков, и с цел да покажат на кремълските си господари, че не са напълно бити карти, а думата им в България още се чува.

И трето, през последните 6 месеца аз най-малко чух от устата на Асен Василев някои реплики, от които ми се стори, че той много по-бързо и вярно се ориентира в обстановката и е много по-твърд от Кирил Петков. Дано съм прав, тъй като мисля, че тъкмо Василев работеше за няколко извънредно значими неща - да вземем за пример равноправност на държавното управление от президента Румен Радев. Той, въпреки да не съумя да надделее, беше и по-решителен за опцията да се даде българска военна помощ на Украйна, както и в желанието да бъде изгонена губернатор Митрофанова поради нейното безочливо държание и намерено неуважение на българските държавни институции.
Казвам - нека да съм прав, тъй като чакам, в случай че Василев въпреки всичко стане министър председател, да се заеме с тези и други значими въпроси по-сериозно и поредно, в сравнение с до момента.
Разбира се, огромният проблем в възможното бъдещо държавно управление ще е Българска социалистическа партия, както и обособени хора от отломките на Има Такъв Народ, свързани с „ някогашните “ служби, с съветски и/или други ползи. Изначално неустойчив беше кабинетът Петков, подобен ще е и кабинетът Василев - и това се залага в основата му още в този момент, при опита въобще да бъде формиран. Правителството отново се гради като конгломерат от толкоз полюсни идейни платформи, плюс толкоз спорни персонални ползи, че в случай че беше балетист, щяха да го изнесат от сцената на носилка, разчекнат при опит за шпагат.
Да, знам, да се вкара Българска социалистическа партия в това ръководство, е единствената математическа алтернатива, на фона на от дълго време декларираната взаимна непоносимост сред Политическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Но знам и друго - че който се е заиграл с комунистите, освен това освен в този момент в България, а когато и където да било по света, след това

постоянно се е хапал начело и откъм гърба

Има Такъв Народ предадоха държавното управление и се отдръпнаха, без да разрушат Политическа партия. Българска социалистическа партия - не споделям „ в случай че “, а „ когато “ - предадат държавното управление, ще го схрускат за закуска, ще го изкарат отговорно за всичко, ще го очернят, ще го обвият в неистини и операции по този начин крепко, че няма да има изплъзване и Политическа партия евентуално ще потегли към политическото нищо.
Причините са две. Първо, въпреки Българска социалистическа партия на моменти да се показва като систематична българска партия на прехода, в действителност не е независима политическа мощ, а главен проводник на кремълските ползи. Когато е нужно, комунистите загърбват даже своите персонални и финансови ползи, с цел да осъществят кремълските.
И второ - те имат голям опит, почерпен директно от техните съветски господари и пробван в практиката, във връзка с лъжите, операциите, черния ПР и гадните политическите игри, посредством които сами да оцелеят, а съперника си да унищожат.
Искате образец? Ами спомнете си, жители, 1997 година - когато, след пагубното ръководство на Жан Виденов, бе разумно Българска социалистическа партия да се разпадне и да премине в политическото несъществуване - по какъв начин те се изсулиха от отговорност. Нещо повече, по какъв начин единствено за 4 години в съпротива съумяха да демонизират Иван Костов и държавното управление на Съюз на демократичните сили, да докарат така наречения „ цар “ и да се впишат в неговия политически харем, плюс да качат на върха на властта Георги Първанов, който западните ни сътрудници не желаеха да допрян и с дилафа, че да не се изцапат.
Да,

надарен е комунистът-русофил да твори зло

Ако Българска социалистическа партия показваше толкоз гений и хвърляше толкоз старания, с цел да твори положително, щеше да бъде в действителност незаменима.
И не вярвайте на Атанас Атанасов, че „ Българска социалистическа партия не пречи на депутинизацията на България “. Не знам дали това е демонстрация на лекомислие, което не му приляга на Наско, дали е политическа нелепост или просто част от приказката от 1001 нощ, която би трябвало да успокои хората в Демократична България, недоволни, че отново се отива на прегръдка с комунистите.
Да, евентуално тъкмо сега, по време на договарянията, Българска социалистическа партия не споделя публично - ние имаме червени линии и те са съветските ползи в България.
Но нали знаем, че в случай че не беше хаосът към оставката на държавното управление, Нинова в никакъв случай нямаше да разреши да бъдат изгонени 70 съветски шпиони. Нито пък отсега нататък ще се съгласи да се свършат ред потребни неща, с цел да се депутинизара - и дерусифицира - страната.
Тя изрично няма да поддържа да вземем за пример изработването на законодателство, което да пресече наводняването на българските медии от черната съветска агитация, най-малкото, тъй като под удара на подобен закон ще попадне и малкия екран на самата Българска социалистическа партия. Корнелия няма да поддържа и изпъждане на дипломат Митрофанова, а ми е мъчно да предсказвам какви тъкмо червени бесове ще се развихрят, в случай че - дай, Боже - стане факт съветската закана за разкъсване на дипломатическите връзки сред двете страни. За съветските крепостни тук, без значение дали са цели партии или обособени хора, това ще затрудни както инструкциите за деяние от Кремъл, по този начин и придвижването на паричните потоци.
Какво да ви кажа, сходно разкъсване даже може да сложи Българска социалистическа партия пред алтернативата дали не е по-добре

да излезе в конспиративност и да поведе въоръжена битка,

а парите си да получава като обира мандри или посредством всякакви смели подводничари и парашутисти…..
Сигурно е също, че Българска социалистическа партия и Нинова ще се опълчват с всички сили на вероятно решение за изгребване и изхвърляне на боклука на така наречените „ съветски монументи “, както и промяната на имената на улици, наречени на всеобщи убийци и хора, работили против българския народен интерес през последните близо 150 години.
Нищо такова няма да разреши Нинова, до момента в който е в държавното управление, а Наско да си ги приказва приказките на нечия друго ушенце, не на моето.
Като краен резултат, въпреки от време на време с разнообразни претекстове, по сходен метод стои и тематиката за кооптирането към новото ръководство на депутатските единици, които се отделиха от Има Такъв Народ. Да, както сподели Кирил Петков, да се водят в този момент договаряния със самата Има Такъв Народ би било демонстрация на нелепост. Но същото важи и за договарянията с отлъчилите се от Има Такъв Народ. Те участваха в бутането на държавното управление Петков. Със самото си записване и наличие в партията на „ Слави “ и дългото си безсловесно послушание на „ Тошко “, тези хора към този момент са потвърдили, че нито се интересуват, нито схващат от политика, а са в нея поради някакви ползи. И в случай че има секване с националния интерес, който Политическа партия заявява, че пази, те отново ще предадат ръководството.
А какво пък да приказваме за опцията бъдещият кабинет Василев да получи

поддръжка от лицето Елена Гунчева

Да не би тя да е преосмислила наглото си и нахално държание от времето, когато беше във „ Възраждане “? Да не би да е претърпяла катарзис и към този момент да вопие за НАТО и българските ползи, вместо за Путин и съветските. Да не би за една нощ да трансформирала откровената си обич към Русия в откровена обич към Украйна?
Не, жители - чудеса стават, само че не чак такива.
И още нещо значимо - забавно ми е по какъв начин, посредством кои хора и на кои постове, президентът Румен Радев би запазил някакъв надзорен пакет акции в възможния втори кабинет на Политическа партия. И по кое време ще настъпи огромният раздор сред него и Асен Василев, съпроводен с тежка държавна рецесия.
Така или другояче, въпреки да нямам доверие, че това ще се случи, кардинално аз считам, че опцията да не влезем тъкмо в този момент в нов избирателен цикъл, е по-добра, в сравнение с да влезем, т.е., че реализация на ново държавно управление на Политическа партия е по-добър вид, в сравнение с нови избори.
А с казаното дотук единствено желая да припомня да не си вършим особени илюзии във връзка с това какво следва. Дори Политическа партия да измисли кабинет, в динамичната околно среда той може да се срути единствено след ден, седмица, месец. Управлението му ще бъде неефективна тъга да се заобикалят трудностите, вместо да се прескачат, няма да има опция за същински съществени и дълбоки промени, политическото напрежение в страната ще остане факт, а оттова ще се задълбочава и несигурността в стопанската система, финансовата система, обществената сфера.
Дано съм неприятен оракул!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР